AMD va face un update seriei de GPU-uri cu Iceland, Tonga și Hawaii XTX

AMD va face un update seriei de GPU-uri cu Iceland, Tonga și Hawaii XTX

Următoarea generație de GPU-uri fabricate în litografia de 20 și 16 nm va ajunge pe piață la începutul anului 2015. AMD și Nvidia vor lansa până atunci alte produse cu titlul de ”refresh”.

AMD Radeon

Aceste plăci grafice, atât de la AMD cât și de la rivalul său Nvidia, sunt bazate pe actualele cipuri grafice de 28 nm, din seria GCN și respectiv Kepler. Cele mai recente adiții vor veni de la AMD și vom avea de a face cu 3 noi GPU-uri cu nume de cod Iceland, Tonga și Hawaii XTX.

Iceland va fi regăsit pe segmentul mid-range, destinat dispozitivelor mobile, și va apărea și sub forma unei plăci grafice desktop, înlocuind seria Cape Verde cu HD 7750, HD 7770 și o parte din modelele R7 250. Iceland va concura astfel cu Nvidia GM107 Maxwell, GTX 750 Ti și GTX 750.

Următorul este Tonga, despre care am auzit deja câteva lucruri. Tonga va fi bazat pe design-ul Tahiti, care se regăsește pe Radeon R9 280X, R9 280, HD 7970 (GHz Edition) și HD 7950 (Boost). Acesta va fi o versiune mai simplă, cu un bus de memorie de doar 256 biți, față de actualul 384 biți. Având în vedere reducerea lățimii de bandă pentru memorie, cel mai probabil va fi situată între R9 270X și R9 280. Tonga va co-exista alături de produsele Tahiti până la lansarea seriei 300, în cursul anului viitor.

Ultimul, Hawaii XTX, este o variantă high-end ce va veni cu  mai multe procesoare de stream și va oferi o performanță mai bună decât Radeon R9 290X. Acesta reprezintă o revizie a actualului GPU Hawaii XT, despre care se spunea că nu este folosit la capacitate maximă din cauza sistemului de răcire.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: