05 feb. 2015 | 07:42

Ce rişti dacă foloseşti Windows fără licenţă?

FEATURE
Ce rişti dacă foloseşti Windows fără licenţă?

Pentru că mulţi dintre noi, pentru o perioadă mai scurtă sau mai lungă, au folosit un Windows fără licenţă la un moment dat, ar fi bine să ştiţi riscurile.

De-a lungul anilor am fost deseori întrebat despre riscurile utilizării unui Windows fără licenţă. Deşi în ultimii ani preţurile sistemelor de operare s-au micşorat semnificativ, pe vremea când o licenţă de Windows ajungea cu uşurinţă la 1000 de lei, mulţi dintre noi foloseau ,,un cd de la un prieten”, pentru a-şi pune PC-ul pe picioare. Mai ales în perioada boom-ului vânzării de desktop-uri preinstalate cu Linux în magazine consacrate, mulţi dintre cei care profitau de astfel de super oferte, nici nu ajungeau bine acasă, şi-l chemau pe vecinul de la etajul doi să le instaleze şi lor un Windows Xp sau Windows 7. În mod evident, un astfel de gest este ilegal, dar pentru că nu aţi auzit niciodată că a venit poliţia la Marinică pe motiv că folosea aplicaţii piratate, nu v-aţi cumpărat prea curând o licenţă.

Partea legală a utilizării unui Windows fără licenţă

Licenţele software intră sub protecţia legii nr.8/1996 actualizată privind protecţia drepturilor de autor. Aceasta clasifică utilizarea oricărei aplicaţii sau conţinut digital, fără plata drepturilor de autor sau a costurilor de licenţă, ca fiind . ,,Art.139 (6) În sensul prezentei legi, prin mărfuri-pirat se înţelege toate copiile, indiferent de suport, inclusiv copertele, realizate fără consimţământul titularului de drepturi sau al persoanei legal autorizate de acesta şi care sunt executate, direct ori indirect, total sau parţial, de pe un produs purtător de drepturi de autor ori de drepturi conexe sau de pe ambalajele ori copertele acestora.”

Înainte de orice, merită să aveţi în vedere că legislaţia din România ,,bagă în aceeaşi oală” persoanele care folosesc software piratat şi persoanele care distribuie astfel de conţinut. Dacă intraţi în a doua categorie, realizaţi o infracţiune şi riscaţi o pedeapsă cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau, în cel mai bun caz, o amendă usturătoare. Cu aceeaşi pedeapsă se penalizează realizarea de copii piratat, închirierea acelor copii, transportarea sau expedierea lor peste graniţă, cât şi depozitarea lor în scopul distribuirii ulterioare. Apropo, riscurile sunt la fel de mari şi se pedepsesc tot cu închisoare de la 6 luni la trei ani şi pentru cei care instalează, stochează, execută sau afişează conţinut fără licenţă sau drepturi de autor, conform articolului 139, alineatul 9 din aceeaşi lege nr.8/1996. În plus, nici o amendă sau pedeapsă cu închisoarea nu vă scapă de obligaţia acoperirii daunelor cauzate titularului dreptului de licenţă.

Ca de fiecare dată, riscurile aferente utilizării unui Windows fără licenţă sau al oricărui alt program sunt mult mai costisitoare pentru o persoană juridică sau societate comercială. Acestea pot ajunge cu uşurinţă la câteva sute de mii de lei. Ca urmare, dacă aveţi o firmă mare sau un birou cu câteva calculatoare, ar fi recomandabil să faceţi din stat o investiţie în licenţe pentru a evita repercusiuni ulterioare. ,,- Persoanei juridice (societății) care utilizează programele fără licenţă conform art. 135 Cod Penal – pedeapsa tipică o constituie amendă penalaă – Suma corespunzătoare unei zile-amendă, cuprinsă între 100 şi 5.000 lei, se înmulţeşte cu numărul zilelor-amendă, care este cuprins între 30 de zile şi 600 de zile. Pentru infracţiunile descrise mai sus, limitele amenzii penale pentru persoane juridice sunt intre 120 şi 240 de zile-amendă (când legea prevede pedeapsa închisorii de cel mult 5 ani, unică sau alternativ cu pedeapsa amenzii) – art. 137 Cod Penal. Daca luam o medie – 200 zile amenda a 2.000 lei, ajungem la o sancțiune de 400.000 lei. Alte pedepse complementare pentru societate pot fi dizolvarea persoanei juridice, suspendarea activităţii parţial sau integral pe o perioadă de la 3 luni la 3 ani, închiderea unor puncte de lucru pe o perioadă de la 3 luni la 3 ani, interzicerea dreptului de a participa la procedurile de achiziţii publice pe o perioadă de la 1 la 3 ani, plasarea sub supraveghere judiciară, afişarea sau publicarea hotărârii de condamnare.”

risti windows fara licenta

Revenind însă la cazul cel mai des întâlnit, acela de utilizator casnic care şi-a instalat pe PC-ul de acasă un sau de la un prieten, legea este destul de clară şi vizavi de această situaţie. În primul rând, trebuie să aveţi în vedere că, potrivit legii, utilizarea de software fără plata aferentă a unei licenţe intră sub incidenţă penală şi va figura în cazierul vostru judiciar, indiferent dacă pedeapsa va fi sub formă de închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă. Dacă trageţi ponoase comerciale din utilizarea aplicaţiilor piratate, pedeapsa creşte până la 2 – 7 ani de închisoare. ,,Art.139 (7)În sensul prezentei legi, prin scop comercial se înţelege urmărirea obţinerii, direct sau indirect, a unui avantaj economic ori material.”

În România de investigarea infracţiunilor de ordin informatic, printre multe alte tipuri de infracţiuni, se ocupă DIICOT – Direcţia de investigare a infracţiunilor de criminalitate organizată şi terorism. Exceptând cazurile grave, de cele mai multe ori, nici un organ al statului nu se autosesizează în cazuri de piraterie ,,casnică”. De aceea, este foarte probabil să nu fi auzit să bată poliţia la uşa unui prieten pentru că era utilizator de Windows fără licenţă. În acelaşi timp însă, în cazul unei sesizări, sunt obligaţi să demareze o investigaţie care se va finaliza cu una dintre sancţiunile detaliate mai sus. Cu alte cuvinte, ţine doar de un ,,prieten binevoitor” să ajungeţi în faţa unui tribunal. ,,Art.138 (2)În cadrul unei acţiuni referitoare la încălcarea drepturilor protejate de prezenta lege şi ca răspuns la o cerere justificată a solicitantului, instanţa are dreptul să solicite furnizarea informaţiilor privind originea şi reţelele de distribuţie a mărfurilor sau a serviciilor care aduc atingere unui drept prevăzut de prezenta lege, fie de la făptuitor, fie de la orice altă persoană care: a)a deţinut în scop comercial mărfuri-pirat; b)a utilizat în scop comercial servicii prin care încalcă drepturile protejate de prezenta lege; c)a furnizat, în scop comercial, produse sau servicii utilizate în activităţi prin care se încalcă drepturile prevăzute de prezenta lege; d)a fost indicată, de oricare dintre persoanele prevăzute la lit. a), b) sau c), ca fiind implicată în producerea, realizarea, fabricarea, distribuirea sau închirierea mărfurilor-pirat ori a dispozitivelor-pirat de control al accesului sau în furnizarea produselor ori serviciilor prin care se încalcă drepturile protejate de prezenta lege.” În extractul din lege de mai sus, persoana binevoitoare este ,,solicitantul”.riscuri Windows fara licenta

Ce mai riscați dacă utilizați Windows fără licență

Dacă mai aveţi nevoie de motive în plus pentru a evita utilizarea unui Windows fără licenţă sau a oricărei alte aplicaţii software fără plata drepturilor de autor, merită să aveţi în vedere alte câteva posibile urmări. Indiferent dacă v-aţi descărcat Windows-ul de pe torrent sau în variantă trial de pe website-ul celor de la Microsoft, în momentul în care îl veţi activa printr-un crack, pentru a înşela perioada de 30 de zile după care ar expira implicit, vă expuneţi la mai multe riscuri.

În primul rând, nu aveţi niciodată siguranţa că respectivul crack nu face mai mult rău decât bine. Din acest motiv, aproape toate crack-urile de Windows sunt recunoscute ca viruşi, troieni sau keyloggere de către un antivirus decent. Ca urmare, nu ştiţi niciodată dacă, atunci când nu sunteţi atenţi, datele voastre private sunt expediate către un server de prin China sau Rusia.

În timp ce hackerii munceau să activeze cele mai noi versiuni de Windows, inginerii de la Microsoft munceau de software. Din acest motiv, mulţi dintre cei care folosesc un sistem de operare piratat, după ce şi-au instalat cele mai recente update-uri ieşite din Redmond sau după ce Windows-ul a instalat acele update-uri fără intervenţia utilizatorului, se trezesc cu un Windows expirat care refuză să mai pornească. În acea situaţie, dificultatea soluţiei la care puteţi apela pentru a vă mai putea accesa datele creşte exponenţial. Partea cea mai tristă este că şi un crack aplicat anterior vă poate tăia arbitrar accesul la fişiere obligându-vă, similar cu alte aplicaţii de tip ransomware, să daţi nişte bani dacă vreţi să mai vedeţi vreodată pozele din vacanţă sau proiectul la care lucraţi de şase luni.

În definitiv, situaţia nu este foarte roz pentru cei care refuză să cumpere un PC cu Windows preinstalat sau o licenţă de Windows separat. Pe lângă aspectul penal al problemei, vă expuneţi la nişte riscuri semnificative de securitate, atât din cauza faptului că nu puteţi instala în mod regulat actualizări de Windows, cât şi din pricina potenţialului efect negativ al crack-ului folosit. Cel mai bine ar fi să îmbrăţişaţi cu cardul de credit posibilitatea achiziţiei unei licenţe şi să vă bucuraţi că acum investiţi doar 300-400 de lei pe un Windows 8.1, în loc de 800-1000 de lei, preţul unei licenţe de WIndows 7 sau Windows Xp, pe vremea când era la modă.

Mai mult decât atât, similar cu o iniţiativă a celor de la Apple de acum câţiva ani, dacă utilizaţi un Windows care nu este piratat, puteţi instala următoarea versiune majoră de Windows fără costuri suplimentare. Un anunţ pe marginea acestui subiect a fost deja făcut în urmă cu câteva săptămâni de către oficialii companiei americane în legătură cu iminentul Windows 10. Astfel, dacă azi aţi cumpărat un Windows 8.1, mâine veţi putea instala pe acelaşi computer un Windows 10, iar peste un an sau doi, veţi putea instala Windows 11 sau Windows 12, indiferent care va fi următorul.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele