29 mai 2015 | 12:19

Mașina care îți spală hainele fără electricitate e perfectă pentru facturi mai mici

ACTUALITATE
Mașina care îți spală hainele fără electricitate e perfectă pentru facturi mai mici

Dacă locuiești singur și nu ai prea mult spațiu, o mașină de spălat compactă ar putea fi perfectă pentru tine. Cum ar fi dacă, în afară de dimensiunile reduse, nu ar consuma nici curent electric?

Chiar dacă sună fantezist, un asfel de dispozitiv există. Se numește Drumi și a fost creat de Yirego, o companie canadiană care lucrează la gadgeturi neconvenționale pentru locuințe. Drumi are doar 56 de centrimetri înălțime și o capacitate de cinci litri, așa că nu poți spăla mai mult de trei tricouri deodată. Din acest punct de vedere nu e foarte eficientă, dar e portabilă și ocupă foarte puțin spațiu.

Adevărata magie constă în faptul că Drumi funcționează fără electricitate. Pentru a o folosi, nu ai nevoie decât de suficientă energie pentru a opera cu pompa pentru picior. Ar putea deveni obositor, dar dacă te gândești că economisești mulți bani și arzi și calorii, s-ar putea să ajungi la concluzia că merită. În plus, procesul de spălare este foarte rapid. Ai hainele gata spălate și stoarse în cinci minute, scrie Interesting Engineering.

De asemenea, Drumi folosește cu 80% mai puțină apă decât o mașină de spălat convențională și este făcută 40% din material reciclat. Încă nu este comercializată, dar probabil nu va fi ieftină. Poate fi precomandată la prețul de 129 de dolari, sau poți aștepta până anul viitor, când va fi valabilă în magazine.