O unitate DVD ROM modificata este capabila sa faca analize la sange

O unitate DVD ROM modificata este capabila sa faca analize la sange

Pentru ca nu toate analizele trebuie realizate cu , o solutie ieftina ar putea avea la baza un DVD ROM de PC.

Modified DVD ROM analize HIV

Un grup de cercetatori au reusit sa transforme intr-un laborator ieftin si portabil. Lucrarea, intitulata Lab on a DVD deja a fost preluata de jurnale stiintifice importante precum PhysOrg, ExtremeTech sau Nature.

In principiu, tehnologia din spatele acestei idei implica utilizarea intregului sistem din interiorul unui DVD ROM pentru analize la sange. Doar cateva componente vor fi schimbate in asa fel incat functionalitatea unui laborator de aproximativ 30.000 de dolari sa fie inlocuita cu un gadget de 200 dolari. \Acest dispozitiv ar putea sa faca treaba aparatelor mai scumpe in cateva minute, in loc de cateva zile.

Pentru a transforma respectiva unitate intr-una de imagistica celulara sunt necesare doua operatiuni. Senzorul optic responsabil de citirea informatiilor de pe discuri trebuie inlocuit cu un senzor de lumina capabil sa citeasca informatii din mostrele de sange. In al doilea rand, discul efectiv trebuie inlocuit cu unul semi-translucent pentru a oferi suport pentru mostrele analizate. Pe termen lung, investitiile suplimentare ar fi facute in mai multe tipuri de discuri cu suprafete diferite care sa poata gazdui tipuri diferite de mostre. Din pacate, mostrele sanguine specifice diverselor boli au proprietati diferite si nu se lipesc de aceleasi suprafete.

Proiectul se afla deja in stadii avansate de testare si, desi nu va inlocui prea curand aparatura scumpa, un asemenea gadget ar fi perfect pentru tarile in curs de dezvoltare care nu-si permit sa faca investii exorbitante in aparatura medicala.