Cât costă să infectaţi de bună voie un PC cu malware?

Cât costă să infectaţi de bună voie un PC cu malware?

Un studiu recent a demonstrat că mulţi dintre noi sunt dispuşi să instaleze pe sistemul personal pe câţiva lei.

cost instalare malware studiu

În teorie, cu toţii ştim că ar trebui să ne facem o prioritate din . În practică însă, deseori stăm fără un antivirus şi instalăm programe din cele mai dubioase surse. Pentru a vedea cât de uşor este să instalezi malware pe PC-ul cuiva, un grup de cercetători au făcut un studiu.

Cu cât aţi vrea să fiţi plătiţi pentru a instala programe potenţial maliţioase pe computerul vostru? Acestea este întrebarea pe care au pus-o realizatorii studiului. Rezultatul a fost cât se poate de îngrijorător. Pentru o sumă de bani care variază între câteva zeci de bani şi câţiva lei, între 22% şi 43% dintre participanţii la studiu sunt dispuşi să ignore tot ce au învăţat despre securitate.

Chiar şi dacă sistemul de operare identifică respectivul program ca fiind periculos pentru computer, cei mai mulţi ar fi optat pentru ignorarea avertismentului, dacă beneficiau de o sumă de bani derizorie. Nicolas Christin, unul dintre inginerii din spatele acestui proiect, au consemnat că doar 17 din 965 de internauţi au fost tentaţi să încerce instalarea respectivei aplicaţii într-o maşină virtuală, pentru a fi siguri că nu au nimic de pierdut.

În teorie, rezultate similare pot fi obţinute prin intermediul unor boţi, iar pe piaţa neagră şi aceştia se pot cumpăra la un preţ decent. Există însă un avantaj major atunci când îţi plăteşti victima. În acest mod te asiguri că ţinta a fost atinsă şi nu mai treci prin intermediari. Nu mai rămâne decât să percepeţi acest studiu ca pe un avertisment pentru a vă spori securitatea online şi pentru a fi mai grijulii când vine vorba de instalat aplicaţii din surse necunoscute.