NVIDIA dezvaluie Tegra 4, Project Shield si multe altele

NVIDIA dezvaluie Tegra 4, Project Shield si multe altele

NVIDIA a tinut o conferinta premergatoare CES 2013 pentru a prezenta cele mai noi tehnologii pe care le are pregatite pentru viitorul apropiat. De departe cea mai interesanta dezvaluire a fost noul procesor Tegra 4, insa nici celelalte produse nu au fost de lepadat.

Nvidia Tegra 4

NVIDIA este o companie care dezvolta in principal procesoare pentru placi grafice, deci era normal ca cea mai mare parte a conferincei sa fie axata pe gaming. Cum ziceam si mai sus, cea mai importanta parte a evenimentului a fost procesorul Tegra 4, pe care il vom gasi in multe telefoane, tablete si computere portabile in perioada urmatoare. Acesta include un procesor Cortex A15 quad-core, alaturi de 72 de nuclee grafice.

Da, ati citit bine. Procesorul grafic din noul Tegra 4 ofera mai multe nuclee decat ne-am fi imaginat vreodata. Conform NVIDIA, Tegra 4 ofera performanta de sase ori mai mare in aplicatii 3D decat predecesorul sau si viteza de doua ori mai mare in browsing si alte astfel de aplicatii. Un modul 4G inca nu a fost integrat in cipul principal, insa dezvoltatorii vor putea opta pentru generatia a cincea de procesoare NVIDIA Icera i500. O functie de procesare foto a fost de asemenea inclusa, care este capabila sa capteze imagini HDR statice sau in miscare in timp real. Nici partea de eficienta energetica nu a fost ignorata, noul procesor necesitand 45% mai putina energie decat Tegra 3.

Nvidia Project Shield

Alaturi de acest procesor a fost prezentat si un nou dispozitiv care il integreaza. Este vorba despre consola de jocuri Project Shield, care vine cu un design foarte interesant si functii atractive. In primul rand, acest nou gadget include un display tactil de 5 inci cu rezolutie 720p si un gamepad complet de care este atasat. Acesta va putea rula atat jocuri pentru Android, dar va putea si sa faca streaming de pe un PC pentru a juca orice titlu instalat pe acesta. Mai mult, acesta pare a se comporta ca un gamepad normal, ceea ce inseamna ca Steam Big Picture poate fi accesat direct de pe dispozitiv, fara nevoia de a interactiona cu software-ul prin intermediul unui mouse. Din pacate, Project Shield nu a primit un nume oficial, un pret sau o data de lansare. Detaliile complete ar putea veni in cadrul CES 2013, sau candva in 2013, daca acest dispozitiv va deveni intr-adevar un gadget pentru consumatori.

GeForce Experience

Pentru gamerii pe PC, compania a dezvaluit GeForce Experience, un software care doreste sa ajute gamerii in configurarea setarilor din jocuri. Acest utilitar va folosi mai multe date despre computerul utilizatorului si il va compara cu alte computere similare, cat si cu experienta in-house a companiei pentru a sugera setari optime pentru jocurile instalate. De asemenea, aplicatia va instala automat cele mai noi drivere pentru placa grafica.

Ultima tehnologie prezentata de NVIDIA a fost Grid, despre care am auzit si anul trecut. Este vorba despre o platforma cloud care poate sa transmita semnale video prin internet. Aceasta este destinata companiilor care ofera servicii de genul Gaikai sau OnLive. Fiecare dintre unitatile Grid poate sa ofere streaming pentru 24 de utilizatori simultan. Un rack poate tine 20 de astfel de unitati, care vor include impreuna 240 de cipuri grafice, echivalentul puterii a 700 de console Xbox 360.

2013 a inceput in forta pentru NVIDIA. Dintre toate anunturile, cel mai atractiv mi se pare de departe Project Shield despre care vreau neaparat sa aflu mai multe. Daca intr-adevar streaming-ul de pe PC functioneaza fara probleme, este posibil ca aceasta sa devina noua mea consola portabila preferata.