MacBook Pro este cea mai buna solutie PC pentru… Windows

MacBook Pro este cea mai buna solutie PC pentru... Windows

Vi se pare bizar ca cel mai bun portabil pentru rularea sistemului Microsoft Windows este chiar al concurentului Apple, MacBook Pro? La aceasta concluzie a ajuns producatorul Soluto, o companie apreciata in piata, care creeaza solutii software de administrare (are un program supranumit „soft anti frustrare”).

Studiul Soluto a luat in considerare gradul in care experienta Windows este afectata de rularea programelor preinstalate pe majoritatea notebook-urilor cu sistemul de operare Microsoft. Si este explicabil ca Windows-ul devine atat de stabil si „cuminte” pe portabilul Apple, de vreme ce aici este necesara o copie „curata” a sistemului de operare. Pentru aceasta statistica, Soluto a tras linie dupa numeroase porniri si intreruperi de sistem, experiente cu activitati de background consumatoare de resurse ori cu incidente de tipul „ecranului albastru” (BSOD) – au fost analizate rapoartele date de 150.000 de laptopuri, deci s-a muncit serios aceste concluzii.

Windows

Portabilul clasat pe primul loc este MacBook Pro de 13 inci, lansat in 2012, dar in top 10 se mai afla un produs Apple, modelul de 15 inci cu Retina, pe pozitia a sasea, scrie Electronista.com. Pe locul al doilea este Acer Aspire E1-571, sistem complet diferit si de clasa mai mica decat MacBook Pro 13, produs premium. Surprinzator, „flagship-ul” Lenovo Thinkpad X1 Carbon, care se vinde chiar mai scump decat Pro, s-a clasat pe ultimul loc in ceea ce priveste stabilitatea sistemului Windows.

Potrivit studiului, MacBook Pro a inregistrat in medie o blocare a Windows-ului pe saptamana, erorile majore au fost mai putine, iar faimosul ecran albastru nici nu s-a aratat. Per ansamblu, in cadrul studiului au fost inregistrate o blocare la una din sase porniri, iar BSOD la una din 12.

Pe de alta parte, cele doua Mac-uri au avut cele mai mici scoruri in ceea ce priveste rularea proceselor in background. Oricum, daca includerea sistemelor Apple intr-un clasament privitor la Windows va surprinde in continuare, chiar mai frapant pare faptul ca cei mai mari producatori de sisteme – HP, Asus si Samsung – nici macar nu au intrat in top.

Referitor la versiunea de sistem de operare rulata, cam 10% din portabile aveau Windows 8, restul Windows 7.

Este de retinut faptul ca notebook-urile testate nu au beneficiat de o instalare curata de Windows. Au fost variante preinstalate, adica la pachet cu software-ul (nedorit) al producatorului de laptop, spre deosebire de cele doua versiuni Apple, care au necesitat o instalare Windows initiala. Aceasta incarcare software, de multe ori inutila, ajunge in mod eronat in carca Microsoft. Totusi, e curios ca gigantul din Redmond nu pare interesat de un astfel de control al problemei bloatware.

Citește și: