28 iul. 2015 | 06:50

SALt este prima lampă care luminează doar cu apă şi sare

ACTUALITATE
SALt este prima lampă care luminează doar cu apă şi sare

Creată pentru ţările ce trec prin dezastre naturale de proporţii, SALt ar trebui să fie produsă şi la scară largă în viitorul apropiat.

Are nevoie doar de două linguriţe de sare şi un pahar cu apă pentru a genera electricitate şi, în consecinţă, pentru a ilumina. În acelaşi timp însă, dacă nu aveţi acces la sare, puteţi folosi apă sărată din mare cu aceleaşi rezultate. La bază, SALt nu este sub nici o formă o idee revoluţionară, dar ar putea fi primul produs realizat la scară largă care foloseşte electroliza pentru iluminare. Nu de alta, dar în anumite circumstanţe, o lampă cu gaz, pe lângă faptul că este mult mai costisitoare, e şi periculoasă pentru om şi mediul ambiant.

SALt sau Sustainamble Alternative Lightning Lamp este rezultatul unui proiect al inginerului şi voluntarului Greenpeace Aisa Mijeno. Ea s-a gândit că trebuie să existe moduri mai sigure şi mai eficiente de genera lumină folosind o resursă naturală ce se găseşte cu uşurinţă oriunde.

Modul de funcţionare este simplu, după ce aţi adăugat în vasul de la baza lămpii apă sarată sau apă dulce şi două linguriţe de sare, prin intermediul a doi electrozi scufundaţi în apă, se aprinde becul din partea de sus. În mod evident, electrozii respectivi nu vor funcţiona pentru totdeauna, dar ar trebui să facă o treabă foarte bună pentru şase luni, timp de 8 ore pe zi.

La ora actuală, întregul concept se află încă în stadiu de proiect, dar pare deja să funcţioneze foarte bine. Pe viitor, se doreşte ca versiunea comercială a produsului să încorporeze şi un port USB pentru încărcarea smartphone-urilor.

Momentan s-au produs doar vreo 600 de astfel de aparate şi au fost trimise în zone afectate de dezastru din Filipine. Dacă vreţi să vă luaţi un astfel de gadget în următoarea deplasare pe munte, va trebui să aşteptaţi până în prima parte a lui 2016.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele