10 sept. 2014 | 11:51

De ce camera de pe iPhone 6 și iPhone 6 Plus poate fi cea mai bună dintre toate telefoanele

ACTUALITATE
De ce camera de pe iPhone 6 și iPhone 6 Plus poate fi cea mai bună dintre toate telefoanele

Apple a prezentat aseară iPhone 6 și iPhone 6 Plus. Am vorbit despre dotările lor, dar nu am dedicat încă suficientă atenție camerei foto. Iată de ce a rămas la 8 megapixeli, dar performanța a crescut.

apple iphone 6 plus camera

Apple a decis să folosească în continuare un senzor de doar 8 megapixeli, dar regândit pentru fotografii mai bune. Asta în timp ce Sony are senzor de 20 megapixeli, Samsung a ajuns la 16 megapixeli și Nokia a „cucerit“ totul cu cei 41 de megapixeli din Nokia Lumia 1020. Bun, dar cât contează?

Megapixelii aceștia nu contează decât când vrei să decupezi mai mult dintr-o poză sau când vrei printuri de calitate ridicată, dar în niciun caz nu sunt soluția pentru performanța camerei. Spre exemplu, Facebook folosește două rezoluții pentru fotografii. Cea „mică“ are 960 pixeli pe lățime, iar cea „mare“ are 2.048 de pixeli pe lățime. În aceste limite, iPhone 6 și iPhone 6 Plus are o rezoluție de 3.264×2.448 pixeli, adică aproape de rezoluția Ultra HD.

Citește și: iPhone 6 și iPhone 6 Plus – cele mai bune telefoane din istoria Apple

Pe lista de specificații ale camerei foto de pe cele două iPhone 6 se mai trec următoarele: o diafragmă maximă de f/2.2 (cu cât mai mic numărul, cu atât mai bine) care captează cu 81% mai multă lumină, un bliț True Tone pentru culori mai bine reproduse sub lumina flash-ului și pixeli de 1,5 microni. Spre comparație, HTC One cu 4 megapixeli are pixeli de 2 microni. Cu cât un pixel e mai mare, cu atât captează mai multă lumină, iar asta e important. Însă cu cât sunt mai mulți megapixeli, cu atât pixelii individuali sunt mai înghesuiți și mai mici.

iPhone 6 Plus are și stabilizare optică de imagine prin mișcarea camerei pentru compensarea mișcării mâinii. Apple nu a implementat sistemul și pe iPhone 6 de 4,7 inci. Apoi, autofocalizarea pe iPhone 6 e mai bună decât pe vechile modele, folosind și detecția de fază, o funcționalitate specifică aparatelor DSLR. iPhone 6 ar trebui să focalizeze de două ori mai repede.

Un videoclip în care sunt demonstrate capacitățile camerei foto

Ce software nou au iPhone 6 și iPhone 6 Plus pentru foto?

Mai sus am înșirat dotările tehnice, bune și așa și așa. Totuși, camera foto nu se oprește la hardware, ci software-ul este, uneori, chiar mai important. Procesorul Apple A8 din iPhone 6 și iPhone 6 Plus a fost proiectat și pentru a reproduce mai bine culorile și detaliile din poze și pentru un contrast mai bun. În plus, Apple se laudă că a reușit să îmbunătățească algoritmul de noise reduction pentru a elimina granulația care apare la valori ISO ridicate.

Au fost îmbunătățite detecția de față, zâmbet și chiar făcut cu ochiul, iar panoramele sunt acum de 43 megapixeli. În plus, fotografiile HDR ar trebui să fie mai bune. HDR înseamnă aparatul foto realizează trei (sau mai multe) poze la expuneri diferite, apoi le îmbină într-un singură, foarte bine expusă. Samsung Galaxy S5 are HDR în timp real și în video.

iphone 6 expunere

Mai trebuie spus că poți ajusta expunerea independent de punctul de focalizare, până acum putând doar să le blochezi pe ambele. Asta este însă o funcționalitate din iOS 8, cum este și Photos App, unde poți ajusta anumite elemente la fotografiile tale, cum ar fi să le îndrepți, decupezi sau să aplici filtre pe ele.

apple iphone 6 camera expunere

Pe partea de filmare, iPhone 6 și iPhone 6 Plus pot înregistra videoclipuri slow-motion la viteze de până la 240 de cadre pe secundă (nu va fi rezoluție full HD, ci HD 720p) și unele full HD la 30 sau 60 FPS. În plus, poți realiza videoclipuri de tip timelapse atât de populare pe Internet. Există stabilizare și pentru video, iar ca un truc împrumutat de la Galaxy S5, iPhone 6 și iPhone 6 Plus pot înregistra videoclipuri HDR.

Un videoclip în slow-motion cu iPhone 6


Dincolo de toate astea, iPhone 6, Plus și toate celelalte telefoane sunt doar atât: telefoane. Că unii pot câștiga concursuri cu poze cu iPhone e o realitate, că iPhone e cel mai popular model pentru rețele sociale (ex.: Flickr) e altă realitate, dar niciodată nu vor înlocui aparatele foto obișnuite. Totuși, fotografia mobilă avansează și Apple o face foarte bine. Nokia îi face concurență, iar pe locurile celelalte se poziționează, fără o ierarhie precisă, Sony, Samsung, HTC și LG.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele