Lămpile cu LED revoluționează iluminatul stradal

, 21 Apr, 10:00

Ne îndreptăm din ce în ce mai mult către o gândire mai ecologică, iar iluminatul interior și exterior este în prezent unul dintre cei mai mari consumatori de energie. Noroc că există lămpile LED.

LED Lamp Iluminare

Putem lua ca exemplu și proiectul Solar Impulse 2, despre care am vorbit recent, care dorește crearea unor avioane care să poată circula doar cu ajutorul energiei solare. Se pare că orașul Jersey își face și el planuri mari în această direcție și s-a pregătit pentru 2014 instalând foarte multe lămpi cu LED pentru iluminatul stradal. Consumul de energie electrică a acestor lămpi cu LED este de cel puțin 3 ori mai mic decât al becurilor convenționale, oferind la acest nivel aceeași cantitate de lumină. Pe lângă economia la bugetul local, acest proiect poate îmbunătăți semnificativ siguranța drumului pe care sunt instalate, datorită luminozității foarte mari.

Economia nu este doar imediată, pentru că lămpile cu LED au o durată de viață de până la 10 ori mai mare ca becurile convenționale. Momentan, acestea vor fi instalate pe toate drumurile principale, atât cât permite bugetul local.

Desigur, investiția este semnificativă, însă este recuperabilă în foarte scurt timp doar din economia de energie. Dacă vorbim totuși de iluminatul stradal, este bine să știm că becurile convenționale au un consum de la 300 la 600 W pe unitate pe când cele cu LED de la 100 la 200 W maxim.

Mă întreb… oare este posibilă realizarea unui astfel de proiect pentru iluminatul stradal și la noi?

Ți-a plăcut acest articol?
Informează-te și ține-i la curent și pe prietenii tăi.
Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!
Citeşte şi...

Comentarii

300w-600w iluminatul clasic pe 1 lampa? mai cautati

Era vorba de lampipe de iluminat public, nu cele de birou.
Mai citeste articolul din nou.

Exista si in Romania, mai ales in Valcea, am vazut si cu panouri solare, pot fi achizitionate de la magazine obisnuite mai multe tipuri.
In Bucuresti sunt doar in zona trecerilor de pietoni in anumite locuri.
Poate fi achizitionat un reflector cu LED de 2700 Lumeni(echivalent a ~300W clasici) cu lumina calda si consum de 30W la pretul de 200 Lei (dublu fata de unul cu halogen) la magazinele de profil.
Led-urile sunt mult mai reci, consuma mai putin si au durata de viata de la 30000 ore in sus, majoritatea LED-urilor de calitate rezista fara probleme 50000 de ore si chiar 100000 de ore.
Conteaza foarte mult producatorul LED-ului nu neaparat al lampii cu LED, la nivel mondial cei mai cunoscuti producatori sunt Nichia(Japonia) si CREE(SUA).
Eu am inceput sa cumpar becuri cu LED de la Electromagnetica de 9W cu lumina calda si pot inlocui cu succes becuri clasice de 75W si pe cele „economice” care se ard intr-o veselie si contin mercur.

Comments are closed.

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te acum la newsletter și primești cele mai noi: Articole, Review-uri, Tutoriale și Prețuri direct pe adresa ta de E-mail