22 mai 2013 | 13:00

Microsoft ne scaneaza conversatiile pe Skype, intr-un fel

ACTUALITATE
Microsoft ne scaneaza conversatiile pe Skype, intr-un fel

Un grup de cercetatori a ajuns la o concluzie stupefianta legata de modul in care Microsoft

skype wp8 Windows securitate

Mesajele pe care le trimiteti pe Skype trec intai printr-un server inainte de a ajunge la destinatar. Aceasta arhitectura a conversatiei ofera celor de la Microsoft posibilitatea de va citi mesajele. Intr-o lume ideala acest lucru nu s-ar intampla, din pacate, un studiu realizat de cei de la Ars Technica impreuna cu expertul in securitate Ashkan Soltani ne covinge de altceva. Orice link trimis printr-o conversatie pe Skype, la scurt timp dupa ce a fost expediat, este vizitat de un computer al carui IP provine de la un sistem aflat in sediul Microsoft din SUA.

,,Problema acum este ca exista o discordanta intre nivelul de intimitate la care se asteapta oamenii si . Chiar si daca Microsoft scaneaza link-urile cu buna intentie, pentru detectarea de malware, acest tip de comportament tradeaza faptul ca pot intercepta unele din mesajele tale. In acelasi timp, inseamna ca pot intercepta mai multe sau chiar toate mesajele tale.”

Cu toate ca o problema mai grava de securitate este greu de demonstrat, profesorul Matt Green, implicat de asemenea in proiect, sintetizeaza foarte bine situatia actuala.

Daca ar fi sa fim optimisti, singurul scop al unui astfel de comportament de scanare al URL-urilor este legat de prevenirea trimiterii unor link-uri malitioase incarcate cu malware. Daca ar fi sa fim pesimisti, companiile care lucreaza cu date sensibile si folosesc Skype pentru transmiterea lor intre utilizatori ar trebui sa se gandeasca de doua ori inainte de a o face pe viitor. In definitiv, ne inselam cand mergem de la premisa ca doar destinatarul primeste informatiile pe care noi le trimitem.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele