Cum să alegi cel mai bun telefon second-hand? [VIDEO]

Cum să alegi cel mai bun telefon second-hand? [VIDEO]

Adevărul Live de joia aceasta a adus jurnaliștii playtech.ro în fața sfaturilor privind alegerea unui gadget second hand. Vom scrie două articole despre cum să alegi un telefon second-hand și apoi, cum să alegi un laptop sau componente 

Smartphones second hand cumparare smartphone second hand

Răzvan Băltărețu și Radu Neagu au răspuns la cele mai întâlnite probleme atunci când cumpărăm un telefon second-hand.

Probleme pe care le întâlnești la iPhone

„Lumea trebuie să fie atentă lumea să nu fie o bucată de plumb. Trebuie să pornească, să fie restartat de față cu vânzătorul și că se încarcă. Eu am dat peste un iPhone 3GS și nu s-a încărcat acasă”, a spus Răzvan Băltărețu.

El a adăugat că “Cea mai mare problemă la iCloud-ul blocat e că riști să îți fie șters telefonul de la distanță. Acestea sunt cel mai des furate și proprietarul poate șterge telefonul. Plus, că nu poți să accesezi App Store, să nu poți instala aplicații. Îți iei o bucată de telefon, nici măcar un iPod. Sunt cele mai ieftine”

De asemenea, consideră jurnalistul playtech.ro, “eu nu aș cumpăra din magazin iPhone 5s acum, pentru că vine noul iPhone. La iPhone marele avantaj este că mereu vei avea o valoare mai mare la revânzare, mai mare decât alte telefoane. Second hand e foarte bun LG G2, chiar și HTC One de anul trecut, iPhone 5 – are doi ani, dar poate să țină pasul. De la Samsung din gama Note, 2 și 3 e bună”.

La iPhone, problema este la vechime. „iPhone 4, chiar și iPhone 4S sunt telefoane prea vechi pentru a mai funcționa cum trebuie și pentru a rula aplicațiile cum trebuie. La iPhone aș păstra diferența asta de doi ani, ca să funcționeze bine. Pe Android ai mai multă flexibilitate cu hardware-ul de acum trei ani, să zicem. Ai putea să îl aduci cu diverse optimizări software la prezent, mai ales cu Android 4.4 KitKat”, a spus Răzvan Băltărețu.

Second-hand Android

Jurnaliștii playtech.ro cred că “trebuie cumpărate telefoane de la companiile mari. Ai o valoare mare la revânzare”.

„Dacă nu te pricepi la domeniul respectiv, ia un prieten care știe. Nu lua de pe stradă – nu cumpăra de la nimeni de la gară, de pe stradă”, crede Radu Neagu.

El adaugă că un telefon cu Android ar trebui să aibă softul original.

„Te poți lovi de un telefon reinstalat cu un soft third party la care nu funcționează WiFi, 3G sau camera sau bateria se descarcă foarte repede”, spune Neagu. Jurnalistul adaugă că „Eu am avut probleme cu softul la telefoanele Android. Unele știam că au softul defect și am reușit să le fac. Unele nu le-am reușit și le-am vândut la loc”/

„Duceți-vă către telefoane populare, cum ar fi Samsung, LG, HTC, deoarece nici nu scade prețul și sunt mai stabile”, a spus Răzvan Băltărețu.

Telefoane blocate sau telefoane deblocate?

„La Android, în teorie e mai simplu să deblochezi, dar e mai complicat pentru că sunt multe dispozitive și multe variante de soft. Adaptoarele de SIM sunt practic niște adaptoare subțiri și trece de blocarea de GSM a telefonului. E la nimereală și cu multă documentare – să vezi dacă pe modelul respectiv merge. Adaptoare respective merge în diferite variante. E pe încercate și pe documentare. Chiar dacă documentezi bine, e posibil să nu meargă”, a spus Radu Neagu.

„La iPhone, nu-l cumpărați blocat. Cu cât e mai vechi telefonul, cu atât ai mai multe soluții software să-l deblochezi prin jailbreak, iar apoi îl deblochezi cu un alt program. Nu mai primești actualizări, pentru că ți se blochează baseband-ul”, spune jurnalistul playtech.

El nu recomandă deblocările prin adaptoare de tipul Gevey sau R-Sim.  “Sunt artificii care funcționează cu o anumită versiune software. Plus că depinde de operator. Pe Vodafone și Orange, deblocarea e mai simplă”, crede Răzvan Băltărețu.

Aveți grijă la vânzător

Mai sunt și diverse forumuri sau site-ul Okazii, unde cel care cumpără un telefon are posibilitatea să vadă un rating al vânzătorului. “ Trebuie să te uiți în produsele vânzătorului, să vezi dacă are rating mare, dacă are experiență de vânzare. Acolo se adaugă pozele, descrierea produsului, care trebuie să fie cât mai corecte”, spune Radu Neagu.

„Atenție la livrarea către alt oraș. Fii atent câte drepturi ai să deschizi cutia, cine plătește. Dacă tu îl iei și accepți să plătești totul, atunci nu mai ai nicio poliță de siguranță. Verifică feedback-ul online”, a adăugat Răzvan Băltărețu.

În schimb, Radu Neagu consideră că trebuie să ne vedem cu vânzătorul ori la noi acasă sau la el acasă. Dacă ne vedem în oraș, să ne luăm răgazul de a studia produsul foarte bine.

„Plus, ai nevoie de un loc cu WiFi și trebuie să ai grijă să ai și o cartelă cu 3G”, a adăugat Răzvan Băltărețu.

Emisiunea integrală poate fi văzută mai jos

Citește și: