Crucea Rosie vrea sa penalizeze crimele de razboi… din jocuri

Crucea Rosie vrea sa penalizeze crimele de razboi... din jocuri

Pentru ca jocurile moderne sunt din ce in ce mai realiste, cei de la Crucea Rosie vor sa penalizeze crimele de razboi desfasurate in .

Crucea Rosie vrea sa penalizeze crimele de razboi din jocuri

In mod evident, seriile , Battlefield sau ARMA au devenit din ce in ce mai realiste in ultimii ani, o repercusiune a avansului tehnologic. Nu mai este vorba doar de grafica impresionanta, ci si de inteligenta articiala si regulile din joc care definesc modul in care se desfasoara o lupta.

Membrii Comitetului International al Crucii Rosii se pare ca sunt foarte ofensati de modul in care se desfasoara luptele in FPS-urile moderne. Din acest motiv, vor sa penalizeze intr-un mod virtual jucatorii responsabili de crime de razboi. Aici intra folosirea torturii pentru obtinerea de informatii sau pentru divertisment, atacarea civililor si atacarea organelor medicale. Filozofia din spatele acestei campanii este legata de faptul ca astfel de gesturi nu au repercusiuni in jocuri, motiv pentru care gamerii nu vor putea recunoaste crimele de razboi, chiar daca le comit zilnic in-game.

,,Este foarte dificil sa faci diferenta intre niste clipuri reale si secvente din jocuri video, ca urmare argumentam ca trebuie sa ne apropiem si mai mult de realitate si sa includem in joc rigorile legii.” Francois Senechaud, directorul Diviziei pentru Integrarea si Promovarea Legii din cadrul CICR a venit cu niste argumente foarte pertinente pe marginea subiectului intr-un interviu recent.

Desi pare o masura imposibil de aplicat, trebuie retinut ca aceasta vizeaza doar jocuri de razboi care isi propun sa reconstituie intr-un mod cat se poate de realist circumstante adevarate. La ora actuala, Bohemia Interactive, studiourile din spatele seriei de jocuri ARMA, s-au angajat ca vor introduce in urmatoarea iteratie a francizei elementele mentionate de CICR.

Personal, mi se par amuzante astfel de filozofii care pleaca de la o premisa cat se poate de corecta, reala si utila, dar care, atunci cand ajung in joc, sunt doar alte reguli pe care trebuie sa le respecti sau sa te straduiesti sa le ocolesti, context in care se desemantizeaza. Sa penalizezi crimele de razboi in joc e o lupta cu morile de vant sau un mod de a preveni manifestari violente? Ce parere aveti?