27 oct. 2015 | 14:46

Antrenează-ți creierul: aplicații care te fac mai inteligent

ENTERTAINMENT
Antrenează-ți creierul: aplicații care te fac mai inteligent

Dacă tot stăm cu telefoanele lipite de mâini aproape fără pauză, am putea să le găsim și o altă utilitate, pe lângă eternele aplicații cu scop social, precum Facebook, Whatsapp, Instagram, Messenger și nu numai.

Prin urmare, noi am pregătit o listă de aplicații care te fac mai inteligent, de unde le poți alege pe cele care te atrag cel mai mult. Unele sunt gratuite, altele plătite, dar toate te vor ajuta să îți antrenezi funcțiile creierului.

Aplicații care te fac mai inteligent – Duolingo

În urmă cu zece ani, pentru a învăţa o limbă străină aveai doar două posibilităţi. Una dintre ele implica angajarea unui profesor pentru obţinerea de meditaţii. A doua, un pic mai simplă, necesita un volum semnificativ de voinţă şi achiziţionarea de casete audio şi manuale sub forma unui curs pe care să-l parcurgi în ritmul tău. Acum, însă, există Duolingo, poate cea mai bună aplicație destinată învățării de limbi noi. În plus, e gratuită, disponibilă atât în versiunea web, cât și pentru iOS și Android.

Are o interfață prietenoasă, foarte ușor de utilizat și este foarte motivant. Fiecare curs de limbă străină este împărțit pe mai multe lecții, care comprimă atât aspecte din gramatică, cât și vocabular. Poți să dai teste, să refaci unele lecții, să discuți cu alți utilizatori despre anumite cuvinte, etc. Odată cu avansarea, utilizatorul primește și experiență, care îl ajută să crească și să observe dezvoltarea sa. În plus, sincronizarea cu Facebook te lasă să vezi cam la ce nivel se situează prietenii tăi, iar în cazul în care ești tipul competitiv, asta s-ar putea să te ajute să nu te culci pe o ureche.

Eu am reușit să îmi îmbunătățesc spaniola, portugheza, italiana și germana, iar în perioada în care foloseam aplicația zilnic, căutam fiecare moment de timp liber să mai învăț câte ceva. În plus, nici nu ai senzația că depui un efort supraomenesc.

O altă funcție extrem de interesantă este centrul de testare Duolingo, care-ți permite să îți măsori gratuit abilitățile de engleză și să obții un certificat recunoscut. Testul durează între 10 și 20 de minute și este validat de un examinator în carne și oase.

aplicatie duolingo

Aplicații care te fac mai inteligent – Lumosity

Lumosity e organizată ca o serie de jocuri care vă îmbunătățesc memoria, viteza de gândire și multitasking-ul. În momentul când instalați aplicația pe iOS sau Android, trebuie să vă setați niște obiective. Nu trebuie să fiți foarte optimiști și să le luați pe toate în ordine.

50 de milioane de oameni folosesc deja aplicația în 182 de țări, iar echipa din spate, Lumos Labs, e formată din neurologi, cercetători în neuroștiințe și toate jocurile sunt create pornind de la această idee.

Aplicația este gratuită la instalare, dar nu vă permite să faceți mia mult de trei exerciții pe zi. Evident, le puteți repeta, dar dacă vreți să vă antrenați mai mult, trebuie să plătiți o taxă anuală sau lunară. Nu e deloc ieftin – 38 de lei pe lună.

Există șase tipuri de jocuri. Chalkboard Challenge este un joc matematic prin care comparăm ecuații, Ebb and Flow se bazează pe frunze verzi și portocalii care se mișcă pe ecran, Lost in Migration este jocul în care trebuie să facem swipe în direcția păsării din mijloc. Memory Matrix recreează un pattern, Speed Match înseamnă să ne aducem aminte dacă formele sunt aceleași de la joc la joc, iar Spatial Speed Match e ca Speed Match, doar că punctele de pe ecran sunt organizate într-un triunghi. Interesant e Brain Profile, partea de statistici unde aflăm cât am crescut pe scorul LPI – Lumosity Percentage Index.

Lumosity

Aplicații care te fac mai inteligent – DailyArt

DailyArt e o aplicația care îți arată o operă de artă în fiecare zi, completată de o mică lecție de istorie a artei. O doză mică de artă vizuală va face mai mult decât să te facă să pari cult la muzeu. E demonstrat științific că privitul operelor de artă îmbunătățește funcțiile cognitive, dă o dispoziție mai bună și crește circulația sângelui în părți ale creierului asociate plăcerii. În plus, te poate ajuta să gândești mai critic.

Aplicația e disponibilă pentru iOS și Android gratuit, dar versiunea PRO costă cinci dolari, adică puțin mai mult decât intrarea la muzeu.

Aplicații care te fac mai inteligent – Khan Academy

Iată o modalitate sigură de a deveni mai deștept: învață ceva nou zilnic. Khan Academy îți oferă sute de videouri și articole gratuite pe o multitudine de subiecte, de la algebră și macroeconomie la istoria artei și muzică. Nu numai că îți vei aduce cultura generală la un alt nivel, dar vei beneficia de procesul propriu-zis al învățării. Astfel, creierul tău va fi resuscitat, iar memoria și inteligența verbală vor avea, la rândul lor, îmbunătățiri. E disponibilă gratuit pentru iOS și Android.

Khan Academy

Aplicații care te fac mai inteligent – Longform

Longform ar trebui, probabil, să fie aplicația preferată a jurnaliștilor. Îți oferă chiar sub nas lucruri despre subiecte care, deși sunt tratate, nu sunt suficient mediatizate. Astfel, ai garanția că ai zilnic doza de articole interesante, fără să te străduiești să întorci internetul pe dos în căutarea lor. E gratuită și disponibilă pentru iOS.

Longform

Aplicații care te fac mai inteligent – Happify

Poți să îți antrenezi creierul să fie mai fericit? Happify încorporează zeci de ani de studii menite să găsească răspunsul. Exercițiile, bazate pe psihologia pozitivă, sunt organizate în 26 de categorii, precum „Cunoaște-te mai bine” sau „Scapă de gândurile negative”. Nu știm cât de utilă e în a te face mai deștept, dar e gratuită, disponibilă pentru iOS și Android și, în plus, nimic care te învață să fii mai pozitiv nu îți poate dăuna.

Aplicații care te fac mai inteligent – Today in History

Așa cum o sugerează și numele, Today in History îți spune ce s-a întâmplat în ziua respectivă în istorie. Asta înseamnă evenimente importante, nașteri, morți și nu numai. Dacă găsești ceva care îți captează interesul, poți accesa linkurile aferente pentru a citi mai mult pe Wikipedia. E o modalitate accesibilă de a-ți îmbunătăți cultura generală și de a deveni mai inteligent. Și poate mai interesant la petreceri. Versiunea normală e gratuită, dar poți să o obții pe cea fără reclame, contracostul a trei dolari. E, de asemenea, disponibilă pentru iOS și Android.

Aplicații care te fac mai inteligent – TED

TED e o organizație de vreo 30 de ani, dedicată abordării ideilor care oferă o înțelegere profundă a lumii. Aplicația pentru smartphone e gratuită și disponibilă pentru iOS și Android, iar prin instalarea ei ai la un click distanță toate discursurile, pe toate temele, subtitrate în 90 de limbi.

Ted aplicatie