25 nov. 2013 | 10:45

Aţi renunţa la telefon pentru o reducere la restaurant?

ACTUALITATE
Aţi renunţa la telefon pentru o reducere la restaurant?

Un restaurant din Israel vă oferă 50% reducere la mâncare dacă staţi cu telefonul închis la masă, credeţi că aţi rezista? V-ar tenta o așa reducere la restaurant?

Deşi nu este neapărat , mai degrabă o iniţiativă cu un scop nobil, proprietarul unui restaurant din Israel s-a hotărât să-şi stimuleze clientela să interacţioneze mai mult şi să fie mai sociali prin reduceri substanţiale de preţ. În contextul în care această reducere la restaurant este aplicată doar celor care reuşesc să stea cu la masă, nu pe vibraţii sau mut, în mod evident nu foarte mulţi sunt tentaţi să profite de ofertă.

Astfel de proiecte vin ca rezultate ale unor studii care atestă lipsa de interacţiune din ce în ce mai pronunţată dintre oameni în diverse contexte cauzate de utilizarea smartphone-urilor. Dacă vă gândiţi bine, nici măcar nu ţine de un restaurant, un bar, un club sau o cafenea, aproape peste tot unde mergeţi vedeţi oameni care, în loc să poarte un dialog real cu persoana din faţa lor preferă să se refugieze în gadgeturi. Indiferent că este vorba de tablete sau telefoane, cultura socializatului la cină, de exemplu, cu siguranţă nu implica postări pe Facebook sau citit de emailuri.

Fiind o persoană care ţine la tradiţie, Jawdat Ibrahim, proprietarul restaurantului Abu Ghosh din localitatea cu acelaşi nume de pe lângă Ierusalim îşi doreşte să vadă mai mult dialog real la mese. În plus, ca rezultat al unei frustrări interioare, Ibrahim s-a săturat efectiv să vadă cum se răceşte mâncarea gătită cu atenţie de bucătarii săi pentru că mesenii nu-şi pot dezlipi ochii de telefoane.

În prima etapă, s-a încercat colectarea telefoanelor la intrarea în restaurant, din păcate această metodă s-a dovedit mai dificil de implementat decât pare la prima vedere. Acum se merge, mai mult sau mai puţin, pe încredere şi este obligatoriu ca oamenii care îşi doresc o masă cu 50% mai ieftină să nu se atingă de smartphone-ul complet închis din dotare.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele