Volvo începe testarea pe drumurile publice cu mașinile autonome

Volvo începe testarea pe drumurile publice cu mașinile autonome

Pare un element rupt din filmele SF, însă Volvo a început chiar testarea pe drumurile publice a mașinilor care se conduc singure.

Volvo-S60-Drive-Me

Cred că toți ne-am dorit un șofer, în momentele în care traficul era prea aglomerat, sau atunci când suntem prea obosiți să conducem pe un drum lung spre casă. Totul se rezumă în zilele noastre la timp, avem mai puțin timp și mult mai multe lucruri de făcut. Această problemă ar putea fi rezolvată într-un viitor mai puțin îndepărtat de mașini autonome, cele care se conduc singure pe străzile unei metropole, sau chiar la drum întins.

Volvo a început o serie de teste în acest sens, în cadrul unui proiect deschis publicului, denimit Drive Me. Este vorba de 100 de mașini autonome Volvo S60 ce vor fi lăsate deschise pentru oricine în orașul Gothenburg din Suedia. Tehnologia este disponibilă doar pe acele mașini și vor fi testate comportamentul acestora în trafic, pentru frânare, accelerație și controlul direcției.

”Mașinile de test sunt acum capabile să păstreze banda, să accelereze și să frâneze, toate acestea în mod autonom. Acesta este un pas foarte important spre scopul nostru, acela de a adapta aceste modele pentru a se putea conduce singure, pe toată ruta de testare.” a declarat Eric Coelingh, specialist tehnic pentru Volvo.

În modul autonom, mod care se activează doar prin apăsarea unui buton, mașinile folosesc o varietate mare de senzori montați pe exteriorul mașinii, care monitorizează constant poziția mașinii și a mediului înconjurător, precum și a celorlanți participanți la trafic. Acestea calculează momentul optim de accelerare, frânare, schimbare a benzii sau chiar momentul cel mai bun pentru o depășire în condiții de siguranță.

Dacă testarea se va termina cu succes, propunerea celor de la Volvo este să lanseze 100 de vehicule, pe o porțiune de 50 kilometri a orașului, în 2017. Există totuși temeri bine întemeiate, legate de siguranță, și de faptul că aceste mașini nu dețin capacitatea de a analiza o situație așa cum o poate face un șofer uman.

O reclamă bine orchestrată, însă mai mult explicativă, și-a făcut de asemenea apariția și o puteți viziona mai jos, împreună cu detaliile date de Eric Coelingh.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: