Filme online in Romania: Simplu, legal si de pe orice dispozitiv

Filme online in Romania: Simplu, legal si de pe orice dispozitiv

Niciodata nu a fost mai indicat decat acum sa urmaresti filme online. Au trecut deja cativa ani de cand masuram viteza conexiunii la internet de acasa in MB/s. Conexiunile de trafic de la operatorii de telefonie au beneficiat de asemenea de o creste semnificativa de viteza. Daca mai adaugam la aceste aspecte si preturile in continua scadere pentru aceste servicii este evident ca cel putin in tara noastra internetul nu mai este o problema.

Filme online seriale Romania

In acelasi timp, se pune problema utilizarii respectivei conexiuni, preferabil intr-un mod cat mai legal si intr-un procent cat mai mare. Pe sistemul, daca platesc un serviciu e pacat sa nu-l folosesc, la o simpla privire incepe sa devina evident ca rareori intreprindem activitati care sa consume o banda larga de internet. Este adevarat, deseori ne uitam pe YouTube, unii dintre noi asculta posturi de radio online sau poate chiar se joaca pe internet. De cele mai multe ori insa, navigam pur si simplu pe internet sau stam pe Facebook, activitati care necesita o conexiune nu foarte rapida la internet. Alternativa?

Filme si seriale pe Voyo

Deoarece pentru mine vizionarea de filme este cea mai placuta sursa de divertisment inca din copilarie, initial mi-am facut o colectie de filme pe CD-uri si ulterior pe DVD-uri. Fratele meu are o colectie impresionanta de filme pe DVD achizitionata cu mari eforturi financiare si multe dintre filme le-am vazut impreuna. Acum insa vremurile s-au schimbat. DVD-urile nu mai au o calitate atat de atractiva de cand cu discurile Blu-ray si in acelasi timp discurile Blu-ray nu-si justifica prezenta intr-o biblioteca daca aveti conexiunea rapida la internet, pe care o mentionam mai sus. Traim in secolul in care nu doar documentele, mailurile sau agenda de pe telefon sunt descarcate in permanenta din cloud ci si filmele. Desi exista cateva servicii de tip video on demand internationale care intr-un fel sau altul functioneaza si la noi, scopul acestui material este altul. Am cautat sa gasesc cateva optiuni prin care pot viziona legal filme si seriale online cu subtitrare in limba romana. Subtitrarea este un aspect important dintr-o experienta de vizionare, mai ales daca ai varsta parintilor mei.

Filme online la ei

In urma cu cativa ani urmaream seriale si documentare pe Hulu.com, un site care la momentul respectiv era accesibil doar din SUA. Alternativa  gasita de mine la momentul respectiv era un server proxy care imi permitea sa vizionez seriale preferate fara intreruperi. Din pacate nu a durat mult si serverele proxy cu conexiuni rapide au inceput sa fie disponibile doar contra cost, aspect care desfiinta ideea vizionarii de continut video gratuit.

In Statele Unite ale Americii au disparut giganti precum BlockBuster, o companie care se ocupa cu inchirierea de continut video din cauza exploziei internetului si din cauza unor alternative mai ieftine online. Netflix, de exemplu, initial in SUA si acum si in cateva tari europene ofera acces la continut video la calitate HD pentru un abonament de 8 dolari pe luna. iTunes, in foarte multe tari in afara de Romania, ofera atat posibilitatea achizitiei de seriale si filme cat si inchirierea de continut video. Google Play, Amazon Instant Video toate sunt servicii care au plecat de la reteta Netflix si nici unul nu este disponibil in tara noastra.

O sursa interesanta de continut video tinde sa devina YouTube. Cu noi contracte pe rol pentru continut proaspat si zeci sau sute de filme deja disponibile, eu personal sunt foarte incantat de ceea ce pare sa ofere gigantul. In special la capitolul documentare, pe YouTube, de oriunde va aflati puteti vedea filme precum Home sau Life in a day la calitate Full HD 1080p. Pentru a vedea acest tip de continut pe YouTube mai usor, desi apare la cautari, cel mai bun punct de start este www.youtube.com/movies. Ca un mic avertisment, filmele de pe YouTube nu sunt disponibile in limba romana si nici nu vin cu subtitrare in frumosul grai romanesc.

Filme online seriale Romania subtitrate TV YouTUbe

Filme online – partea legala

O simpla cautare pe Google dupa filme online releva foarte multe site-uri. Dintre acestea, majoritatea sunt urmate de cuvantul gratuit. Din pacate aproape nici unul dintre ele nu ofera continut de calitate in conditiile de legalitate.

Articolul referitor la distributia de continut video sau audio pe internet din Legea drepturilor de autor are numarul 139. Din aceast articol, alineatul 8 spune urmatorul lucru ,,Constituie infractiune (…) punerea la dispozitia publicului, inclusiv prin internet sau prin alte retele de calculatoare, fara consimtamantul titularilor de drepturi, a operelor sau a produselor purtatoare de drepturi conexe ori de drepturi sui-generis ale fabricantilor de baze de date ori a copiilor acestora, indiferent de suport, astfel incat publicul sa le poata accesa in orice loc sau in orice moment ales in mod individual.”

Cu alte cuvinte, in cazul in care nu platiti sub o forma sau alta continutul video/audio pe care il consumati, magareata cade pe proprietarul sau proprietarii site-ului care va ofera acel continut. Aceasta idee se aplica in cazul in care organele legii decid sa-i urmareasca pe respectivii indivizi. Daca vreti sa sustineti industria cinematografica sau pur si simplu nu vreti sa participati indirect la comiterea unei infractiuni, din fericire, chiar si in tara noastra, exista alternative.

Filme online seriale Romania subtitrate TV Muvix

Filme online in Romania

De cativa ani exista si la noi posibilitatea urmaririi de posturi TV online, live sau in regim video on demand. De asemenea, multe dintre serviciile online au aplicatii pentru Android si iOS prin intermediul carora puteti sa accesati respectivul continut si in deplasare nu doar din fata computerului. Trebuie retinut ca toate referintele de mai jos sunt facute catre servicii care ofera continut online in mod legal.

Serviciile gasite de mine pentru placuta activitate a vizionarii filmelor online print intermediul unei conexiuni la internet sunt DolceTV, Muvix, SeeNow si Voyo. Intre cele 4 servicii exista cateva trasaturi similare insa au si cateva aspecte in comun.

DolceTV este un serviciu Romtelecom si complementeaza abonamentele la internet sau televiziune de la Dolce. Functiona de minune insa a inceput sa devina un pic mai pretentios in ultimele luni din cauza implementarii unor restrictii de IP, mai ales pe aplicatia omonima de iPad. Practic, pe tablete sau smartphone-uri, DolceTV ruleaza doar daca folositi o conexiune 3G de la Cosmote sau daca sunteti pe o retea WiFi de la Romtelecom. Legat de ceea ce ofera site-ul sau aplicatia, Dolce TV va ofera acces gratuit la aproape toata grila de programe pe care le vedeti si la TV, cu foarte mici exceptii, plus filme in regim de inchiriere sau acces la transmisii sportive live si inregistrate. Singurul lucru de care trebuie sa aveti grija este sa introduceti in contul pe care vi-l creati pe site codul de abonat Romtelecom.

 

Filme online seriale Romania subtitrate TV DolceTV

Muvix este unul dintre cele mai vechi site-uri de filme online legale din Romania, cu aproximativ 3 ani de existenta. Calitatea filmelor este foarte buna, filmele sunt destul de noi si regimul de plata este accesibil. Pe acest site nu vorbim insa de un abonament. Va incarcati contul cu bani reali prin SMS sau card, dupa care cheltuiti in medie 1,5 euro pentru a vedea un film timp de 24 de ore. Pe sistemul inchirierii de continut, in 24 de ore puteti vedea un film de cate ori vreti dupa ce l-ati achitat.

SeeNow, desi este un serviciu contra cost cu continut foarte variat, mi se pare totusi destul de scump, mai ales daca incepeti sa va faceti un abonament format din mai multe componente ca spre exemplu: filme romanesti + filme indiene + documentare + filme premium. Disponibil atat pe web cat si sub forma unor aplicatii pentru tablete, smartphone-uri si Smart TV-uri gen Samsung, See Now pare foarte bine pus la punct. Tot acest site este unul din putinele care ofera o sectiune free. Chiar daca nu include foarte multe filme, Freezone va da ocazia sa vedeti calitatea continutului de pe SeeNow inainte de a cheltui vreun ban.

Voyo.ro este site-ul pentru video on demand al trustului MediaPro. Cu continut aproape integral de pe ProTV, care a fost sau va fi in curand la TV, Voyo va ofera seriale precum Las Fierbinti la calitate HD. Cu doar 3 euro pe luna, acest serviciu este unul dintre cele mai atragatoare. In plus filmele lansate chiar si in acest an ajung dupa scurt timp pe voyo.

Filme online

Filme online in viitor

Motivul pentru care cred ca filmele online reprezinta solutia perfecta de divertisment pe termen lung este datorat confortului pe care ti-l creeaza experienta vizionarii. O colectie de DVD-uri era estetica in biblioteca si avea avantajul faptului ca introduceai un disc in DVD Player si vedeai un film in secunda urmatoare. Pentru o perioada de timp acest lucru nu era posibil cu un film online din cauza ratei de transfer a internetului. Acum respectiva problema nu mai exista. Mai important decat atat, cu explozia continutului HD sau 3D ai toate sansele ca un DVD din biblioteca sa aiba o calitate mai slaba decat cea pe care o obtii in momentul vizionarii aceluiasi film pe internet. In plus, videoteca accesibila la un click distanta este infinit in comparatie cu orice colectie pe care ai putea sa ti-o creezi prin achizitii succesive. Acesta este viitorul.