26 sept. 2012 | 15:40

iPhone 5 – Impresii la prima mana [+VIDEO]

ACTUALITATE
iPhone 5 - Impresii la prima mana [+VIDEO]

iPhone 5 este de departe cel mai anticipat telefon din 2012. Chair daca momentan este disponibil de la operatorii de retea doar in America si cateva tari din Europa, am reusit sa punem mana pe cea mai noua creatie a celor de la Apple cu cateva saptamani bune inainte ca acesta sa apara oficial in Romania.

Avem de a face cu un telefon care inca de la prima privire uimeste, cele mai mari diferente fiind display-ul mai inalt, design-ul mai subtire si faptul ca este mai usor ca niciodata. Sunt insa aceste aspecte de ajuns pentru a justifica un upgrade fata de generatiile trecute?

Apple a decis sa renunte la spatele din sticla pentru o carcasa realizata din aluminiu eloxat. Modelul pe care l-am avut la indemana a fost de culoare neagra, care pastreaza eleganta modelelor mai vechi de iPhone, in timp ce ofera o constructie mult mai rezistenta la socuri. Faptul ca avem de a face cu un telefon sensibil mai inalt, dar totodata mai usor poate parea ciudat la prima atingere, insa dupa numai cateva minute de utilizare este greu pentru oricare utilizator de iPhone sa se intoarca la o generatie mai veche.

Telefonul sta foarte confortabil in mana si chiar daca are un display mai mare, acesta nu devine greu de utilizat. Faptul ca latimea este aceeasi ca in cazul iPhone 4 si 4S face experienta de utilizare sa para familiara, in timp ce mai multe informatii au loc pe display in orice moment. Atat aplicatiile, cat si meniul principal beneficiaza de pe urma noului spatiu vertical, acum fiecare pagina oferind loc pentru cinci randuri de pictograme.

Apple nu a reinventat doar designul noului iPhone 5, ci si pe cel al accesoriilor care sunt incluse in pachet. Acesta vine cu o pereche complet noua de casti numite EarPods, probabil cea mai diferita forma a castilor Apple de la aparitia lor din 2001. Acestea sunt create pentru a fi mult mai confortabile indiferent de forma urechilor utilizatorilor, in timp ce sunetul este redat cu o acuratete mai mare. Chiar si asa, aceste casti nu se vor compara cu oferta producatorilor dedicati de astfel de accesorii, insa majoritatea utilizatorilor se vor multumi cu sunetul redat de EarPods.
[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Apple iPhone 5/”/]

Cei care au deja accesorii pentru iPhone care se ataseaza la telefon prin vechiul conector de 30 de pini au motive bune de a fi suparati, intrucat Apple a renuntat la acesta in favoarea noii mufe Lightning. Aceasta este considerabil mai mica, insa vine cu avantajele sale. Nu mai exista un mod corect de a introduce mufa in telefon, aceasta putand fi conectata in ambele sensuri.

Ca tot veni vorba despre micsorare, trebuie sa amintim si de noul format de cartele SIM care se gasesc in noul telefon. iPhone 4 a venit cu micro SIM, iar iPhone 5 prezinta nano SIM-ul, o cartela care este redusa la cea mai mica marime posibila.

Desi nu am avut timp sa testam telefonul in amanunt, ne-am oprit asupra catorva aspecte ale acestuia. In primul rand, browsing-ul este mult mai rapid decat pe versiunile anterioare de iPhone, gratie noii antene WiFi. Din pacate nu am putut testa si capabilitatile 4G, intrucat momentan nu exista asa ceva in Romania.

Camera a primit un mic upgrade fata de iPhone 4S, insa cea mai interesanta functie noua este Panorama, care capt ureaza imagini de 28 de megapixeli. Avand in vedere ca inca nu sunt disponibile multe aplicatii care sa demonstreze capabilitatile cipului grafic din noul iPhone 5, am decis sa ne jucam putin cu aplicatia de harti, care in modul 3D ofera o perspectiva unica asupra oraselor.

Per total am avut parte de o experienta foarte placuta alaturi de iPhone 5 si abia asteptam sa avem pe mana telefonul pentru o perioada mai lunga. Suntem curiosi daca bateria este intr-adevar mai puternica si daca apelurile sunt considerabil mai clare pe noul telefon. O prima impresie este insa ca Apple a facut o treaba foarte buna, pastrand multe din filozofiile de design ale generatiilor precedente. Acestea au fost integrate insa intr-o carcasa complet noua, cu un display mai mare si cu un procesor mult mai rapid.

Telefonul a fost oferit spre testare de Koyos.ro.