Cobweb – aplicatie de identificat paianjenii, dupa panza

, 01 Apr, 16:30

Cobweb este menite sa analizeze panzele paianjenilor cu scopul de descoperi specia acestora.

Spider web motor de recunoastere software

Pentru ca niciodata nu se va opri seria de aplicatii sau gadgeturi care sa inlocuiasca experti intr-un anumit domeniu, un grup de cercetatori au lansat Cobweb. Acesta este numele unei aplicatii menite sa ajute/inlocuiasca cercetatorii care reusesc sa deduca dintr-o singura imagine a unei panze, tipul paianjenului care a creat-o. in cadrul Universitatii Las Palmas de Gran Canaria din Spania.

Aceasta activitate, fara o utilitate evidenta pentru consumatorii de rand, este gandita pentru a identifica popularitatea anumitor specii de paianjeni in diverse zone de pe glob cu scopul de a analiza  posibilitatea disparitiei acestora. Avand ca scop conservarea biodiversitatii, astfel de actiuni vor scoate la iveala un eventual pericol.

Sistemul biometric Cobweb compara fiecare imagine cu 150 de fotografii realizate anterior ce sunt stocate intr-o baza de date. Cum era de asteptat, nu vorbim de o simpla comparatie intre doua imagini. Prin intermediul unor algoritmi complecsi sunt analizate similaritati intre imagini, incepand cu forma panzei si mergand pana la densitatea firelor.

Un volum important de munca a fost investit in optimizarea informatiilor din pozele de reper. Deoarece nu au fost realizate 150 de capturi statice pentru aceasta aplicatie, toate imaginile au fost prelucrate si filtrate in detaliu.

In principiu, centrul panzei ofera cele mai multe informatii vizavi de specia paianjenului care a realizat-o, in timp ce restul panzei amplifica diferentierea. Pentru a intelege mai bine cat de mare este precizia acestui sistem in a identifica paianjenii potriviti, ganditi-va doar la cele 99,96 procente obtinute in primele teste.

Etichete:
Ți-a plăcut acest articol?
Informează-te și ține-i la curent și pe prietenii tăi.
Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!
loading...
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te acum la newsletter și primești cele mai noi: Articole, Review-uri, Tutoriale și Prețuri direct pe adresa ta de E-mail