Electricitatea statică din haine ți-ar putea încărca gadgeturile [VIDEO]

Una dintre cele mai mari probleme ale tehnologiilor actuale este autonomia limitată. Cum ar fi să nu mai aveți nevoie să puneți telefonul la încărcat în fiecare seară? 

Asta s-au întrebat și mai mulți cercetători sud-coreeni și au găsit răspunsul sub forma electricității statice. Dacă până acum credeați că electricitatea statică are rolul doar de a ne strica coafura atunci când cineva ne freacă un balon de păr, sau de a ne speria atunci când se produce descărcarea ei prin atingere, trebuie să știți că cercetătorii au descoperit o modalitate de a o produce în cantități mai mari și de a o recolta.

Energia statică recoltată ar putea fi folosită pentru a reîncărca gadgeturi precum telefonul sau tableta, ducând la un consum mai mic de curent și la scăderea dependenței de priză.

Recoltarea și generarea electricității statice ar urma să se facă printr-un material special, ce ar putea fi implementat în hainele obișnuite de zi cu zi. Astfel, am deveni cu toții încărcătoare ambulante de telefoane.

Cercetătorii de la Universitatea Sungkyunkwan au creat o tehnologie care îmbină un strat de fibre placat cu argint și un strat care conțin microfibre din oxid de zic placate cu polimer de silicon. Când cele două straturi se freacă între ele, dau naștere efectului triboelectric. Asta înseamnă că electronii se mișcă de pe o suprafață pe cealaltă, ducând la o sarcină negativă pe o parte și sarcină pozitivă pe cealaltă.

Această energie generată poate fi colectată, pentru încărcarea unor gadgeturi, sau chiar folosită pentru alimentarea unui nou tip de gadgeturi purtabile: hainele inteligente.

Octavian Palade
18:10 14.04.2015
Citește tot articolul →
Cele mai noi articole video