18 nov. 2012 | 06:29

China face curatenie printre vanzatorii iliciti de iPhone

ACTUALITATE
China face curatenie printre vanzatorii iliciti de iPhone

Chinezii traiesc la un alt nivel, din cauza numarului incredibil de mare de locuitori. Din acest motiv pana si contrabanda de iPhone, care in alte tari ar fi tolerata a luat aici aspect de industrie si este adusa in fata tribunalului.

Vanzari ilegale iPhone 5

Oriunde exista vanzatori de iPhone pe piata neagra care cumpara telefoanele mai ieftin din alta tara doar pentru a le vinde mai scump cateva zile mai tarziu. Aceasta reteta simpla a luat din pacate alta turnura in China unde institutiile statului s-au autosesizat si au luat pe sus din casele lor 26 de indivizi pentru evaziune fiscala. Mai precis, daca reuseau sa plateasca ceva taxe la stat ar fi fost fericiti ani si ani de zile.

Cateva iPhone-uri nu se reflecta in taxe foarte mari si nu s-ar fi reflectat probabil nici intr-un proces. In acest caz insa vorbim de 162.000 de iPhone-uri si de un numar inca necunoscut de iPad-uri, smartphone-uri si tablete care s-au vandut ilegal pe piata din China. Cei de la Reuters.com detaliaza intregul sistem si atrag atentia asupra faptului ca aceasta meserie de traficant de iPhone-uri de cele mai multe ori nu este asociata cu raufacatori de cariera ci mai degraba cu femei casnice care au nevoie de o activitate si de niste bani. Din aceste motive motive fac vizite frecvente in Hong Kong, cumpara iPhone-uri si iPad-uri doar pentru ca in momentul in care s-au intors in teritoriu sa primeasca intre 3 si 5 dolari in plus pentru fiecare aparat.

Cu toate ca cele mai noi produse Apple se produc in China si se vand si in magazine oficiale, preturile in aceasta zona a Asiei sunt exagerate din cauza nivelului taxelor. Ca urmare, contrabanda va exista intotdeauna, piata neagra la fel si din pacate oameni care la prima vedere nu comit o ilegalitate semnificativa ajung in inchisoare.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele