25 oct. 2014 | 15:16

De ce Facebook Rooms este o schimbare majoră pentru Facebook, chiar dacă nu va avea succes

ACTUALITATE
De ce Facebook Rooms este o schimbare majoră pentru Facebook, chiar dacă nu va avea succes

Facebook a lansat în această săptămână aplicația Rooms. S-ar putea să nu te impresioneze, dar este un pas imens pentru Facebook. Iată de ce.

facebook rooms aplicatie

Facebook Rooms este, în esență, o „căsuță“ de chat cu cine vrei tu, fiind cine vrei tu. Este ceea ce Facebook nu este, iar singurele asemănări între cele două este compania care le-a produs. Aplicaţia Rooms nu îți cere un cont Facebook pentru a te autentifica și îți permite să trimiți mesaje text, să publici imagini şi videoclipuri fără a utiliza efectiv numele de Facebook în camerele de chat create.

Practic, în Facebook Rooms oricine poate crea o cameră de discuţie pe un subiect. Să zicem, despre fotbal. Acolo se pun link-uri, fotografii, videoclipuri şi altele. E practic ceea ce se întâmplă pe Reddit în acest moment, scria „Adevărul“ în ziua publicării informațiilor despre Rooms. Aplicația funcţionează deocamdată doar pe iOS şi nu este disponibilă în variantă web. Momentan este pe bază de invitaţie.

Ziceam de o schimbare majoră pentru Facebook. Întâi, trebuie să știi că Rooms este creația Creative Labs, o echipă de la Facebook care doar de astfel de proiecte se ocupă. Au mai fost până acum Paper, Slingshot și Mentions. Unele vor eșua lamentabil, altele vor rămâne. Poate Rooms rămâne, devine populară, dar până atunci este un experiment al Facebook în zona anonimităţii, una foarte apreciată de mulţi utilizatori de pe Internet și cu precădere de către tineri.

facebook slingshot snapchat

Slingshot, aplicația Facebook prin care să concureze cu Snapchat.

Facebook nu moare fără adolescenți, dar i-ar vrea drept public

Dacă ai citit articole despre Facebook în ultimii doi ani, pe măsură ce rețeaua socială a crescut, tot mai mulți i-au anunțat sfârșitul prin lipsa de interes în rândul tinerilor. Tinerii sunt o categorie interesantă de utilizatori: sunt impulsivi, consumiști și prea puțini statornici pe platforme de tipul Facebook. Cea mai mare rețea socială cere date personale, îți cere să fii prezent cu numele real și nu îți dă voie să ai mai multe conturi. Plus că pe Facebook sunt și rude față de care n-ai vrea să te arăți în anumite ipostaze.

Din cauza politicii numelor reale, Facebook pierde printre tineri, dar își consolidează poziția prin mărime. Această aplicaţie, cum au fost Slingshot și Instagram, încearcă să cucerească acest public. Rooms este, în egală măsură, chat de mIRC, forum, Reddit și multe altele care nu îți cer decât un pseudonim și Internet ca să comunici.

„Unul dintre lucrurile magice ale Internetului timpuriu a fost conectarea cu oameni pe care nu i-ai fi văzut în viaţa reală. Forumurile, serviciile de chat erau locuri de întâlnire pentru oameni care nu împărţeau acelaşi spaţiu geografic sau aceleaşi conexiuni sociale, dar aveau ceva în comun“, a spus Josh Miller. El este cel care a creat aplicația și s-a remarcat în trecut prin site-ul Branch, cumpărat de Facebook în urmă cu un an. Ei bine, Rooms îți dă o cameră pentru conversație pe orice subiect.

Creatorii Room acuză Facebook de copiere

Facebook Rooms ar putea fi un hit, dar până atunci e acuzată de furt. Creatorii aplicației Room spun că Facebook le-a copiat ideea și vor să dea în judecată compania. „Nu știm ce s-a întâmplat, dacă vreunul dintre investitori a dat informația mai departe sau dacă cineva de la Facebook, cu care ne-am ști, a copiat ideea. Suntem însă siguri că asta nu e o coincidență. Nu înțelegem cum Facebook, cu toți avocații lor, a lansat o aplicație cu același nume și funcționalități“, a spus Damien Rottemberg, cofondator și director tehnic Rooom, citat de 9to5mac.

Revenind la Rooms, oamenii încep să folosească aplicația. Este în App Store, deocamdată doar pentru iPhone, și e ciudat că poți intra într-o cameră de chat doar prin scanarea unui cod QR. Vizual, logistic și strategic Rooms este departe de Facebook și vom mai vedea astfel de aplicații. Facebook va rămâne o rețea socială imensă, în continuare cea mai mare, dar serviciile terțe o vor ține în viață și în popularitate.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele