25 oct. 2012 | 13:48

Samsung Galaxy Note 10.1 – Cu un stylus nu se face primavara [REVIEW]

ACTUALITATE
Samsung Galaxy Note 10.1 - Cu un stylus nu se face primavara [REVIEW]

Review Samsung Galaxy Note 10.1

Inca de la introducerea pe piata a primului iPad, tabletele au fost dedicate consumului de continut. Orice tentativa de a aduce productivitatea in prim-plan fara ajutorul unor accesorii precum tastaturi, care adauga greutate si volum acestor dispozitive a fost in mare parte un esec, de vina fiind interfata touchscreen, care nu ofera destul de mult feedback utilizatorului.

In timp ce ASUS merge pe o cale mai sigura cand vine vorba de crearea de continut, realizand tablete cu form factor asemanator cu cele ale unor laptop-uri, Samsung se bazeaza pe succesul telefonului-tableta Galaxy Note. Ca si in cazul “fratiorului” mai mic, noua tableta Samsung aduce interactiunea cu ajutorul unui stylus S-Pen in prim-pan, pentru a accentua capabilitatile de productivitate ale acesteia.

Design si detalii tehnice

Samsung nu reinventeaza roata cu designul noului Galaxy Tab 10.1, oferind un aspect asemanator cu cel al lui Galaxy Tab 2 10.1. Aspectul este in continuare unul elegant, modelul testat fiind de culoare gri. Din pacate insa, oricat de placut privirii este tableta celor de la Samsung, pe atat este de neplacuta la atingere. Pentru partea din spate a fost folosit un plastic glossy destul de subtire, care pe langa faptul ca este un adevarat magnet de amprente, nici nu pare foarte solid.

Samsung Galaxy-Note-10.1 detalii tehnice

Cei care vor testa duritatea carcasei de pe spate vor vedea ca aceasta nu este foarte solida, aceasta indoindu-se chiar si cu efort minim. Din fericire, este vorba despre un efect elastic, nu permanent. Mai mult, tableta scartaie din toate incheieturile, lucru pe care rareori il vedem intr-un produs plasat in categoria premium. Spre diferenta insa de Galaxy Tab 2, noul Note ascunde un mic secret intr-un colt de pe partea din spate: un lacas in care stylusul S-Pen poate fi depozitat in siguranta pentru a nu se pierde.

Pe partea tehnica, tableta sta ceva mai bine, oferind un procesor quad-core Exynos 4 la 1,4 GHz, un GPU Mali-400MP, 2 GB de memorie RAM, pana la 64 de GB de memorie interna si posibilitatea de a mari spatiul de stocare cu un card microSD cu inca 64 de GB. Pe langa camera de 5 megapixeli de pe spate si cea de 1,9 megapixeli de pe partea din fata, conectivitate Bluetooth, WiFi, GPS si toate celelalte componente care sunt deja standard pentru tabletele contemporane, Galaxy Note 10.1 include un port infrarosu care vine si cu o aplicatie foarte interesanta. Display-ul nu este insa nimic special, oferind rezolutia standard 1280×800. Acesta nu iese in evidenta in niciun fel, fiind o componenta cat se poate de neimpresionanta. Avand in vedere ca productivitatea si crearea de continut este marea atractie a lui Note 10.1, as putea spune ca alegerea unui astfel de panou pentru aceasta tableta poate fi considerat un minus.

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Samsung Galaxy Note 10.1 /”/]

Software

In momentul testarii lui Galaxy Note 10.1, singura versiune de software disponibila pentru acesta era Android Ice Cream Sandwich 4.0.4. Fiind vorba despre Samsung, inferfata TouchWiz a fost aplicata peste clasicul Android, oferind o experienta aproape identica fata de cea pe care o ofera Galaxy Tab 2 10.1. Avand in vedere avantajele de viteza pe care noul Jelly Bean le-a adus, sunt curios daca tableta de fata se comporta mai bine daca primea update-ul 4.1 mai devreme.

In termeni de utilizare nu pot spune ca am fost dezamagit in vreun fel. Folosind metoda clasica de control cu degetul, nu am sesizat probleme in navigarea prin meniuri, insa am fost dezamagit  de tastatura on-screen implicita, care este foarte incomoda. Ecranul tactil de calitate nu a intampinat probleme in recunoasterea gesturilor de pe ecran, insa acelasi lucru nu il pot spune despre S-Pen.

Samsung Galaxy Note 10.1 Homescreen

Chiar daca stylusul este marele “atu” al lui Galaxy Note 10.1, acesta nu ar trebui scos din lacasul sau pentru utilizare normala. Gesturi simple precum o glisare de la stanga la dreapta pentru a vedea urmatoarea pagina de aplicatii pot necesita repetarea de doua sau trei ori pentru a fi inregistrate, insa pentru atingeri ale unor locuri mai exacte (cum ar fi butoanele sau link-urile mici de pe diverse site-uri) este clar util.

Fiind o tableta indreptata catre productivitate, Samsung a integrat o selectie de aplicatii care beneficiaza de suport pentru acest S-Pen, prima si probabil cea mai utila fiind S Note. Aceasta este practic o aplicatie de luat notite, care poate fi folosita si pentru crearea de documente ceva mai elaborate. Pe langa posibilitatea de a scrie de mana si de a desena, S Note ofera posibilitatea de adaugare ale unor imagini si clipuri peste care utilizatorul poate sa “mazgaleasca”. Cu siguranta un utilizator de rand nu ar gasi utilitatea intr-o astfel de aplicatie, insa o persoana care lucreaza in modul corporate vede imediat posibilitatile.

Samsung Galaxy Note 10.1 Snote

O alta aplicatie la fel de interesanta, dar care se adreseaza probabil unui public mai larg este Photoshop Touch, mult mai usor de utilizat cu ajutorul S-Pen decat cu degetul, intrucat precizia in utilizarea diverselor instrumente este mult mai mare. Din pacate insa, aceasta versiune de Photoshop nu este obligatoriu foarte puternica cand vine vorba de editarea imaginilor, oferind acces la o serie limitata de funcii. In orice caz, rezultatul editarii culorilor unei imagini prin intermediul Photoshop Touch este clar superior filtrelor din Instagram.

Spuneam mai sus ca tableta include si un port infrarosu. Acesta primeste suport de la o singura aplicatie preinstalata, intitulata Smart Remote. Cum probabil v-ati dat deja seama, este vorba despre o telecomanda virtuala si universala pentru televizoare si alte dispozitive electronice din casa. Aceasta recunoaste o gama larga de sisteme de entertainment, de la sisteme Home Cinema, la televizoare HD, televizoare SD si Player-e de tot felul, de la toate brandurile cunoscute. Astfel, am putut sa imi creez o telecomanda virtuala pentru televizorul meu LG in mai putin de doua minute.

Samsung Galaxy Note 10.1 Smart Remote

Probabil cea mai utila inovatie integrata in Galaxy Note 10.1 este Multiscreen, disponibila in cateva dintre functiile interne ale tabletei. Odata activata, aceasta imparte ecranul in doua, oferind accesul la doua aplicatii simultan. Din pacate, doar sase dintre acestea pot fi folosite in Multiscreen: S Note, Polaris Office, Video Player, Browser, Gallery si Mail. Aici se demonstreaza si performanta tabletei, procesorul si memoria RAM fiind suficiente pentru a tine in background mai multe aplicatii, in timp ce doua dintre ele ruleaza simultan pe ecran. Chiar si cu un film HD in redare, tableta a raspuns perfect la comenzile oricarei aplicatii se gasea pe cealalta jumatate de ecran. Din nou, Multiscreen nu este obligatoriu destinat utilizatorilor de rand, ci mai degraba celor care vor productivitate.

Intrucat am avut la test o versiune cu modul 3G, mare mi-a fost mirarea sa gasesc aplicatia Phone in meniul lui Galaxy Note 10.1. Aparent tableta de fata poate fi folosita si ca telefon, insa doar pe speaker sau folosind o pereche de casti (Samsung ofera casti in-ear in pachet, insa acestea sunt de o calitate foarte slaba, atat din punct de vedere al materialelor folosite, cat si al calitatii sunetului redat).

Samsung Galaxy Note 10.1 Multiscreen

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Samsung Galaxy Note 10.1 Software/”/]

Baterie

Samsung a integrat in produsul de fata un acumulator destul de mare, de 7000 mAh. Acesta poate sa tina tableta in functiune pe WiFi si/sau 3G aproximativ 8-9 ore in utilizare continua, ceea ce inseamna ca in cazul a 3-4 zile de utilizare slaba spre moderata nu veti avea nevoie de incarcator. Cum probabil toata lumea se asteapta, Samsung foloseste pentru incarcare si conexiune de date o mufa proprietara. Partea negativa in cazul bateriei lui Galaxy Note 10.1 este timpul de incarcare destul de lung, care depaseste cele 2-3 ore cu care ne-am obisnuit in cazul altor dispozitive.

Concluzii

Lansand Galaxy Note 10.1, Samsung nu a reusit sa duca la bun sfarsit promisiunea initiala facuta la MWC. Noua tableta nu se poate compara nici pe departe cu oferta concurentei cand vine vorba de materialele folosite pentru realizarea carcasei, iar performanta ridicata nu se face simtita decat in momentul in care este folosit modul Multiscreen. De altfel, S-Pen-ul este util in anumite situatii, insa o tastatura fizica va fi intotdeauna preferata in defavoarea lui cand este nevoie de luat notite. Cei din mediul corporate probabil vor fi incantati de acest dispozitiv, insa utilizatorii de rand au atat de multe alternative mai atractive, incat nu au foarte multe motive sa incline spre noua creatie Samsung daca nu sunt incantati de conceptul S-Pen.

Tableta a fost oferita pentru testare de QuickMobile.