22 ian. 2015 | 11:27

De ce a investit Google un miliard de dolari în compania care va duce oameni pe Marte

FEATURE
De ce a investit Google un miliard de dolari în compania care va duce oameni pe Marte

Zvonurile care au circulat pe internet în ultimele zile s-au confirmat, iar Google a decis să pompeze nu mai puțin de un miliard de dolari în Space X.

Ne aflăm într-o perioadă în care se investesc sume din ce în ce mai mari în companiile care se axează pe călătoritul în spațiu. La acest nivel, investițiile nu se mai calculează în zeci sau sute de milioane de dolari. Aici deja se vorbește despre miliarde de dolari necesari dezvoltării tehnologie de transport și transmisie a datelor și a instalațiilor terestre. Acestea din urmă tind de multe ori să fie ignorate, dar costul lor se poate apropia de cel al sateliților propriu-ziși.

Una dintre marile companii din domeniu care va beneficia de susținerea unui gigant al internetului este Space X. Companie fondată în anul 2002 de către Elon Musk cu scopul îndrăzneț de a coloniza planeta Marte, Space X a devenit prima companie privată care a trimis o navetă către Stația Spațială Internațională în anul 2012, putându-se lăuda în același timp cu numeroase alte realizări.

elon musk tesla space x satelit marte internet 33 google

Între timp, probabil majoritatea oamenilor de la Space X cu excepția lui Elon Musk au lăsat deoparte, pentru moment, visul de a coloniza planeta Marte și au început să se concentreze asupra unui obiectiv realizabil în anii următori: acela de a lansa în spațiu o flotă de sateliți care să permită accesul la internet rapid miliardelor de oameni care sunt privați de această oportunitate.

elon musk google space x 1

Cu siguranță nu e prima oară când auziți de o companie care are astfel de planuri. După cum probabil vă amintiți, și cei de la Google aveau niște planuri oarecum similare care vizau însă crearea unei flote de baloane care să plutească în mod constant deasupra Pământului. Dar se pare că planurile celor de la Space X au sunat cel puțin la fel de bine pentru cei de la Google, motiv pentru care compania cu sediul în Mountain View, California a decis să investească un miliard de dolari alături de Fidelity Investments. În urma acestei investiții, valoarea Space X ar putea crește la aproximativ 10 miliarde de dolari.

space x google cape canaveral launch falcon 9 elon musk 11

Cum nimic nu este gratuit, Google, alături de Fidelity, controlează acum aproximativ 10% din compania fondată de Elon Musk. Este un motiv, totuși, pentru care Musk a acceptat să slăbească astfel controlul asupra companiei. Space X s-ar putea confrunta pe viitor cu mai multe probleme serioase, nu doar din punct de vedere financiar.

Da, este nevoie de o investiție uriaș în Space X, estimată de unii la 15 miliarde de dolari pe parcursul a mai mulți ani. Ulterior, banii ar urma să fie folosiți atât pentru dezvoltare, cât și pentru construcția clădirilor necesare pe Pământ. Dar problemele sunt și de ordin legal și tehnologic.

După cum descriu foarte bine cei de la Washngton Post, sunt două metode comune prin care se pot transmite date de pe pământ în spațiu și din spațiu pe pământ: prin intermediul undelor radio și prin intermediul laserului. Avantajul laserului este viteza foarte mare, datorită preciziei fasciculelor. Aparent NASA a efectuat un test de pe lună cu internet folosindu-se tehnologia laser, iar vitezele de descărcare înregistrate au fost de aproximativ 622Mbps, cu mult peste media atinsă de unii oameni. Marele dezavantaj este faptul că fasciculele sunt afectate de nori, așa că în condiții de vreme proastă performanțele pot scădea dramatic.

space x google cape canaveral launch falcon 9 elon musk 22

De cealaltă parte este tehnologia prin unde radio, folosită peste tot în prezent. Pentru a transmite, însă, Space X are nevoie de o licență pentru a folosi spectrul de unde pe care intenționează să=l folosească pe viitor. Pentru moment, compania lui Elon Musk nu are drepturile necesare. Foarte interesant este că acestea au fost în posesia Google până de curând, când Greg Wyler a părăsit compania, luând cu el drepturile de folosire a spectrului. Google a rămas astfel fără un element cheie în planul său de a lansa o flotă de baloane, iar acesta ar putea fi și el un motiv pentru care au ales să investească în Space X.

Cu toate acestea, ce ar trebui să îi îngrijoreze și pe Google, și pe Space X, este că Greg Wyler și-a înființat propria companie denumită OneWeb și a obținut de curând finanțare din partea Qualcomm și Virgin. Unii analiști au estimat investiția totală undeva la 1,5 miliarde de dolari, dar aceasta ar putea fi chiar mai mare. Astfel, Richard Branson din partea Virgin și Paul Jacobs vor face parte din consiliul de administrație al celor mai mari rivali pentru Space X. Dacă este să ne luăm după declarațiile lui Richard Branson, șansele ca Space X să aibă succes fără o colaborare cu OneWeb sunt minore, fondatorul Virgin subliniind faptul că nu este ”destul spațiu” pentru ambele companii.

Pe termen scurt, scopurile Google și Space X sunt practic identice.

Dar în ciuda tuturor acest neajunsuri, cei de la Google au văzut un potențial uriaș în Space X și, contrazicând majoritatea analiștilor, au ales să investească o sumă colosală în companie. Cel mai probabil, Google și-a dat seama că dacă îl ajută pe Elon Musk să obțină drepturile de folosire a spectrului necesar, beneficiile pe viitor ar putea fi uriașe. Pe termen scurt, scopurile Google și Space X sunt practic identice. Ambele vor să creeze o rețea spațială care va furniza internet miliardelor de oameni care nu au așa ceva încă, iar dacă ne uităm atent, metodele celor două companii nu diferă așa mult.

Nici partea financiară nu ar trebui ignorată. Google cu siguranță vrea să își recupereze în timp investiția și probabil va face acest lucru. Mai mult decât atât, gigantul american ar intenționa să își lanseze pe viitor proprii sateliți. Spre deosebire de cei ai Space X, aceștia ar urma să furnizeze doar poze care ar fi folosite ulterior la Google Earth. Nu de puține ori, aceștia s-au plâns în legătură cu costurile mari ale unor imagini de calitate inferioară.

Miliardul de dolari primit va asigura pentru o perioadă continuarea eforturilor susținute ale celor de la Space X de a dezvolta rețeaua de sateliți. Dacă acesta va fi de ajuns, vom afla în lunile următoare.

elon musk tesla satelit marte internet 111