03 sept. 2013 | 10:50

Microsoft cumpara Nokia: Urmarile unei actiuni in forta

TEHNOLOGIE
Microsoft cumpara Nokia: Urmarile unei actiuni in forta

O idee care era in mintea tuturor, dar despre care nimeni nu avea „tupeu” sa faca un pronostic: Microsoft cumpara Nokia intr-o miscare totusi asteptata si care va schimba peisajul marilor jucatori din industrie.

Microsoft a cumparat Nokia

Azi-noapte, a fost data publicitatii stirea ca Microsoft a cumparat unitatea de dispozitive si servicii mobile Nokia, pentru suma de 5,44 miliarde euro (7,2 miliarde dolari).

„Unirea acestor doua mari echipe va accelera obtinerea unei cote de piata si a profitului Microsoft din telefoane. […] Pe langa inovatie si forta pe piata telefoanelor de orice nivel, Nokia aduce dovezi de capabilitate si talent in domenii cheie, precum design si inginerie hardware, furnizare, productie, vanzari, marketing si distribution”, a declarat inca actualul CEO Steve Ballmer.

Suma de achizie este totusi mult mai mica decat cea platita de aceeasi companie din Redmond pentru Skype, in 2011.

Ce urmeaza?

Microsoft a cumparat Nokia

Este clar ca miscarea Microsoft era una logica, mai ales avand in vedere relatia aproape „casnica” dintre cele doua companii in ultima vreme. O uniune oficiala era pasul cel mai firesc si cel mai benefic pentru gigantul din Redmond.

Cu aceasta achizitie, Microsoft devine o companie cu control deplin in toate ramurile mobilului. Odata cu achizitionarea finlandezilor, compania construita de Bill Gates devine un jucator cu o mare forta in sfera tech, adaugandu-si veriga lipsa sferei sale de activitate. Microsoft cumpara Nokia si devine si o companie de dispozitive si servicii mobile, completand ideal zona de software. Avand ca exemplu Apple si BlackBerry, ambele producatoare atat software, cat si hardware, ramane sa vedem catre ce extremitate va tinde Microsoft. Oricum, compania are acum toate atuurile de partea sa, iar entuziasmul este de asemenea la cote foarte inalte.

Pe de alta parte, sentimentul este si, desigur, ca Microsoft intra direct in „liga profesionistilor”. Urmatoarele anunturi de la IFA vor capata deodata alta valoare in perspectiva, dupa parerea mea. Jucatori precum Samsung si, mai ales, Apple vor fi nevoiti sa isi gandeasca si atent strategia, uitandu-se in curtea mai multor pretendenti la pozitia de top. Concurenta a devenit extrem de acerba cu aceasta achizitie, asteptam primele rezultate ale noii orientari. Evident, intrebarea „Cine era problema? Nokia sau Windows Phone?”, prezenta pe buzele tuturor, isi va gasi raspunsul.

Stephen Elop, la pachet

Microsoft Stephen-Elop CEO Nokia

Oficialii Nokia au declarat ca Stephen Elop a fost „negociat” in cadrul achizitiei, urmand sa faca parte din gigantul software, conform intelegerii. Elop, impreuna cu executivii Jo Harlow, Juha Putkiranta, Timo Toikkanen si Chris Weber, va fi transferat Microsoft la definitivarea acordului, dar pozitia lor nu a fost specificata. Se pare ca Stephen Elop va fi momentan la conducerea departamentului de dispozitive mobile al companiei.

De altfel, s-a vehiculat foarte mult aceasta idee de la anuntul retragerii lui Steve Ballmer din Microsoft. Chiar daca foarte multe nume au fost puse pe tapet ca posibile succesoare lui Ballmer, un nume era considerat oarecum ca facand „parte din familie”. Acum, lucrurile par sa se intample deja firesc: Stephen Elop reintra in Microsoft. Vedem ce se mai intampla dupa ce scaunul de CEO Microsoft ramane vacant. Oricum, Elop ramane unul dintre favoriti pentru succedarea lui Ballmer.

Ca CEO interimar Nokia, a fost numit Risto Siilasmaa, anterior presedinte al Bordului director.  In ceea ce priveste angajatii Nokia, cei 32.000 de lucratori vor fi asimilati de Microsoft.