Cum alegi cel mai bun antivirus pentru device-ul tău?

, 12 Feb, 17:00

Piaţa aplicaţiilor de tip antivirus cred că este cea mai profitabilă, având în vedere numărul extrem de mare de opţiuni pe care îl aveţi la dispoziţie.

Cum sa alegi antivirusul pentru calculatorul tau

Cei mai mulţi dintre utilizatorii de PC-uri consideră că au nevoie de un antivirus. Mai mult decât atât, acum şi telefoanele inteligente au nevoie de o astfel de aplicaţie. Multe dintre sistemele preinstalate de producător vin cu unul, dar cei mai mulţi dintre noi apelează la părerea unui prieten ,,care se pricepe” pentru a afla care este cel mai bun. Din fericire, există organizaţii independente care testează lunar o mare parte dintre antiviruşii de pe piaţă, motiv pentru care acum puteţi lua o decizie informată vizavi de securitatea sistemului vostru și cel mai bun antivirus pe care să îl folosiți.

Antivirus gratuit vs. antivirus plătit

Înainte de a trece la aspecte mai complicate ale alegerii unui antivirus, cel mai important detaliu ţine de suma de bani pe vreţi să o cheltuiţi pe acest produs, în cazul în care nu cumva v-aţi hotărât să mergeţi pe . Deşi există şi soluţii software de securitate fiabile care nu costă nici un ban, cele mai multe dintre ele sunt contra cost. Pentru a face diferenţa între ele și a alege cel mai bun antivirus pentru voi, trebuie să aveţi în vedere doar câteva detalii.

În cea mai mare parte a cazurilor, un antivirus gratuit foloseşte acelaşi motor de scanare precum varianta plătită a respectivului produs. Ca urmare, este la fel de eficient în a vă scăpa de viruşi şi alte forme de malware. Aproape de fiecare dată, un antivirus care vă invită la upgrade contra unei sume modice implică tranziţia la o suită de securitate mai complexă cu mai multe componente. Printre acestea, se numără un firewall, un filtru anti-phising, un sistem anti-furt, anti-spam şi multe altele. Aceste funcţii nu sunt chiar necesare, de cele mai multe ori un antivirus face treabă suficient de bună.

Pe de altă parte, produsele gratuite tind să vă streseze. Deseori apar ferestre care vă invită la un upgrade către versiunea contra cost. În definitiv, banii se căştigă din produse plătite şi versiunea gratuită este cea mai bună metodă de marketing pentru a vă convinge să faceţi o mică investiţie. Trăgând linie, acesta este cel mai mare compromis. Vă este încercată un pic răbdarea, dar nu plătiţi un abonament anual pe un antivirus.

avast_free_antivirus_5_730544_g1

Folosiţi antiviruşi renumiţi

Cea mai simplă recomandare pe care vă sfătuiesc să o urmaţi este să folosiţi un antivirus de la o companie renumită. În primul rând, doar astfel de produse apar în teste, au review-uri pe site-uri de specialitate şi sunt deseori actulizate pentru a scăpa de critici. Cel mai uşor aflaţi informaţii pertinente despre un program popular. Pe de altă parte, performanţa unui antivirus necunoscut este imposibil de apreciat.

În ultimii ani, tot mai multe aplicaţii de tip malware care vă oferă o imagine foarte sumbră legată de sistemul vostru. De cele mai multe ori, pare că aveţi sute de infecţii pe care nu le puteţi elimina decât cu ajutorul cardului de credit. În cazul în care nu era evident, aceştia sunt antiviruşi falşi, cu nume cât se poate de simple, gen Antivirus 2014, Antivirus Live, Internet Security 2012, care fac mai mult rău decât bine. Rulează în fundal, e foarte probabil să vă blocheze accesul la diverse programe pe care le aveţi instalate pe sistem şi, mai rău decât atât, să vă încetinească semnificativ performanţa întregului computer.

Nu vă aruncaţi la experimente pentru a descoperi „cel mai bun antivirus”, folosiţi antiviruşi pe care îi cunoaşteţi de mult timp şi pe care nu-i vedeţi prima oară la voi pe sistem.

AV test cel mai bun antivirus

Urmăriţi testele de programe antivirus

Au fost mai multe contexte în care am prezentat la noi pe site rezultatele unor . Acestea sunt actualizate lunar şi sunt realizate de mai multe publicaţii online independente. Sunt create clasamente, se urmăreşte evoluţia eficienţei anumitor soluţii de securitate şi este urmărit atât gradul de siguranţă pe care îl conferă, cât şi impactul asupra performanţei PC-ului.

AV TEST este o astfel de publicaţie renumită pentru testele sale nepărtinitoare ce poate fi accesată la adresa av-test.org. Aproape în fiecare lună, editorii acestei publicaţii verifică performanţa unui număr foarte mare de antiviruşi contra unei varietăţi foarte mari de mostre de malware. Sunt avute în vedere mai multe criterii. Rata de succes la îndepărtarea infecţiilor, consumul de resurse în momentul procedurii de dezinfectare şi, nu în ultimul rând, cât de prietenoasă este interfaţa oferită utilizatorilor. Nu de alta, dar nu ne-am născuţi toţi învăţaţi şi nu ne ajută cu nimic un antivirus care necesită zece click-uri pentru a porni o scanare.

Dacă folosiţi deja un antivirus, cel mai recent top realizat de AV TEST vă va oferi o imagine de ansamblu asupra performanţei sale în comparaţie cu alte soluţii moderne. Dacă sunteţi în căutarea unui astfel de program, acesta este cel mai bun punct de start. Din păcate, nu există un antivirus perfect şi, mai mult decât atât, nu este sigur că ocupantul primului loc luna aceasta va ocupa acelaşi loc luna viitoare.

Windows Defender Microsoft Security Essentials

Windows Defender şi Microsoft Security Essentials

Cele două soluţii gratuite oferite de câţiva ani de Microsoft sunt de asemenea clasificate în testele AV TEST, inclusiv mai recentul Windows Defender, încorporat în Windows 8. Regretabil este însă că nici , pentru versiunile mai vechi de Windows, şi nici Windows Defender nu ocupă un loc foarte bun în clasament. De fapt, ocupă exact ultimul loc în fiecare top, fiind folosite ca reper pentru cât de buni sunt toţi ceilalţi antiviruşi în comparaţie cu soluţiile oferite de gigantul din Redmond. Ca urmare, cel mai… ineficient antivirus la ora actuală este cel creat de Microsoft şi oferit în mod gratuit.

Nu a fost tot timpul aşa. Pentru câţiva ani, aceste aplicaţii create de compania fondată de Bill Gates ieşeau foarte bine în teste şi erau apreciate pentru consumul redus de resurse. Scandalul a început de curând, când un purtător de cuvânt al Microsoft a recomandat utilizatorilor de Windows să treacă la o soluţie de securitate terţă, doar ca la scurt timp altcineva din companie să afirme exact opusul.

Oricum, pentru o anumită clasă de utilizatori, antivirusul gratuit al celor de la Microsoft este cât se poate de bun. Dacă sunteţi un utilizator de Windows cu experienţă şi aţi adoptat deja un stil de viaţă preventiv, când vine vorba de navigat pe internet, este suficient acest nivel de protecţie conferit de Security Essentials. În cazul în care vă doriţi un antivirus foarte bun sau vreţi să instalaţi unul pentru un prieten sau un părinte care nu se prea pricepe la calculatoare, într-un astfel de scenariu, ar fi bine să evitaţi produsele de securitate ale gigantului din Redmond şi să folosiţi ceva mai eficient.

O altă caracteristică importantă care poate fi trecută uşor cu vederea este legată de funcţionalitatea Windows Defender. La Windows VIsta şi Windows 7, Windows Defender-ul funcţionează doar ca anti-spyware, nu vă protejează de viruşi şi alte forme de malware. Excepţia de la regulă a venit preinstalată pe Windows 8. Doar în acest caz particular, Windows Defender este un antivirus şi reprezintă motivul pentru care Security Essentials nu se mai poate instala pe cele mai recente versiuni de Windows.

Indiferent de antivirus, trebuie să aveţi grijă online

Alegerea unui antivirus bun este doar prima etapă a securizării unui computer. Indiferent de antivirusul pe care îl folosiţi, cât de bine dă în teste sau cât costă, va exista în permanenţă o infecţie malware care trece de peretele vostru virtual. În practică, pe lângă o soluţie de securitate eficientă, trebuie să aveţi grijă ce faceţi în general pe un computer. A avea chiar și „cel mai bun antivirus” nu este suficient.

Actualizaţi-vă în permanenţă antvirusul şi sistemul de operare. De fiecare dată când instalaţi un program, citiţi cu anteţie conţinutul de pe ferestrele care se succid la instalare ca nu cumva să instalaţi diverse toolbar-uri sau progrămele care vă fac mai mult rău decât bine. Nu descărcaţi programe de pe site-uri care nu vă sunt cunoscute, dacă nu sunteţi siguri de ceea ce faceţi. În sesiunile extinse de navigare pe internet evitaţi aproape de fiecare dată să faceţi click pe Ok într-o fereastră care apare fără să o fi apelat anterior. Pentru că şi Facebook-ul a devenit în ultima perioadă la fel de periculos când vine vorba de malware, evitaţi să daţi Like la orice pagină care vă condiţionează să vedeţi un clip sau imagine de respectivul click.

Vă recomandăm și articolul Măsuri de precauție pentru securitate online.

eb-flashback-malware-removal-tool os x securitate

Antivirus pe Mac, Linux sau Android

Nu aveţi nevoie de nici un antivirus pe sistemele cu sau pe terminale cu Android, cu condiţia să folosiţi doar aplicaţii din magazinele virtuale oficiale. Pe Android, studiile care asociază 95% din toate infecţiile pe smartphone-uri sau tablete acestei platforme, aproape de fiecare dată, vizează aplicaţi descărcate de la terţi, de pe site-uri îndoielnice sau de pe torrent. Printre aplicaţiile de pe Google Play rata de malware este infimă. Acelaşi lucru este valabil şi la Mac-uri. Per ansamblu, mitul că pe Windows există cea mai mare parte a infecţiilor este la fel de valabil acum ca în urmă cu cinci sau zece ani, cu condiţia să nu petreceţi un timp excesiv încercând să vă infectaţi MacBook-ul cu diverse aplicaţii malware, spyware sau toolbar-uri în browser.

În concluzie, înainte de a vă decide să îi îmbogăţiţi pe creatorii de antiviruşi, ar fi bine să luaţi o decizie informată şi să puneţi în balanţă avantajele unei soluţii gratuite cu cele ale unui antivirus plătit, fiindcă „cel mai bun antivirus” nu există.  Nu în ultimul rând, orice sistem este atât de puternic pe cât cea mai slabă verigă a sa, motiv pentru care utilizatorul este la fel de important precum un antivirus bun.

Ți-a plăcut acest articol?
Informează-te și ține-i la curent și pe prietenii tăi.
Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!
Citeşte şi...

Comentarii

Mosule Johnny Sandu frate… Vezi ca articolele tale din „blog” sunt pline de „gresale”…Sa vezi cat esti de destept tu…

[link editat]
Flappy Bird – De la obsucritate la aplicația numarul 1 în App Store și Google Play
*****obsucritate*****

[link editat]
O noua metodă de identificare a personelor
*****personelor*****

Iar la link-ul „Despre mine” poti adauga ca esti si un mare agramat „cu facultate”…

Nici nu vreau sa-mi mai chinui ochii in pagina blogului tau.m-am lamurit in prima pagina.Lasa te rog profesionistii sa isi faca treaba…

La partea cu antivirusul pentru Mac OS, Linux si Android… nu sunt de acord. Hai ca pe Android mai merge sa stai fara antivirus, dar nici asa. Ideea e ca oricat de mult downloadezi aplicatii numai din store-ul oficial, daca stai pe internet, la un moment dat tot dai de site-uri infectate. Cine sustine ca nu exista virusi pe Mac OS sau pe Linux, se inseala amarnic. Este un mit colosal. Exista virusi si pe Linux sau Mac OS, unii dintre ei foarte periculosi. Un bun exemplu este cazul cu virusul care infecta sistemele Mac OS prin Flash. Neavand antivirus utilizatorul nu are cum sa stie daca este infectat sau nu, doar simte ca sistemul o ia razna si nu mai raspunde asa de bine la comenzi. De asemenea… o mare parte din virusii pentru Windows sunt facut pe Linux!

Alexandru Puiu

Pe de o parte ai dreptate, din pacate sunt de parere ca exista cateva masuri preventive care nu ar trebui sa implice instalarea unui antivirus. Daca stai fara java instalat si fara flash, eventual cu un plugin care implica un click suplimentar pentru activarea unei animatii flash, atunci esti destul de in siguranta, pe windows sau pe mac. De asta safari pe os x vine fara flash.

articol inutil ,am pierdut 6 minute degeaba si totusi ..care antivirus e mai bun ?

cel mai bun antivirus este „shut down”

Nici o informatie nu este inutila .
Felicitari pentru articol , indiferent de „gramatica sau expresiile literare” folosite … Important este modul in care se evidentiaza ideea de baza … Nu exista un antivirus care sa fie cel mai bun ! Exista doar sisteme de operare si riscuri asumate . Fiecare utilizator „va adapta” un antivirus , program antimalware , anti… orice , pe propriul calculator . Cat despre android sau sisteme de operare in cod sursa … ma abtin ,totusi … Chiar crede cineva ca pentru aceste sisteme nu exista programe malware ? Treziti-va copii ….!

Ce e Cipi, te crezi destept?

Cipi, daca articolul contine cateva litere sucite intr-un cuvant, sau daca unele lipsesc, nu inseamna ca persoana care l-a scris este agramata. Alea sunt minore si nu pot fi numite greseli gramaticale. Omul a a tastat, n-a scris cu pixul pe hartie, asa ca….. se poate intampla ca tastatura sa-ti joace feste. Si inca ceva, acea „gresala” pe care o mentionezi, afla ca se foloseste din mosi stramosi, nu este gresit. Daca incepand cu 1939 s-a schimbat din „gresala” in „greseala” si din „gresale” in „greseli”, asta nu inseamna ca forma veche este gresita. Si inca ceva, noi am ajuns aici la pagina asta, deoarecece cautam niste explicatii legate de programele antivirus, deci, criticam, apreciem sau contrazicem subiectul articolului, deci nu prea cred ca indemnul ala din incheiere isi are rostul.
Cat despre Alin, asa e baiete, ai pierdut 6 minute, cat spui, pt ca habar n-ai sa citesti si sa interpretezi un grafic. IA mai uita-te o data pe testreport si ai sa iti dai seama care e cel mai bun antivirus, asta daca te duce capul cat de cat.
Sau tu vrei mura’n gura direct numele? Asta nu se poate. Acelasi program nu multumeste pt toata lumea in aceeasi masura, de aceea se fac sondaje, iar noi in functie de sondaje alegem.

P.S. M-A AJUTAT FOARTE MULT ARTICOLUL.

Un articol bun si la obiect,va multumesc.Citindu-l mi-am facut o parere despre antivirusi,defapt asta dorea si autorul.Multumesc

Pe internet: Cea mai buna oferta de lucru! Din ce in ce mai multi oameni lucreaza cu noi si sunt extrem de multumiti! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: viorel70m1@yahoo.ro

Comments are closed.

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te acum la newsletter și primești cele mai noi: Articole, Review-uri, Tutoriale și Prețuri direct pe adresa ta de E-mail