Evolio NEOS – un telefon elegant la preț scăzut [UPDATE]

Evolio NEOS – un telefon elegant la preț scăzut [UPDATE]

Evolio NEOS este cel mai nou produs din oferta integratorului român Evolio. Smartphone-ul a ajuns și la noi în redacție, unde a trecut printr-o serie de teste.

UPDATE: Ca urmare a deciziei companiei de scădea prețul smartphone-ului la 479 lei, am modificat nota dată inițial acestui produs. Cum reprezentanții Evolio m-au asigurat că prețul telefonului NEOS va rămâne, în mare măsură, cel practicat de Black Friday, gadgetul poate fi luat în considerare de cei care vor un telefon ieftin, cu un raport specificații/preț foarte bun. 

Cei de la Evolio nu sunt intrați de foarte mult timp pe piața smartphone-urilor fiind cunoscuți, mai degrabă, pentru numeroasele tablete care oferă specificații decente la un preț foarte bun.

Lucrurile par să se schimbe, compania promițând noi modele de smartphone-uri care se vor încadra în gamele high-end, mid-range și low-end.

Evolio NEOS este un smartphone cu dotări mid-range care nu se remarcă prin altceva decât design și prețul scăzut, de 579 lei.

Evolio Neos (8)

 

Evolio NEOS – Introducere

Spuneam mai sus că Evolio nu este de mult timp jucător pe piața de smartphone-uri. Primul model, adică Evolio Happy, a fost lansat în 2013 și a avut parte de o primire destul de bună pe piață, fiind numit de mulți un best-buy. Clona de Samsung a fost urmată de Evolio X6, un phablet cu preț piperat, dar cu specificații bune (cel puțin pe hârtie). Românii nu s-au oprit aici și au lansat Evolio Onyx, un telefon low-end care arată exact ca un iPhone 3G.

Evolio NEOS a fost lansat în urmă cu aproximativ o săptămână și vine să completeze cumva gama de telefoane prezentată mai sus. Smartphone-ul are un design elegant și nu arată ca o clonă a vreunui smartphone cunoscut, ci chiar reușește să iasă în evidență la acest capitol. Vă voi spune mai multe puțin mai târziu.

La capitolul specificații nu este nimic care să dea pe spate. Telefonul are un display IPS cu diagonală de 4,5 inch și rezoluție 540×960 sub care se ascunde un procesor ciudățel, produs de Broadcom, cu patru nuclee și frecvență de 1,2 Ghz. Spațiul de stocare este de 8 GB, iar memoria RAM este de 1 GB. Camerele fotografiază la 8, respectiv 0,3MP, iar bateria este de 2.000 mAh și oferă o autonomie decentă, la nivelul altor smartphone-uri de preț similar.

Acum că am trecut pe hârtie toate informațiile plictisitoare, este timpul pentru partea interesantă.

Evolio Neos (5)

 

Evolio NEOS – Puncte pro

Designul este primul lucru care trebuie menționat în cazul Evolio NEOS. Este singurul aspect care îl scoate în evidență în marea de telefoane cu Android. Smartphone-ul cu brand Evolio este dreptunghiular și are marginile laterale rotunjite. Atât carcasa, cât și marginile laterale, sunt acoperite cu un plastic cauciucat, mat, care oferă o aderență extraordinară și o senzație plăcută la atingere. Pe alocuri sunt acente realizate din plastic negru lucios, iar camera foto principală este încadrată într-un dreptunghi din aluminiu plăcut privirii.

Ecranul, cu toate că nu are o rezoluție foarte bună, este luminos și unghiurile de vizibilitate sunt mari. Contrastul este puternic, însă aș fi preferat mai multe săturație. Îmi plac foarte mult ecranele colorate ale celor de la Samsung, de exemplu.

Poate cel mai interesant punct forte în cazul acestui smartphone este sistemul de operare. Terminalul rulează Android 4.4.2 KitKat, iar cei de la Evolio nu l-au modificat foarte mult, ceea ce este de apreciat. Partea și mai bună este o promisiune făcută de Liviu Nistoran, CEO-ul companiei, la evenimentul de lansare. Mai exact, acesta a declarat că Evolio NEOS va trece la Android 5.0 Lollipop în prima parte a anului viitor. Nu foarte multe smartphone-uri beneficiază de astfel de tratament – mă refer în special la cele de buget de la Samsung, de exemplu, care niciodată nu depășesc versiunea de Android cu care sunt lansate.

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Evolio NEOS/”/]

Evolio NEOS – Puncte contra

Aici situația se complică puțin, mai ales în ceea ce privește performanța. Având în vedere că smartphone-ul este construit în jurul unui procesor quad-core de 1,2Ghz ș arhitectură Cortex A7, mă așteptam la performanțe bune. Totuși, cum cei de la Broadcom nu sunt de mult timp pe această piață, fiind cunoscuți în special pentru cipurile 3G, există câteva probleme. Mai exact, în meniu, navigarea se face cu destul de multă lentoare. Trecerea de la un ecran la altul este greoaie, la fel și schimbarea între aplicații. De vină este ori procesorul, ori optimizarea proastă. Cert este că am încercat un joc destul de solicitant, adică Dead Trigger 2, și a mers destul de bine. Și clipurile video rulează bine, dar senzația generală este de lentoare.

Camera foto mi s-a părut foarte slabă. Am mai văzut senzori care m-au dezamăgit, dar puține s-au comportat la fel de prost ca cel de pe Evolio NEOS. Fotografiile, chiar și cele realizate în condiții de lumină bună, sunt foarte granulate și imaginile sunt distorsionate, parcă mereu în ceață. Apropo de asta, camera focalizează foarte greu și riști să pierzi o scenă importantă. Culorile sunt fade și calitatea este, în general, slabă. Cred că unele probleme ar putea fi rezolvate cu un update de software, dar am impresia că senzorul folosit în telefon este pur și simplu prost.

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Mostre foto Evolio NEOS/”/]

Evolio NEOS – Concluzie

Evolio NEOS este încă un exemplu de smartphone care, pe hârtie, poate suna foarte bine. Dar cei care își vor petrece ceva timp în compania lui își vor da seama că există numeroase probleme. Cu siguranță nu este un dispozitiv pentru cei tineri, pentru că performanța slabă și camera proastă îl descalifică din start. Ar putea fi, totuși, un smartphone pentru cineva care abia acum face trecerea de la un telefon clasic, mulțumită designului elegant.

Etichete: