14 feb. 2013 | 15:40

Opera renunta la motorul de randare in favoarea Webkit

ACTUALITATE
Opera renunta la motorul de randare in favoarea Webkit

Cu toate ca a rezista cativa ani de zile fara sa faca trecerea la Webkit, creatorii Opera au cedat presiunilor si au renuntat la propriul motor de randare al paginilor.

Opera Webkit Turbo Chrome

Global, pe toate platformele, Opera se lauda cu 300 milioane de utilizatori. Creat de Apple, motorul de randare Webkit este prezent in Google Chrome, Safari si majoritatea browserelor mobile. Abia de acum inainte, Opera va incepe sa adopte standardul Webkit.

Desi aceasta tranzitie reprezinta un efort imens pentru companie, miscarea a fost facuta cu scopul de a usura eforturile intreprinse de dezvoltatori pe partea de compatibilitate . Creatorii de continut in HTML5 si CSS3 au intampinat probleme pentru foarte mult timp, atunci cand venea vorba de afisarea corecta a paginilor web, generate in diverse browsere. Adoptarea la scara larga a motorului de randare Webkit va fi in egala masura benefica atat pentru utilizatori cat si pentru industrie. Acum vor fi sanse mai mari ca un site sa arata exact la fel in momentul in care este accesat de pe mai multe dispozitive sau browsere.

Tot din aceasta initiativa va face parte implicarea creatorilor Opera in proiectul Webkit. Ca o nota personala si avantaj al browserului Opera fata de concurenta va exista in continuare Opera Turbo. Aceasta din urma este o tehnologie de compresie in timp real prin intermediul serverului companiei, a continutului afisat online inainte de a fi descarcat pe un dispozitiv. Cu speranta ca nu-si va pierde din personalitate, sunt curios cat de evidente vor fi aceste schimbari de fundal pentru unul dintre cele mai vechi browsere din piata.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele