31 ian. 2014 | 10:15

Mașinile viitorului sunt conduse cu puterea minţii [+VIDEO]

ACTUALITATE
Mașinile viitorului sunt conduse cu puterea minţii [+VIDEO]

Următorul pas în evoluţia tehnologică a maşinilor nu constă în autovehicule care se conduc singure. Mașinile viitorului sunt conduse cu .

BrainDriver masina condusa cu gandul

Deşi este greu de apreciat la această oră dacă evoluţia tehnologică ne va permite conducem vreodată pe autostradă o maşină cu puterea minţii, mi s-ar fi părut imposibil ca un grup de cercetători să nu se ocupe de această problemă undeva.

Ca o urmare a faptului că maşinile devin din ce în ce mai inteligente, un grup de studenţi la inginerie de la Facultatea de Inginerie şi Tehnologie Mount Zion din India a realizat o maşină prototip ruptă parcă din filmele SF. Este vorba de un autoturism . La baza întregului scenariu, se află o cască Emotiv EEG, ce are rol de controller şi care vă citeşte practic în timp real instrucţiunile.

Cu toate că mi s-ar părea incredibil de util ca un astfel de sistem să fie perfecţionat pe termen lung în aşa fel încât să poată fi fiabil în condiţii de trafic normale, sentimentul meu este că dificultăţile sunt inimaginabile și că mașinile viitorului create astfel ar putea aduce mai multă pagubă decât confort. La cât de uşor suntem distraşi în trafic, de multe ori ți-e şi frică să te uiți în stânga şi în dreapta ca nu cumva să fii atras de vreun magazin sau de vreo persoană care să-ți pericliteze traseul. În plus, de câte ori nu v-aţi gândit să ,,articulaţi” un alt participant la trafic pentru că a fost agresiv cu voi, dar gândul v-a zburat repede din minte pentru că v-aţi gândit la sănătatea trupului vostru. În acest caz, gândul negativ s-ar duce direct la volan.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele