27 mai 2015 | 17:49

Lampa GravityLight ar putea ajuta un miliard de oameni

ACTUALITATE
Lampa GravityLight ar putea ajuta un miliard de oameni

GravityLight este lampa care ar putea ajuta un miliard de oameni privați de accesul la electricitate.

Este greu de crezut că în ziua de azi există aproape un miliard de oameni în toată lumea care nu au acces la curentul electric. În schimb, aceștia se folosesc în mare parte de lămpi cu kerosen, iar acest lucru are efecte mult mai grave decât ne-am putea imagina.

Conform datelor furnizate de Banca Mondială, aproximativ 780 de milioane de oameni din toată lumea inhalează o cantitate de gaze toxice echivalentă cu fumarea a 40 de țigări, existând, de asemenea, și riscul de a se declanșa incendii. Mai mult decât atât, lămpile cu kerosen sunt responsabile pentru 3% din emisiile de dioxid de carbon din atmosferă și consumă peste 30% din veniturile lunare ale familiilor care le folosesc.

Lampa GravityLight ar putea rezolva toate aceste probleme printr-un sistem care nu se bazează nici pe baterii sau pe prize, nici pe lumina soarelui. Singurul lucru de care, în mod teoretic, depinde lampa este gravitația. Aceasta are un cablu, iar de la un capăt al acestuia se agață o greutate, ridicată ulterior de la celălalt capăt. Când aceasta coboară pe sistemul de scripeți, este generată electricitate care va duce la aprinderea unui bec LED. GravityLight va costa doar 10 dolari, urmând să fie mult mai avantajoasă decât o lampă cu kerosen.

Scopul campaniei pe IndieGoGo este de a strânge 200.000 de dolari, iar până acum au fost adunați peste 100.000 de dolari. Cu acești bani se va construi și o fabrică în Kenya unde se vor produce dispozitivele pe viitor.