23 oct. 2014 | 21:00

Cum rezolvi majoritatea problemelor de pornire în Mac OS X

ACTUALITATE
Cum rezolvi majoritatea problemelor de pornire în Mac OS X

Mac OS X nu este perfect. Deşi ar putea fi clasificat ca fiind mai stabil decât Windows, e bine să ştiţi cum rezolvaţi problema atunci când nu porneşte.

os x solutii probleme recovery

Se întâmplă rar şi e mai degrabă o problemă hardware decât software. Cu toate acestea, un MacBook, un iMac sau un Mac Pro nu sunt sisteme infailibile, iar nu este un sistem de operare perfect. Se poate întâmpla să nu pornească, să se blocheze la un mesaj de eroare sau să devină incredibil de lent.

În astfel de situaţii trebuie iniţiatele aşa numitele etape de troubleshooting. Practic, trebuie să urmaţi mai mulţi paşi în speranţa de a remedia problema. Dacă nici unul nu funcţionează în cazul vostru particular, trebuie să ştiţi o metodă rapidă de reinstalare a sistemului de operare.

De unde pornim

Totul pleacă de la nişte comenzi, nişte combinaţii de taste pe care le apăsaţi sau le ţineţi apăsate imediat după pornirea Mac-ului. Aceste scurtături apelează nişte unelte integrate în OS X într-un mod foarte similar cu ceea ce . Dacă nu funcţionează din prima, este foarte probabil să fi ratat momentul exact în care trebuie să le apăsaţi. Închideţi computerul şi încercaţi din nou.

startup_manager

Indiferent dacă aveţi un sistem cu instalat în Bootcamp sau pur şi simplu vreţi să porniţi sistemul de pe un stick USB sau un CD/DVD, trebuie să intraţi în Startup Manager. Similar cu imaginea de mai sus, acesta poate fi apelat ţinând apăsată tasta Option sau Alt imediat după pornirea sistemului. Tot de aici puteţi selecta o reţea wireless dacă vreţi să rescrieţi zona de recovery de pe un Mac.

În cazul în care nu vreţi să mai treceţi prin acest meniu, dar doriţi să porniţi Mac-ul de pe un CD/DVD sau stick USB, ţineţi apăsat la pornire pe tasta C. Pentru a porni sistemul dintr-o locaţie Netbook din reţeaua locală, apăsaţi pe N.apple-diagnostics-hardware-test

Diagnostic şi teste hardware

Dacă sunteţi de părere că există o problemă mai gravă cu sistemul vostru, de genul harddisk  defect sau memorie RAM instabilă, există un utilitar intitulat Apple Diagnostics pe care îl puteţi apela la pornirea sistemului. Pe Mac-uri mai vechi de iunie 2013 acesta poartă numele de Apple Hardware Test sau AHT, dar ca funcţionalitate este identic. Se manifestă printr-un ecran similar cu cel de mai sus şi poate fi declanşat prin apăsare pentru câteva secunde a tastei D.  Iniţial va trebuie să selectaţi limba în care doriţi să fie rulat testul, iar în cazul în care a fost întâmpinată vreo problemă va fi afişat un mesaj concludent.

Mac OS X Safe Boot Safe Mode

Safe Boot sau Safe Mode

Dacă timp de câţiva ani de zile aţi folosit Safe Mode pe Windows, e bine de ştiut că există ceva similar şi pe OS X, doar că pe sistemul de operare dezvoltat de Apple poartă numele de Safe Boot. Poate fi apelat prin apăsarea tastei Shift la pornirea computerului. În momentul în care apare o bară de încărcare precum cea de mai sus, puteţi lua degetul de pe Shift.

Ca funcţionalitate, acesta vă verifică partiţia de start a sistemului, încarcă doar anumite extensii de kernel, dezactivează fonturi instalate de la terţi şi alţi parametri de pornire pe care i-aţi definit voi manual. Similar cu ceea ce se întâmplă când porniţi un PC în Safe Mode, acest mod de pornire al unui Mac nu încarcă toate driverele computerului şi nici programele din startup.

Dacă nu funcţionează foarte bine un Mac, sau nu se mai încarcă la fel de rapid sistemul de operare, acesta este un punct bun de start. În Safe Boot vă este foarte uşor să vedeţi dacă un anumit program sau driverul pentru un anume dispozitiv v-a făcut OS X-ul să nu se mai încarce ca de obicei.

mac os x single-user-boot-mode

Diagnosticarea prin comenzi de Linux

Fiind construit pe un kernel Unix, în Mac OS X puteţi folosi aceleaşi comenzi pe care le folosiţi în Ubuntu sau orice altă distribuţie de Linux. Dacă nu vreţi să folosiţi terminalul din OS X sau nu puteţi ajunge la el pentru că sistemul nu vă mai porneşte, există Single User Mode. Acesta poate fi apelat prin apăsarea la pornire a combinaţiei Command + S. În această interfaţă, similară cu un Command Prompt pentru utilizatorii de Windows, puteţi rula orice comenzi mai mult sau mai puţin avansate. După ce aţi terminat, pentru a porni computerul în mod normal introduceţi comanda reboot urmată de tasta Enter.

apple mac os x-verbose-mode

Verbose Mode

Acest mod de pornire al Mac OS X vă afişează toate driverele şi serviciile ancorate în sistemul vostru de operare în timp ce se încarcă. În practică, respectivele servicii se încarcă de fiecare dată, dar doar după ce aţi ţinut apăsate tastele Command+V vă sunt afişate într-un format rapid ce aduce aminte de Matrix. Utilitatea Verbose Mode este una foarte simplă. În cazul în care sistemul de operare nu reuşeşte să se încarce complet, pentru că se blochează la o etapă necunoscută, puteţi vedea exact ce fişier, program sau proces a cauzat problema.

Într-un scenariu fericit, în care toate lucrurile merg ca unse şi nu s-a stricat nimic, o listă stufoasă precum cea de mai sus se va încheia cu apariţia ecranului de autentificare în OS X.

reinstall-mac-os-x

Modul Recovery sau Reinstalarea OS X

Recovery Mode este primul pas spre repararea unui Mac care nu mai porneşte. De aici puteţi trata cele mai multe cauze, iar dacă nici una dintre soluţiile evidente nu funcţionează, puteţi reinstala sistemul de operare, atât de pe un mediu de stocare extern, gen stick USB sau DVD, cât şi direct de pe serverele Apple, printr-o conexiune rapidă la internet. Apropo, în acest mod de recuperare, folosind o conexiune WiFi sau ethernet, puteţi fără probleme să deschideţi un browser şi să căutaţi o soluţie la o problemă printr-un click pe Get Help Online.

Disk Utility este o altă armă secretă disponibilă în acest mod. Aceasta din urmă vă ajută să vă scanaţi hard disk-ul de probleme software sau hardware, să ştergeţi şi să creaţi partiţii noi. Dacă permisiunile aferente unor fişiere sunt problematice, tot prin Disk Utility le reparaţi. În cazul fericit în care aţi realizat un backup la tot ce aveţi pe Mac în format Time Machine, acea copie de siguranţă poate fi restaurată cu uşurinţă din Recovery.

În principiu există multe moduri prin intermediul cărora ajungeţi în Recovery Mode. Cel mai rapid este să apăsaţi pe Command + R la pornirea Mac-ului.

Ce aţi câştigat?

Acest tutorial reprezintă unul dintre cele mai puternice argumente pentru care un Mac iese în faţa unui PC. Chiar dacă un Mac nu mai porneşte şi aţi şters un amalgam de fişiere din greşeală, lucru extrem de improbabil, aveţi foarte multe utilitare incorporate la nivel hardware care vă ajută soluţionaţi aproape orice dilemă. Deşi există şi notebook-uri sau tablete cu Windows ce integrează o partiţie de recovery, aceea ocupă un volum semnificativ de spaţiu, pe când un MacBook sau un iMac este capabil să-şi descarce cea mai recentă versiune a sistemului de operare ce urmează să fie instalată direct de pe internet. Totul este pur şi simplu mai simplu.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele