19 mart. 2015 | 14:19

Telefoane ciudate de ieri și de azi: De la Nokia 7600 ca o lacrimă la telefonul circular

FEATURE
Telefoane ciudate de ieri și de azi: De la Nokia 7600 ca o lacrimă la telefonul circular

Într-o lume plină de ecrane dreptunghiulare, ne este poate dificil să ne amintim de vremurile în care ecranele depășeau cu greu 3 inci. Totuși, drumul până la gadgeturi precum Samsung Galaxy S6 și iPhone 6 a fost presărat cu tot felul de tentative de design creativ.

[related]

Să păstrăm un moment de reculegere pentru telefoanele Nokia, lansate la începutul anilor 2000. Aveam puține opțiuni din punct de vedere tehnic, așa că marile companii experimentau mult mai mult din punct de vedere al designului. Cei de la Nokia au fost poate cei mai îndrăzneți din acest punct de vedere. Unele dintre formele ciudate ale unora dintre dispozitivele lansate încă sunt păstrate în memorie.

Modelul Nokia 7600 cu formă de frunză sau lacrimă, nu ne putem decide între cele două, a fost cu siguranță unul dintre cele mai neobișnuite. Cu ecranul de doar 2 inci și camera VGA nu ar avea niciun fel de utilitate în era telefoanelor cu ecran mare și camere de minimum 5 megapixeli. Totuși, merită amintit.

nokia 7600

Un alt gadget care merită amintit este Motorola FlipOut, un smartphone lansat în 2010. Telefonul pătrat al Motorola are un ecran tactil de 2,8 inci, asemănător modelului Charm, dar piesa de rezistență este tastatura QWERTY rotativă ascunsă sub display. Este dotat cu o cameră de 3MP, memorie internă de 512 MB extensibilă până la 2GB prin card microSD, conectivitate 3G, prin urmare niște specificații care nu ar satisface nevoile unui utilizator de gadgeturi în 2015.

Motorola Flipout

Acum, să revenim în prezent. Se pare că încă există companii care încearcă să rupă rutina ecranelor dreptunghiulare. Compania Monohm a venit la MWC 2015 cu o idee cel puțin hipstărească: un smartphone circular. În afară de faptul că are o înfățișare neobișnuită, Runcible este un gadget destinat oamenilor care evită hipertehnologizarea spre care tind smartphonurile actuale. Compania descrie terminalul ca fiind un antismartphone, construit pentru a reda oamenilor atenția și concentrarea asupra lumii reale.

[readmore]

Se pare că Runcible va funcționa cel mai bine atunci când nu precizia utilizatorului este prioritară. De exemplu, o aplicație de tip GPS încearcă să îți arate cel mai interesant drum către destinație, nu cel mai rapid. Poți folosi o aplicație de tip busolă, care te ghidează spre o direcție fără a-ți oferi instrucțiuni clare. De asemenea, Runcible promite să nu vibreze și să nu te sufoce cu notificări. Runcible rulează Firefox OS, astfel încât vei putea folosi aplicațiile web pentru conexiuni de bază, dar nu te aștepta la viteza și performanța unui smartphone obișnuit.

Monohm Runcible

Monohm nu a oferit încă detalii despre specificații sau preț, dar se pare că dispozitivul va avea un preț apropiat de cel al oricărui smartphone high-end. Este clar că un astfel de produs nu va transforma industria și că nu va inspira giganții Apple sau Samsung să creeze dispozitive rotunde. Totuși, ideea de gadget care nu îți absoarbe toată atenția cu o serie de aplicații uimitoare este binevenită și are potențial- mai ales în rândul celor care disprețuiesc ideea de a se conforma majorității.