TRENDnet TEW-680MB – Un bridge pentru download rapid [REVIEW]

TRENDnet TEW-680MB - Un bridge pentru download rapid [REVIEW]

TRENDnet-TEW-680MB-450Mbps-Dual-Band-Wireless-NHD-Media-Bridge-1

Deja de cativa ani, in acelasi timp cu conexiunile la internet mult mai rapide, routerele si dispozitivele de retelistica au devenit mult mai performante. Standardele s-au schimbat si conexiunile wireless au fost optimizate pentru a oferi cea mai buna viteza. Astfel, noul TRENDnet TEW-680MB este pentru moment compatibil cu cele mai rapide standarde.

TEW-680MB Dual Band Wireless Bridge, dupa cum ii spune si numele, este un dispozitiv care faca o treaba foarte buna in a se conecta la o retea wireless din casa si a permite SmartTV-urilor, consolelor de gaming si diverselor media playere sa se conecteze la respectiva retea prin intermediul unei conexiuni cu fir. Partea buna vine din faptul ca porturile ethernet integrate sunt Gigabit si ca pe partea de Wireless, bridge-ul de fata este compatibil atat cu conexiunile pe 2,4 cat si 5 GHz. Cu o viteza maxima specificata pentru conexiunea wireless de 450 Mb/s, singura problema este acum utilizarea unui router care sa fie la fel de performant precum acest dispozitiv. In definitiv, TEW-680MB face o treaba relativ simpla cu o viteza mare. Singurul inconvenient vine din abilitatile celorlalte dispozitive implicate in ecuatie de a profita de aceasta performanta. Momentan prea putine DVR-uri, console de gaming, SmartTV-uri  sau media playere sunt compatibile cu o conexiunie gigabit ethernet. In acelasi timp, putine routere suporta o rata de transfer de 450MB/s pe wireless. Toate acestea sunt elemente pe care trebuie sa le aveti in vedere in momentul in care va incumetati la o astfel de achizitie.

TEW-680MB-450Mbps-Dual-Band-Wireless-N-HD-Media-Bridge_01

Design si specificatii

Acest bridge este suficient de compact la 60 x 118 x 135 mm incat sa poata fi ascuns fara probleme in centrul multimedia format in jurul TV-ului. Pana si LED-urile de activitate au fost facute in asa fel incat sa nu deranjeze foarte mult. Intregul ansamblu este format dintr-un plastic acrilic de culoare neagra. Nu exista antene exterioare, iar porturile gigabit sunt toate pe spatele aparatului. Pe lateralele dispozitivului este marcat numele TRENDnet, modelul bridge-ului si logo-ul Greennet. Am mentionat aceasta tehnologie deoarece compania producatoare se lauda cu faptul ca routerele marcate cu Greennet consuma cu pana la 70% mai putina energie electrica in momentul utilizarii porturilor ethernet. Pe partea superioara a aparatului este pozitionat accesibil butonul de WPS care usureaza destul de mult partea de integrare a bridge-ului in reteaua locala. in cazul in care nu stiti, Wi-Fi Protected Setup sau WPS permite interconectarea a doua sau mai multe dispozitive compatibile printr-un proces de pairing asemanator cu cel folosit la dispozitivele Bluetooth.

TrendNet TEW-680MB Dual Band Wireless HD Media Bridge

Instalare si configurare

In cutia acestui bridge exista un ghid de instalare, un CD cu manualul de utilizare, un incarcator si un cablu ethernet extrem de scurt, de aproximativ jumatate de metru. Pentru instalare aveti doua optiuni. In manual vi se sugereaza sa conectati bridge-ul la computer folosind cablul ethernet, sa accesati pagina de configurare ca in imaginea de mai sus si sa rulati un asistent de instalare accesibil din sectiunea Administrator >Wizard. Astfel, veti putea alege SSID-ul retelei wireless din casa si veti putea introduce, daca e cazul, parola WEP, WPA sau WPA2. Personal nu am optat pentru aceasta optiune ci am folosit butonul WPS intrucat mi s-a parut mult mai rapid.

Cu toate ca partea de configurare nu implica foarte multe optiuni, mai trebuie mentionate sau mai degraba laudate cateva elemente. TEW-680MB va permite sa definiti profile wireless pentru mai multe retele fara fir cu parolele aferente. Prin intermediul acestor profile puteti eficientiza partea de conectare daca va deplasati des cu bridge-ul in locatii diferite cu retele wireless diferite. Exista si o sectiune de QoS – Quality of Service care permite bridge-ului sa stabileasca prioritatile cand vine vorba de accesul la conexiunea la internet. La acest capitol puteti alege dintre Best Effort, Background, Video sau Voice. Pentru a vedea cateva statistici legate de performanta bridge-ului, pe pagina de Link Status puteti vedea canalul Wireless folosit, calitatea conexiunii si puterea semnalului. Tot aici puteti vedea cantitatea traficului realizat prin intermediul acestui dispozitiv.

TRENDnet TEW-680MB3

Performanta

Am conectat acest bridge la SmartTV-ul meu Philips 37PFL8404 si la un Apple TV. Am facut teste de streaming la rezolutie 720p si 1080p si in nici unul din cazuri nu am intampinat sacadari. Indiferent daca preluam continut video de pe YouTube, Vimeo sau mai recentul iTunes Festival, imaginile au fost redate fara nici un fel de probleme. Am trimis continut HD si de pe iPad pe Apple TV prin AirPlay si din nou nu au existat intarzieri. Pentru a asocia niste cifre performantei noului TEW-680MB am conectat un notebook la o retea wireless si un al doilea notebook la una din conexiunile ethernet ale bridge-ului. In momentul in care am descarcat din reteaua locala fisiere de 100 MB, 500 MB si 1,5GB folosind conexiunea ethernet a bridge-ului am obtinut timpii de 14,2 secunde, 1 minut si 20 secunde si 4 minute si o secunda. Pe partea de upload am inregistrat timpi mult mai mari, acest aspect demonstrand ca bridge-ul de fata desi este potrivit pentru aproape orice scenariu, este optimizat pentru descart continut, nu pentru upload. Folosind aceleasi fisiere de 100 MB, 500 MB si 1,5 GB am obtinut 55 secunde, 4 minute si 47 secunde si 11 minute si 5 secunde.

Concluzie

Desi cifrele de upload nu arata foarte bine, trebuie sa aveti in vedere faptul ca scopul pentru care a fost creat acest aparat este de a descarca de cele mai multe ori continut de pe internet pe o consola, un SmartTV sau media player, aspect la care se descurca foarte bine. Partea de configurare este intuitiva, porturile gigabit sunt rapide iar performanta pe wireless este aproape ireprosabila. Este adevarat ca pretul de aproximativ 400 lei nu este mic pentru un astfel de dispozitiv, dar din fericire face o treaba cat se poate de buna pentru a-l justifica. Daca aveti un router Dual Band la fel de rapid si un Smart TV sau consola care nu suporta wireless, ar fi pacat sa faceti un compromis la achizitia unui bridge si sa nu va orientati catre aceasta solutie de la TRENDnet.