20 dec. 2012 | 11:00

SONY VAIO T13 – Ultrabook cu personalitate si touchscreen [REVIEW]

REVIEW
SONY VAIO T13 - Ultrabook cu personalitate si touchscreen [REVIEW]
Review Sony VAIO T13 Ultrabook

Sony VAIO T13 Ultrabook

De cativa ani am inceput sa pun un pret mult mai mare pe designul produselor electronice pe care le folosesc. Indiferent ca vorbim de boxe, de un notebook, de un smartphone sau o pereche de casti, atentia deosebita pentru elemente de design si materiale folosite ma incanta teribil. Tocmai din acest motiv, sistemele portabile de la VAIO din punctul meu de vedere pleaca din start cu un mare plus. SONY VAIO T13, cu numele complet SVT1312V1E, este un ultrabook construit din materiale de calitate imbinate cu o precizie remarcabila.

Noul VAIO T venit la test este de fapt o reimprospatare a primelor . Cu un panou sensibil la atingere de o calitate foarte buna si preinstalat cu Windows 8, acesta este un . Incarcat cu noua creatie Microsoft, Windows 8 si cu un pret cu cateva sute de lei mai mare decat versiunea fara touch screen, noul VAIO vine cu un set de avantaje semnificative. Nu lipsesc insa nici minusurile pe care le vom detalia mai jos.

Design

Mai ales cand vine vorba de sisteme cu preturi incepand de la 3500 – 4000 lei, Sony demonstreaza acelasi talent si atentie la detalii pe care le-am intalnit la Apple. Sunt intr-adevar multe diferente si Sony nu cred ca a intentionat vreodata sa copieze de la producatorul mentionat mai devreme. Filozofia de produs insa, calitatea designului industrial si nu in ultimul rand materiale folosite, intaresc afirmatia de mai sus.

Carcasa noului VAIO T13 este realizata din aluminiu si aliaj de magneziu. Aceasta combinatie, pe langa un avantaj estetic, ofera sistemului o greutate mai mica si o rezistenta mai mare in timp. Cu dimensiunile 32.30 x 22.6 x 1.9 mm si o greutate de 1,66 kilograme este evident ca prioritatea numarul unu a fost realizarea unui sistem compact si ultraportabil, in definitiv vorbim totusi de un ultrabook. Trecand peste lipsa unitatii optice pe care prea putini dintre noi o mai folosesc, si acest model vine cu baterie integrata fara posibilitate de inlocuire. Sony se laudade asemeea cu o rezistenta in timp foarte mare pentru bateriile sale. Desi scaderea randamentului acumulatorului, pe parcursul primului an de utilizare este greu de testat, Sony nu are un trecut nefast la acest capitol. In plus, avand in vederea autonomia foarte mare a sistemului puteti oricum sa nu va faceti griji.

Sony ultrabook T12 SVT1312V1E 3 design

Cu toate ca vorbim de un ultrabook, o specie de sisteme care de obicei te obliga la compromisuri la capitolul conectori, aici nu este cazul. Pe marginea din stanga avem mufa de alimentare si doua porturi USB, unul USB 2.0 si unul USB 3.0. Pe partea dreapta acesta dispune un cititor de carduri SD si Pro Duo, o iesire de casti care suporta si microfon pe fir, un port Ethernet si doua iesiri video, HDMI si VGA. Din aceasta lista, doua elemente sunt perfecte pentru mediul business. In multe companii retelele cu fir sunt obligatorii din motive de securitate si in continuare proiectoarele cele mai utilizate sunt cele cu conector D-SUB, si nu HDMI.

Mi-as fi dorit o tastatura luminata, din pacate cu acest sistem nu beneficiem decat de tastele aerisite specifice sistemelor VAIO de varf. Perfecte pentru sesiunile extinse de tehnoredactare, in cazului lui VAIO T13 veti aprecia tastele Shift, Enter, Tab sau Backspace de dimensiuni generoase. Cursa tastei ar fi putut fi un pic mai mare insa aceasta decizie de design se reflecta intr-o tastatura mai silentioasa. Touchpad-ul, din multe puncte de vedere, este perfect. Din pacate, desi lipsa butoanelor separate pentru click stanga si click dreapta, care pe mine ma avantajeaza, imi dau seama ca vor exista utilizatori care ar fi preferat vechiul sistem. Trecand insa peste acest detaliu, dimensiunile mari ale touchpad-ului combinate cu timpul de raspuns inexistent vor incanta enorm amatorii de multitouch.

Sony ultrabook T12 SVT1312V1E 6 conectivitate

Display

Calitatea ecranului este foarte importanta la un portabil, iar in momentul in care respectivul ecran este si sensibil la atingere, aceasta devine o conditie in sine. In cazul lui VAIO T13, panoul este de 13,3 inci cu o rezolutie HD egala cu 1366 x 768. Ca element de design s-a optat pentru sticla din margine in margine, eliminand nevoia pentru o rama in sensul clasic la cuvantului. Partea de touchscreen este asigurata de un strat suplimentar al panoului. Legat de acest aspect, Windows 8, per ansamblu, este construit sa suporte interactiunea cu pana la 10 degete, din pacate prea putine aplicatii sunt compatibile. Nu voi ocupa insa acest spatiu cu meritele tehnologiei touch in noul sistem de operare Microsoft.

In practica, ecranul sensibil la atingere a raspuns foarte bine la comenzi. In cele cateva zile in care l-am folosit incercand sa stau mai mult cu degetele pe ecran decat pe tastatura sentimentul a fost ca raspunde la fel de bine ca si un iPad. Pana si actiunea de a activa charm-urile din Windows 8 cu o stergere a ecranului din marginea din dreapta a panoului nu a esuat niciodata. Ramane acum la latitudinea fiecaruia daca se va deprinde sau nu sa navigheze pe o pagina de internet cu degetul pe ecran. Important este ca se poate, iar in implementarea celor de la VAIO timpul de raspuns este foarte bun. Un alt mic detaliu care m-a incantat este ca desi interfata clasica de Windows nu este optimizata pentru touch in foarte putine cazuri am avut probleme sa nu nimeresc un buton cu degetele. Acest aspect este insa in egala masura meritul sistemului de operare si al ecranului.

Per total, display-ul este unul bun. Culorile sunt vii, imaginile sunt luminoase si textul este clar. Pe orizontala, din laterale, apar deformari de culoare din cauza unui unghi de vizibilitate nu foarte generos. Nu vreau insa sa critic foarte mult acest aspect deoarece vorbim de un sistem pe care il veti folosi de cele mai multe ori singur. Ca urmare, avand in vedere ca din fata imaginea este afisata uniform pe panou, acest neajuns isi pierde din importanta. Sintetizand, pentru o utilizare in Windows nu veti avea dificultati sa faceti o prezentare altei persoane. Daca va veti uita insa in doi la un film, s-ar putea sa sesizati mici variatii de culoare, mai ales in scenele intunecate.

Sistem de operare Sony ultrabook T12 SVT1312V1E 4

Noutati

Calitatea sunetului este impresionanta, mai ales daca aveti in vedere grosimea de sub doi centimetri a intregului sistem. Pentru o ambianta placuta intr-o camera, muzica redata de VAIO T13 este foarte buna. Intreaga plaja de frecvente este redata mai bine decat ma asteptam si chiar daca nu sunt dat pe spate de reproducerea frecventelor joase ma incanta lipsa distorsiunilor la volum maxim. Pentru aceasta performanta SONY a apelat la niste artificii, tehnlogiile proprietare X-Loud si ClearPhase care fac o treaba remarcabila.

Daca sunteti innebunit dupa socializare de genul Skype, Yahoo Messenger sau Google+ Hangout camera trebuie sa captureze o imagine clara si luminoasa. Webcamul integrat in VAIO T13 inregistreaza continut la rezolutie HD si pentru aplicatiile de video conferinta nu veti intampina dificultati. Minusul acestei componente vine din performanta in conditiile de lumina redusa. Din pacate in semi intuneric zgomotul de imagine este deranjant si imaginea devine neclara. Daca aveti lumina naturala sau artificiala puternica veti fi impresionat de posibilitattile acestei camere.

Pe partea de conectivitate noul SONY VAIO SVT1312V1E detine Bluetooth 4.0 si Wireless 802.11b/g/n. Acest sistem nu exista si cu conectivitate 3G integrata. Relativ la stocare, in tara noastra exista doua versiuni de VAIO T13, SVT1312M1E si SVT1312V1E. Noi am primit la test versiunea mai performanta, dotata cu un SSD de 128 GB insa exista si o versiune mai accesibila ca pret cu o combinatie de hard disk de 500GB si un SSD de 32GB. Cu toate ca noi am testat o versiune cu procesor Inte Core i5 – 3317U, tactat la 1,7 GHz, in Romania puteti opta si pentru o varianta mai putin sprintena a acestui sistem cu Intel Core i3 – 3217U tactat la 1,8 GHz. Dupa cum observati din codurile procesoarelor vorbim de CPU-uri Ivy Bridge, de aici provenind si placa video integrata Intel HD Graphics 4000. Trebuie retinut ca nu exista SONY VAIO T13 cu GPU NVIDIA sau AMD. Cantitatea de memorie RAM instalata este egala cu 4GB DDR3 – 1600 MHz.

Sony ultrabook T12 SVT1312V1E 5

Performanta si Autonomie

Nu vorbim de un sistem de gaming insa cea mai noua generatie de IGP de la Intel a inceput sa faca o treaba buna la foarte multe capitole. In primul rand nu mai intampinati nici un fel de probleme cand vine vorba de decodarea continutului Full HD. Indiferent daca vorbim de redarea unui clip de inalta definitie de pe YouTube pe ecranul notebook-ului sau de un film MKV de 10 GB pe un TV conectat la HDMI nu veti avea probleme.

Pe partea de performanta, in cazul unui ultraportabil in general si a unul ultrabook in particular autonomia este cel mai important factor. Cum ziceam, avand in vedere ca nu este vorba de un sistem de gaming, ci de unul business, te astepti sa te tina bateria. Apropiindu-se destul de mult de o zi de munca, in testul de browsing cu luminozitatea ecranului setata la 40% si cu notebook-ul pus pe profilul power saving am obtinut o autonomie de 7 ore si 10 minute. Desi pe intuneric total nu aveti nevoie de 40% luminozitate si puteti obtine o autonomie si mai mare, mie inca mi se pare remarcabil faptul ca la doar 1,66 kilograme se poate ajunge la o autonomie de genul asta.

Pentru testarea performantei am folosit Cinebench R11.5, SiSoftware Sandra 2013 si Futuremark PC Mark 7. In Cinebench rezultatele au fost, in testul de OpenGL 12,4 FPS-uri si in testul de procesor 2,39 puncte. Scorul total in PCMark 7 a fost de 4487 puncte, defalcat pe mai multe sectiuni: Lightweight Score – 3044, Productivity Score – 2142, Creativity Socre 8763, Entertainment Score 3070, Computation Score – 14223 si Sistem storage score – 5234.

SiSoftware Sandra este o suita mai complexa care streseaza mai multe aspecte ale performantei sistemului. In cazul versiunii 2013, VAIO T13  a obtinut urmatoarele rezultate: Processor Arithmetic – 38,02 GOPS, Procesor Multi-Media – 82,90 MPix/s, Cryptography – 1,107 GB/s, .NET Arithmetic – 10,24 GOPS, .NET Multi-Media – 11,57 MPix, Memory Bandwidth – 9,930GB/s, Cache & Memory Latency – 26,5 ns, File System Bandwidth – 203,201 MB/s, File System I/O – 10951,8 IOPS, GPU Processing – 59,04 MPix/s, GPU Cryptography – 0,592GB/s, GPU Bandwidth – 5,526GB/s. Scorul final in SiSoftware Sandra 2013 este 3,90kPT.

Un alt aspect ca tine de performanta sistemului care nu poate fi masurat cu un vreun benchmark este timpul de pornire si inchidere al sistemului. Vorbind exclusiv de shut down si power on, nu de stand by, sleep sau hibernare, in cazul acestui sistem este evident ca Windows 8 in combinatie cu un SSD de mare viteza este foarte eficienta. In practica, timpul de pornire al notebook-ului este undeva intre 7 si 10 secunde si timpul de inchidere in cele mai multe cazuri este pana in 5 secunde.

Sony Vaio T13 Ultrabook

Display Sony Vaio T13 Ultrabook

Concluzie

Un ultrabook de calitate, sistemul celor de la VAIO din seria T13 este o creatie foarte interesanta. Este adevarat ca vine cu mici lipsuri, precum unghiurile de vizibilitate, inca autonomia combinata cu performanta ecranului sensibil la atingere si calitatea constructiei cu siguranta fac o treaba foarte buna in a compensa acest neajuns. In Romania, configuratia primita de noi cu SSD de 128 GB si procesor Core i5 are un pret de 4400 lei la ALTEX, mai mic decat la alte magazine datorita unei reduceri de Craciun. Daca vreti un sistem identic din punct de vedere estetic dar cu un procesor Intel Core i3 si o combinatie de SSD de 32GB si un hard disk de 500 GB pretul este mult mai accesibil la 3600 lei. Tragand linie, noul ultrabook de la SONY cu touch screen si Windows 8 arata impecabil si se comporta foarte bine in teste. In plus, cu aproximativ o zi de munca de 7 ore de autonomie rareori trebuie sa va faceti griji ca v-ati uitati cablul de incarcare acasa sau la birou.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele