iCloud sub atac: hackerii ar putea fi oamenii armatei din China

iCloud sub atac: hackerii ar putea fi oamenii armatei din China

Apple și China nu au avut niciodată o relație bună în acest an, și se pare că aceasta a degenerat în niște atacuri organizate asupra iCould, atacuri în spatele cărora este bănuit că s-ar afla chiar guvernul chinez.

apple ipad

iCloud, serviciul online de stocare de date al celor de la Apple, s-a văzut de curând atacat iar, după ce în urmă cu câteva luni hackeri au reușit să obțină foarte multe poze private cu celebrități într-un atac care a captat atenția oamenilor de pe internet (și care i-a adus câteva milioane de like-uri în plus lui Jennifer Lawrence).

Apple a recunoscut că serviciul iCloud a fost ținta unor atacuri intermitente organizate de tipul man-in-the-middle. Într-un atac de acest fel, atacatorul se plasează pe linia de comunicație între două victime, făcându-le pe acestea să creadă că vorbesc una cu cealaltă când, de fapt, el primește mesajele de la ambele și le transmite în ambele direcții, putând chiar să le și altereze. În urma unor astfel de atacuri, utilizatorii își pot compromite foarte ușor numele de cont și parolele dacă nu sunt atenți.

Compania americană a reacționat la acest eveniment printr-o măsură considerată de unii ineficientă, și anume redirecționarea traficului către un server care nu a fost afectat încă de aceste atacuri. Experții se plâng că o astfel de soluție este temporară, iar atacatorul va trebui doar să monitorizeze noul IP la care utilizatorii iCloud se conectează pentru a putea repeta procesul.

China, atac asupra Apple?

Interesant este că principalul suspect în acest caz este nimeni altul decât guvernul Repubicii Populare China. Serverele de pe care s-au orchestrat atacurile aparent sunt accesibile exclusiv guvernului și companiilor de telecomunicații care sunt susținute de acesta. De asemenea, un sistem uriaș era necesar pentru a intercepta date într-o cantitatea așa de mare, iar puține organizații beneficiază de așa resurse.

China deocamdată neagă orice implicare în acest atac, declarând că se opune ferm hacking-ului. Dovezi mai clare sunt necesare, totuși, având în vedere semnele care indică opusul. Una dintre acestea este chiar faptul că atacul s-a realizat pe infrastructura de internet a celor de la China Telecom și China Unicom, ambele deținute de către stat. Apple și-a actualizat pagina pentru suport, care acum include o secțiune despre cum te poți proteja de astfel de atacuri pe diferite browsere.