Gmail, în pericol: Hackerii au furat și publicat online 5 milioane de parole

Gmail, în pericol: Hackerii au furat și publicat online 5 milioane de parole

După de la începutul lunii, astăzi aflăm că un grup de hackeri a publicat online 5 milioane de utilizatori şi parolele aferente de Gmail.

gmail-hack

De cele mai multe ori, ale celor de la Google par destul de sigure. Destul de rar citim detalii despre un scandal digital cu gigantul din Mountain View, dar asta până acum. Fără a se şti exact mijlocul prin care au fost sustrase respectivele informaţii, în ultimele 24 de ore au fost publicate pe un forum rus de Bitcoin 5 milioane de nume de utilizatori şi parolele aferente de Gmail.

Citește și: Google, bună de plată: 19 milioane de dolari din cauza tranzacțiilor in-app făcute de utilizatori

Deşi s-a stabilit deja că respectivele informaţii nu sunt foarte recente, se pare că peste 60% dintre ele continuă să fie de actualitate. Partea cea mai interesantă constă în faptul că s-ar putea ca nici măcar să nu provină din Google. Cel mai probabil, stufoasa colecţie de nume de utilizatori şi parole are ca provenienţă un website terţ care invita odinioară vizitatorii să se autentifice cu aceleaşi date ca pe Gmail. Ca urmare, la baza listei de aproximativ cinci milioane de conturi se află de fapt un scenariu de phishing foarte bine executat.

Nu a trecut mult timp din momentul în care aceste date au ajuns online, doar ca în secunda următoare să fie comparate cu alte victime de hacking din aceeaşi perioadă. Ca urmare, dacă nu aţi făcut-o deja, activaţi-vă prin intermediul smartphone-ului personal posibilitatea autentificării în doi paşi.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI