ASUS Transformer T300 Chi – Dovada că dispozitivele 2 în 1 sunt de viitor [REVIEW]

Transformer T300 Chi este cel mai recent dispozitiv 2 în 1 creat de ASUS, companie care deja și-a creat o reputație când vine vorba de astfel de dispozitive. 

Dacă primele dispozitive 2 în 1 reușeau să atragă atenția, dar apoi se dovedeau un fel de struțo-cămile șchioape, în timp, lucrurile au evoluat considerabil. Cei de la ASUS au ajutat la formarea acestei piețe prin lansarea unui număr mare de astfel de gadgeturi și, aș putea spune, au făcut oamenii să creadă în conceptul de 2 în 1.

ASUS a avut, pe parcursul timpului, o gamă variată de produse care se încadrează în acest tipar, unele mai reușite decât altele, dar cu ASUS Transformer T300 Chi arată că nu e nevoie să renunți la portabilitatea unei tablete ca să beneficiezi de avantajele unui laptop. Nu chiar de toate, dar revin mai târziu la această afirmație.

Introducere – ASUS Transformer T300 Chi

De ASUS Transformer Book T300 Chi m-am bucurat câteva zile și l-am cărat cu mine și într-o deplasare. Bine, este mult zis ”cărat”, având în vedere că T300 Chi, cu tot cu tastatură, cântărește puțin peste 1,4 kilograme. Cu toate că nu e cel mai ușor gadget de pe piață, cântărind mai mult decât unele ultrabook-uri de pe piață, tableta are doar 720 de grame, însemnând că în zilele în care nu ai nevoie să redactezi texte complicate te poți bucura de ecranul de 12,5 inch și rezoluție 2.560×1.440 de pixeli, de sistemul Windows 8.1, și de o geantă mai puțin îngreunată.

Apropo de ecran, trebuie menționat că sub el se găsesc toate componentele. Vorbim despre un procesor Intel Core M, tactat la 0,8Ghz (2Ghz în modul Turbo), 8GB memorie RAM și un SSD de 256GB. Piesele au fost îngrămădite într-o carcasă premium, din aluminiu mat, care are o grosime de numai 7,6 milimetri. În aceeași carcasă este și un sistem stereo, două camere foto și un slot pentru card microSD. Tot acolo este și un port microUSB, un port microHDMI și o mufă Jack.

ASUS Transformer T300 Chi - review Playtech (10)

Tastatura Bluetooth cântărește 745 de grame, dar, spre deosebire de alte gadgeturi similare de la Asus, nu are porturi suplimentare și nici un acumulator de rezervă pentru tabletă. Totuși, în detaliile astea vom intra mai târziu.

Puncte pro – ASUS Transformer T300 Chi

Designul este, poate, cel mai mare plus al acestui gadget. Este un dispozitiv absolut superb care e plăcut atât la privire, cât și la atingere. Marginile sunt rotunjite elegant, iar carcasa pare catifelată, cu toate că este făcută din aluminiu. Marginea cromată aduce un contrast plăcut și crește aspectul premium al dispozitivului. Transformer T300 Chi are o eleganță exclusivistă care te face să-l privești ca pe un accesoriu vestimentar, unul care merge perfect lângă un ceas elegant (poate chiar ZenWatch) și la o pereche de ochelari de soare stilați. Liniile și culorile, materialele folosite și grosimea par să fi fost calculate pentru a da naștere unui gadget unisex perfect, iar ăsta e încă un lucru bun.

ASUS Transformer T300 Chi - review Playtech (4)

Display-ul este alt element care ține de ”eye-candy”, iar cu asta eu sunt obișnuit deja din partea ASUS. Ecranul nu numai că are o rezoluție foarte mare, dar are și o luminozitate foarte bună, culori puternice și contrast intens. Unghiurile de vizualizare sunt largi și mi-a plăcut faptul că și cu luminozitatea setată la 10%, într-o cameră luminată, nu am avut probleme să văd ce fac. Singurul minus din acest punct de vedere există din cauza Microsoft: mai exact, sistemul nu este optimizat pentru rezoluții atât de mari pe display-uri atât de mici, însemând că iconițele și fonturile sunt foarte mici.

Tastatura atașabilă oferă un feedback foarte plăcut la atingere și mi-a permis să redactez foarte rapid câteva texte. În ciuda faptului că sunt obișnuit cu tastatura unui laptop 15,6 inch, când degetele mi-au atins tastele mici, dar bine aranjate, nu s-au mai oprit din scris. Dock-ul se conectează la tabletă printr-o conexiune Bluetooth, iar tableta e atașată foarte ușor, printr-un sistem de magneți. Am apreciat lipsa unei umflături proeminente în partea din spate – cum am observat de multe ori la astfel de dispozitive – dar și faptul că tastatura trebuie încărcată foarte rar, conexiunea cu tableta fiind trecută în standby după câteva minute de nefolosire.

ASUS Transformer T300 Chi - review Playtech (13)

Puncte contra – ASUS Transformer T300 Chi

Din păcate, există și câteva minusuri destul de importante. Primul este legat de autonomie. Ziceam la început că aș fi preferat ca tastatura să fi fost dotată cu un acumulator suplimentar, capabil să încarce tableta în caz de nevoie. Transformer T300 Chi m-a ținut aproximativ 6 ore, timp în care am stat cu luminozitatea la 30%, cu o conexiune WiFi activă și am făcut browsing și editare de texte în Word. ”Punctajul” nu este groaznic, dar este undeva sub media pieței și atunci când vorbim despre așteptările pe care le avem de la o tabletă, dar și de la un Ultrabook, iar ASUS Transformer T300 Chi ar trebui să reprezintă ce este mai bun în ambele lumi.

Pare mai mult un gadget pe care îl scoți, îl butonezi câteva minute și îl bagi înapoi, decât un dispozitiv pe care să îl ții în brațe în timpul unui zbor lung cu avionul, în speranța că până ajungi la destinație îți termini treaba și apuci să vezi și un film.

ASUS Transformer T300 Chi - review Playtech (8)

Performanța o voi trece tot la puncte contra, dar cu o precizare foarte importantă. Asus Transformer T300 Chi este o tabletă rapidă, dar nu este un Ultrabook rapid. Mai exact, pentru vizionarea de filme, pentru browsing (în Internet Explorer, Firefox sau Opera, pentru că Google Chrome se pare că urăște procesorul Intel Core M) și pentru mailuri, Transformer T300 Chi este un gadget perfect. Pentru multitasking însă sau pentru editarea de clipuri, chiar și la nivel de bază, lucruri pe care le-ai putea face pe un Ultrabook cu procesor Intel Core i5, nu strălucește. Am apreciat pornirea rapidă și revenirea și mai rapidă din standby, viteza cu care se descarcă fișierele, dar cei care vor un cal de muncă vor fi dezamăgiți.

Trackpad-ul nu oferă o experiență prea plăcută de utilizare, uneori mișcându-se sacadat. Dacă ești obișnuit să interacționezi mai mult cu ecranul tactil, nu va fi o problemă, dar dacă simți nevoia unui mouse, trebuie să știi că va trebui să folosești adaptorul special microUSB/USB (inclus în pachet).

Concluzie ASUS Transformer T300 Chi

Modelul T300 Chi este un mix destul de reușit de tabletă și Ultrabook. Strălucește, într-adevăr, mai tare pe partea de tabletă, unde nu are rival când vine vorba de putere și portabilitate, dar în modul hibrid pierde câteva puncte. Totuși, recunosc că ASUS a reușit să mă vrăjească cu acest dispozitiv. Construcția solidă, dar ușoară, designul elegant, ecranul superb și faptul că poți face și treabă și te poți și distra mi-au arătat un mic preview a celor ce urmează.

ASUS Transformer T300 Chi - review Playtech (9)

Da, procesorul Intel Core M nu impresionează prin performanță, dar le permite companiilor să facă dispozitive portabile subțiri, ușoare și de care poți să depinzi dacă jobul tău nu presupune să folosești programe flămânde din punct de vedere al puterii de procesare. Autonomia i-ar putea deranja pe mai mulți, dar nu este atât de rea cât să îi sperie.