19 iun. 2014 | 09:35

Un nou smartphone cu Android vine din China, preinstalat cu… malware

ACTUALITATE
Un nou smartphone cu Android vine din China, preinstalat cu... malware

Cei care sunt tentaţi să cumpere diverse clone de smartphone-uri populare cu Android s-ar putea să aibă parte în pachet şi de .

malware android galaxy s4

Dacă vă uitaţi deseori pe diverse site-uri de achiziţii online este imposibil să nu fi observat anunţuri legate de telefoane foarte ieftine care par foarte similare cu cel mai nou Galaxy S, Galaxy Note sau HTC One. În 99% dintre cazuri acelea sunt doar nişte cu nişte specificaţii îndoielnice ascunse într-o carcasă care arată convingător. Un test recent a scos la iveală însă că un procesor mai slab este cea mai mică problemă la care vă expuneţi când achiziţionaţi un astfel de aparat.

Cei de G Data, o companie germană de securitate cibernetică, au verificat în detaliu un telefon chinezesc cu numele Star N9500. Dacă nu vă pricepeţi foarte bine la smartphone-uri, aţi fi putut confunda acel aparat cu un Galaxy S4. În urma unor sesizări de la utilizatori, experţii în securitate au testat gadgetul şi a ieşit la iveală că Star N9500 vine preinstalat cu un malware intitulat Usupay.D. Acesta face o treabă foarte bună în a vă trimite diverse tipuri de informaţii stocate în telefon, fără acordul vostru, către un server din China.

În speranţa găsirii unei soluţii, cei de la G Data au încercat şi au eşuat să contacteze producătorul telefonului pentru a stabili dacă malware a ajuns acolo din greşeală sau intenţionat. Partea cea mai tristă este că nici măcar nu este foarte greu să puneţi mâne pe dispozitivul în cauză. Acesta poate fi cumpărat de pe Amazon UK cu 80 de lire sterline.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele