De acum înainte, toate căutările pe Google sunt criptate

De acum înainte, toate căutările pe Google sunt criptate

Deşi nu spune nimeni că o metodă de criptare nu poate fi spartă, decizia de a pe Google reprezintă o mişcare bună.

google encrypted-search motor de cautare

Anul trecut, Edward Snowden ne-a lăsat pe toţi cu gura cascată prin intermediul unor materiale legate de practicile de urmărire implementate online, la nivel global, de Guvernul American şi NSA. Tot atunci, am devenit cu toţii un pic mai precauţi şi mai paranoici când vine vorba de activitatea noastră online. Nu a ajutat, desigur, nici faptul că giganţi precum Google sau Microsoft, obligat-forţat, au oferit instituţiilor interesate tomuri întregi de date despre fiecare dintre noi.

De atunci, companii precum Google au protestat intens împotriva acelor practici, iar pentru că schimbările la nivelul legislaţiei în vigoare din SUA nu vor veni prea curând, au luat deciziile în propriile mâine. În primul rând, la nivel global, toate căutările pe care le executaţi prin popularul motor de căutare vor fi realizate prin HTTPS şi sigur.

Căutările pe Google criptate au fost introduse pentru prima dată în China, context în care gigantul din Mounain View a făcut un efort minim pentru a ajuta internauţii din zonă să nu se mai blocheze de cenzura Marelui Firewall. Ca funcţionalitate, criptarea nu este imbatabilă, în schimb, îngreunează semnificativ acumulările masive de date cu care se obişnuiseră deja oficialii americani.

Adopţia criptării la scară largă a fost detaliată printr-un comunicat al purtătorului de cuvânt al Google. Acesta atrăgea atenţia asupra faptului că multe dintre serviciile companiei deja folosesc acelaşi standard de protecţie a datelor. În plus, Niki Christoff, a încurajat întreaga industrie IT să adopte standarde de securitate mai puternice.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: