Raportul FBI despre maşini autonome prezintă un viitor sumbru: arme letale folosite de teroriști

Raportul FBI despre maşini autonome prezintă un viitor sumbru: arme letale folosite de teroriști

Maşinile autonome, adică acelea care sunt capabile să se conducă singure, nu sunt o noutate, dar cei de la abia acum încep să aibă o problemă cu ele.

fbi atac self driving cars masini arme letale

Indiferent că vor avea un robot autonom în spatele volanului sau vor fi , se pare că nu mai avem foarte mult de aşteptat până când prezenţa unui om în poziţia de şofer de autoturism să fie opţională. Cei de la Google au făcut progrese semnificative în acest domeniu şi au parcurs deja distanţe fabuloase în acest mod cu maşinile autonome ale companiei.

Deşi nu există încă un termen precis de lansare pentru primele autoturisme autonome de la vreun producător, deja au început să apară primele împotriviri față de acest trend futuristic. Oficialii FBI (Biroul Federal de Investigaţii al Statelor Unite ale Americii) au clasificat astfel de maşini drept nişte arme letale. Această descriere a fost inclusă într-un raport publicat zilele trecute de cotidianul The Guardian. În acelaşi context, se afirmă că noile vehicule vor avea un impact major asupra transformărilor la care poate fi supusă o maşină de către autorităţi şi adversarii acestora.

În acelaşi document sunt surprinse scenarii foarte diverse care implică maşinile autonome. Într-unul dintre ele se face referire la un „actor prost“ care se angajează în tot felul de activităţi care necesită luare privirii de la traseu, deoarece maşina se conduce singură. Un al doilea scenariu, mult mai macabru, face referire la un criminal care începe să tragă dintr-o maşină în trecători şi autorităţi pentru simplul motiv că nu trebuie să aibă grijă să mai şi conducă.

FBI nu exclude posibilitatea folosirii maşinilor autonome ca bombe kamikaze programate de terorişti să ajungă la diverse destinaţii publice. Chiar şi dacă o astfel de maşină respectă regulile de circulaţie, oficialii FBI sunt convinşi că acele reguli se pot suprascrie. Există şi o parte bună în respectivul raport. FBI admite că maşinile autonome vor micşora numărul accidentelor de circulaţie pentru că scot din ecuaţie factorul uman predispus la greşeli şi neatenţie.

Citește și: