08 dec. 2013 | 00:02

Google Nexus 5 – Mai rapid, puțin mai răgușit, dar tot un Nexus [REVIEW]

ACTUALITATE
Google Nexus 5 - Mai rapid, puțin mai răgușit, dar tot un Nexus [REVIEW]

Review Google Nexus 5

Nexus 5 este cea mai nouă iterație a smartphone-ului produs de Google, din nou cu ajutorul lui LG, la fel ca și Nexus 4. Este mai performant, mai rapid decât versiunea anterioară, pentru că, așa cum era de așteptat, se bazează pe cel mai recent chipset al celor de la Qualcomm, Snapdragon 800. Este însă unul dintre cele mai dorite smartphone-uri de pe piață? Probabil că da, dacă luăm în calcul un segment destul de restrâns de utilizatori, nu majoritatea. Este el un upgrade viabil de la modelul anterior? Probabil că da, dacă ne gândim doar la performanța superioară a acestuia. Sunt multe întrebări cu un răspuns puțin mai complicat, pe care vom încerca să le detaliem pe parcursul acestui review.

Primele impresii Google Nexus 5

La prima vedere, este un dispozitiv elegant, robust, foarte bine construit. Design-ul este simplu și elegant, ecranul mare, marginile înguste, însă este el un smartphone ce poate fi așezat lângă LG G2, Galaxy S4, Lumia 1020, prima alegere a majorității utilizatorilor? Google are probabil dreptate când îl recomandă ca fiind cel mai bun smartphone. Are un hardware de invidiat, iar software-ul acestuia este, cred, cea mai bună implementare a sistemului de operare, cea mai curată și mai rapidă. Mulți îl compară cu LG G2, cum că ar fi o versiune ceva mai simplă a acestuia. Seamănă… la configurație, însă cam atât. Design-ul, ecranul, forma, materialele folosite pentru construcție sunt toal diferite.

În mână se simte foarte bine, marginile sunt ușor rotunjite, pentru a nu fi incomode, iar spatele este realizat dintr-un material cauciucat, foarte plăcut. Nu știu dacă spatele ascunde un aliaj metalic sau din policarbonat, însă aș spune metalic dintr-un singur motiv – este mai rece decât alte dispozitive cu carcasă din policarbonat. Există și o versiune albă, care deține ceva diferențe din punct de vedere al materialului folosit, pe aceasta însă nu am pus încă mâna. Ecranul este protejat cu Gogrilla Glass 3, o alegere de înțeles, și este destul de greu, însă doar până la punctul în care stă foarte bine în mână și nu te deranjează acest aspect.

Google Nexus 5 Review (26)

Cutia în care vine este simplă, așa cum ar trebui să fie aproape orice cutie de smartphone și, după modelul Apple, permite așezarea elegantă a conținutului. Aici găsim încărcătorul, cablul de alimentare și cheița pentru scoaterea lăcașului de microSIM. Nici urmă însă de căști sau handsfree, lucru care m-a frapat puțin. Măcar o pereche de căști de duzină să poți vorbi la telefon liniștit în timp ce scrii articole…

Google Nexus 5 Review (30)

Specificații Google Nexus 5

[table id=200 /]

Am pus în comparația cu Nexus 5 atât predecesorul LG Nexus 4, cât și LG G2 și Samsung Galaxy S4, o platformă puțin mai veche.

Galerie Imagini

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Google Nexus 5/”/]

Performanță Google Nexus 5

Nexus 5 este echipat, după cum se observă și în tabelul de specificații de mai sus, cu cel mai nou procesor Qualcomm. Snapdragon 800 împreună cu GPU-ul Adreno 330 fac pereche foarte bună și nu cred că există vreo aplicație care să aibă probleme cu această configurație. Chiar și G2 sau Note 3 dețin aceeași configurație, desigur cu 1 GB de memorie RAM în plus pentru Note 3, lucru care uneri contează. Cât despre jocuri, browsing, vizionarea de filme, nu se poate pune nici o problemă.

Legat de vizionarea de filme, ca o mică paranteză, mă întreb oare ce ar fi dacă toate plăcile grafice sau PC-uri ar veni cu un cip separat de decodare video, asemănător celui de pe smartphone-urile actuale. Pur și simplu pornirea și derularea unui film FullHD pe un smartphone este mai rapidă decât cea de pe un PC. Doar o idee.

Display Google Nexus 5

Display-ul este unul dintre cele mai importante elemente ale unui dispozitiv, mai ales pentru că este partea cu care interacționăm cel mai des. Display-ul de pe Nexus 5 este bun, însă nu excelează. Are o densitate de 445 ppi, iar asta înseamnă că orice icoană, meniu sau element grafic se va vedea foarte bine. Acesta este de tip IPS+ și oferă o redare deosebit de bună a culorilor, însă duce lipsa unui contrast și a unei luminozități mai mari. În timpul zilei, la exterior poate fi folosit aproape fără probleme, mai puțin în situația în care soarele bate direct pe ecran. Atunci deja ne chinuim să citim.

Unghiurile de vizibilitate sunt bune, însă nu pot spune că sunt remarcabile. Probabil singurul element pozitiv este redarea realistă a culorilor. Veți spune că sunt prea critic la acest aspect. Așteptați să vină zăpada, moment în care probabil și ceasul va fi mai greu de citit pe display-ul telefonului și veți vedea că este destul de deranjant.

Google Nexus 5 Review (13)

Google Nexus 5 Review (17)

Sunet Google Nexus 5

Am întâlnit de-a lungul timpului diferite idei pentru încorporarea difuzorului sau a difuzoarelor pe un smartphone. Rămân la concluzia că cea mai bună poziție este în partea de jos a acestuia, indiferent că se află pe carcasa spate sau chiar pe marginea dispozitivului. Nexus 5 dispune de un singur difuzor, mono, însă designul acestuia sugerează că ar avea două. În spatele măștii celui de-al doilea se află de fapt microfonul. Acesta este bine situat și nu poate fi obturat cu ușurință așa cum se întâmplă mai ales la utilizatorii care țin telefonul cu mâna stângă.

Sunetul redat este destul de bun, și ar trebui să ne oprim aici. În convorbiri calitatea audio este bună, însă în ciuda microfonului suplimentar cu funcție de atenuare a zgomotului, volumul este destul de mic, atât pentru cel care deține telefonul cât și pentru cel de la capătul celalalt al convorbirii. Pe speaker, situația este puțin mai neplăcută. Și acesta redă sunetul la o calitate peste medie, însă destul de încet și la volum maxim există distorsiuni. La muzică este acceptabil, însă la convorbiri trebuie să fii atent să reduci volumul pentru a nu fi deranjat.

Situația se repetă și în cazul altor sample-uri și dispozitive achiziționate din retail, și aici sunt de părere că Google și LG au cam dat-o în bară. Nu cer excepționalul, înțeleg că atât casca cât și microfonul au fost miniaturizate și nu se compară cu cele ale unui Nokia de prin anii 2000, însă Galaxy S4 de exemplu nu are această problemă, nici măcare versiunea anterioară de Nexus.

Google Nexus 5 Review (8)

Autonomie Google Nexus 5

Aici este din nou un punct sensibil pentru Nexus 5. Acumulatorul este de 2300 mAh, o îmbunătățire de 200 mAh față de Nexus 4, însă cu mult în urmă față de acumulatorii actuali de pe smartphone. Sunt de acord, chiar dacă vorbim de un procesor mai performant, datorită evoluției tehnologice, power managementul acestuia este mai bun, însă în cazul lui Snapdragon 800, echipat cu modul 4G LTE, consumul este destul de mare atunci când se navighează pe internet. Și la un astfel de smartphone, implicit veți folosi și această funcție.

Mai pe scurt, cea mai mică perioadă de utilizare, după o încărcare completă, a fost de 7 ore. În tot acest timp am navigat pe internet la nivel mediu, am folosit conturile de social media, puțina navigație Turn by Turn cu GPS, cam o oră de muzică la căști, altele decât cele care nu se regăsesc în pachet, și am efectuat convorbiri de aproximativ două ore, precum și o sesiune de gaming de jumătate de oră, un dus-întors cu metroul de la birou. Dacă renunț la o parte din conturile de social media care își fac refresh la o perioadă destul de scurtă și, probabil cel mai important, dezactivez internetul de pe 4G, reușesc să ating o autonomie de 11-12 ore, însă tot nu consider că este suficient.

Sigur, se pot instala o mulțime de managere de aplicații care le închid imediat ce ai ieșit din ele, dar parcă nu acesta era scopul multitasking-ului.

Interfață Software Google Nexus 5

Nexus 5 vine echipat cu cea mai nouă versiune de Android, 4.4 KitKat, în momentul în care smarpthone-uri precum Galaxy S4 nici nu trecuseră la 4.3. Așa se întâmplă cu toate dispozitivele Google, cele anterioare, dacă au hardware adecvat cum este cazul lui Nexus 4, primesc și ele update-ul la aceeași versiune odată cu lansarea unui nou dispozitiv. Dacă nu mă înșel cred că și Galaxy Nexus a primit update-ul pentru 4.4 de curând, sau cel puțin există o versiune de firmware third-party pentru acesta.

Update-ul oferă mai multe avantaje la capitolul funcționalitate și stabilitate decât optimizări vizuale. A rămas la fel de simplă, ba chiar s-a simplificat și mai mult pe alocuri. Asta nu e un lucru rău, însă din punct de vedere comercial, dacă Google vrea să trateze smartphone-ul propriu mai mult decât ca un dispozitiv pentru dezvoltatori, și dorește să îl vândă mai bine consumatorului de rând, ar trebui să facă ceva.

Unul dintre puținele elemente care mi-a plăcut foarte mult este Google Now. Este foarte rapid și a învățat să răspundă verbal la mult mai multe întrebări, precum și să efectueze căutări mai eficiente chiar și în dispozitiv nu doar online. Acele card-uri sunt mai complexe și ofera informații mult mai rapid și apar pe un ecran principal, cel din stânga mai exact. Dacă ai puțină răbdare să te obișnuiești cu el, lucruri simple precum setarea unei alarme sau notificările în funcție de locație pot fi destul de utile.

Google Nexus 5 Review (21)

Camera Foto Google Nexus 5

Aici discuția este și mai controversată. Într-o perioadă în care cele mai multe smartphone-uri high-end vin cu tehnologii ce depășesc camerele foto compacte, Nexus 5 parcă a rămas cu o generație în urmă. Nu ne referim aici în mod special la faptul că are doar 8 Megapixeli, în condițiile în care standardul a fost setat la 13 Megapixeli. Nu e asta o problemă majoră în cazul lui Nexus 5, admir faptul că deține un stabilizator optic, un element necesar atunci când e vorba de un smartphone, însă calitatea pozelor lasă de dorit. Destul de mult.

Înainte de calitatea pozelor, am observat că viteza de focalizare era destul de mică în comparație chiar și cu Galaxy S4. Asta nu mi-a plăcut și se pare că nu am fost singurul. Mulți utilizatori s-au plâns de acest lucru. De asemenea, definiția pozei lasă de dorit, atât în lumină naturală cât și la interior. În timpul zilei, de exemplu, o scenă complicată poate fi considerată una care deține atât soare cât și umbră. De obicei una din zone va ieși destul de slab redată. Nexus 5 reușește să greșească și la delimitarea dintre acestea.

După două sau trei săptămâni de la lansare, a apărut însă și un update software care promitea să rezolve și aceste probleme. În mare parte, a reușit, focalizarea este mai rapidă, redarea scenelor complicate este mai bună, la fel și definiția imaginilor. Cu toate astea nu poate fi considerată o cameră excelentă. Nu știu care a fost discuția aici, însă LG nu prea și-a dat interesul în această direcție. Nu cred că este vorba de a își promova mai mult produsul lansat de ei, LG G2, ci pur și simplu și-a făcut treaba față de Google și a livrat dispozitivul, nimic mai mult.

IMG_19700129_061421

IMG_19700129_061443

IMG_19700129_061456

IMG_19700129_061606

IMG_19700129_061539

 

Concluzii

Poate și așteptările mele au fost puțin mai mari în cazul lui Nexus 5. Poate mă așteptam să văd un produs mai bine construit, dar și mai comercial, așa cum au procedat și cu a doua versiune de Nexus 7. Nexus 5 rămâne un smartphone pentru dezvoltatori și pentru cei care pot face compromisurile de care am vorbit mai sus pentru a avea primi cea mai nouă versiune de Android. Pe de altă parte, KitKat nu aduce atât de multe îmbunătățiri care să merite achiziționarea dispozitivului. Sincer, aici nu mă pot abține să compar, puțin pe nedrept, pe cei care nu acceptă altă alegere decât Nexus-ul, cu cei care comentează „Primul” la clipurile de pe YouTube.

Este un smartphone bun, cu specificații hardware foarte bune. Elementele care fac diferența în cazul lui Samsung, Sony, HTC sau chiar și LG reprezintă punctul de vânzare pentru acestea. Nexus rămâne un etalon, acel profesor de arte marțiale care trebuie învins într-o luptă finală, unde studentul trebuie să demonstreze că îl poate depăși pe acesta. Studentul este în cazul de față LG G2, Galaxy-urile de la Samsung, HTC One sau Xperia Z1.

Nu pot face o recomandare cu brațele deschise, are avantajele și dezavantajele lui, însă există soluții și mai bune. Oricum, din punct de vedere al prețului, aceste elemente sunt bine justificate. Este mai ieftin decât restul smartphone-urilor cu aceeași configurație, iar asta este bine. MarketOnline.ro îl are la vânzare aici, la 1999 lei, iar pentru banii ăștia merită. Nu vă așteptați însă la un slot de extensie microSD, va trebui să vă mulțumiți cu cei 16 GB la acest preț.