23 apr. 2014 | 09:20

Hologramele devin realitatea datorită – Microsoft Holograph

ACTUALITATE
Hologramele devin realitatea datorită - Microsoft Holograph

Imaginea de mai jos este o mostră infimă dintr-un test cu realizat recent de către cercetătorii de la Microsoft Research.

microsoft research   holograph-visualization

este numele dat unui proiect ce pare desprins din viitor. După ce am văzut holograme timp de mai mulţi ani în filme foarte populare precum Star Wars, se pare că ne apropiem cu paşi repezi de momentul în care acestea vor exista în sufrageriile noastre sau măcar în săli de conferinţă.

Un grup de cercetători de la Microsoft Research a demonstrat Holograph în urmă cu câteva zile, reuşind să materializeze volume mari de date într-o manieră mult mai complexă decât 3D. Partea de randare se realizează pe o suprafaţă ce pare să fie la câţiva centimetri sau zeci de centimetri deasupra ecranului.

,,[Holograph] permite oricui, cu orice fel de date, precum localizare sau dată, să le reprezinte grafic pe o hartă sau un glob pământesc. Dacă selectaţi data şi aveţi informaţii de zile şi ore, puteţi vedea printr-o animaţie modul în care datele voastre evoluează în timp.” Curtis Wong este şeful proiectului Microsoft Holograph şi a ţinut să explice într-un mod foarte clar utilitatea acestei tehnologii în scenarii de zi cu zi.

Deşi aş fi foarte încântat să experimentez cu ochii mei proiectul descris mai sus, sunt curios cât timp va trece până vom putea realiza video conferinţe în format de hologramă. Scena din Star Wars, în care R2-D2 o proiectează pe prinţesa Leia zicând ,,Eşti singura mea speranţă”, întruchipează foarte bine ce scenarii am în minte când mă gândesc la această tehnologie de afişare.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele