Tehnologia din Star Wars, în realitate: unda tractor care transportă bărci de la distanţă

, 12 Aug, 11:00

Deşi ar putea părea desprinsă din filme ca Star Wars, prima undă tractor este cât se poate de reală şi este mai capabil decât aţi crede.

anu-apa valuri -unda tractor-beam

Dacă aveţi o fascinaţie pentru este foarte probabil să vă aduceţi aminte scena din episodul IV, primul film din serie, în care Death Star, folosind o undă tractor, reuşeşte să atragă într-un hangar nava spaţială Falcon a lui Han Solo. Ceva similar, deşi nu în spaţiu, ci în apă, au reuşit să realizeze cercetătorii de la Universitatea din Australia.

Unda tractor demonstrată în clipul de mai jos are abilitatea de schimba direcţia unei bărci şi de a o mişca, într-un sens sau altul. La bază, vorbim, de fapt, de un generator de valuri controlate cu precizie foarte mare. Acestea au în spate un computer care calculează forma 3D a valurilor, doar ca în secunda următoare, prin sunete, să le transmită către un dispozitiv care pluteşte pe apă. Astfel, ajustând dimensiunea şi frecvenţa valurilor, un obiect plutitor poate fi atras sau respins.

Informează-te: Niște utilizatori foarte pasionați au recreat întreg filmul Star Wars, în Minecraft

Singura limitare a acestui ţine de dimensiunea şi puterea obiectului pe care vrei să-l atragi, deoarece generatorul de valuri trebuie să aibă o dimensiune proporţională cu acesta. În principiu, dacă vrei să atragi o barcă, nu ar trebui să fie foarte complicat.

Ți-a plăcut acest articol?
Informează-te și ține-i la curent și pe prietenii tăi.
Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!
loading...
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te acum la newsletter și primești cele mai noi: Articole, Review-uri, Tutoriale și Prețuri direct pe adresa ta de E-mail