Virusul, care a îmbolnăvit cel puțin 59 de persoane, nu pare să se transmită cu ușurință la oameni. Este vorba despre un coronavirus, descoperit de specialiștii chinezi, zilele acestea. Autoritățile române au intrat în alertă!
China este în carantină, lucru care a început să sperie pe toată lumea. Virusul se răspândește extrem de rapid, iar Organizația Mondială a Sănătății recomandă tuturor țărilor monitorizare activă, prevenție și pregătiri pentru o eventuală intervenție în cazul epidemiei. Situația din China a alarmat o lume întreagă. La momentul actual, posibilitatea transmiterii la nivel european este un risc moderat. Primordial este identificarea semnelor acestui virus, pentru ca persoana în cauză să fie tratată din timp.
„Primele simptome sunt cele ale unei infecții respiratorii, asemănătoare cu gripa, ascensiune febrilă, un sindrom respirator, dificultate la respirație și tuse. Boala a înregistrat până acum cazuri medii și ușoare, dar alerta este legată și de posibilitatea ca în cursul evoluției și transmiterii interumane, gravitatea bolii să crească”,a susținut dr. Alexandru Rafila, Președintele Societății Române de Microbiologie.
Conform agenției DPA, cercetătorii chinezi au anunţat că au izolat cu succes tulpina noului tip de coronavirus care a provocat zeci de decese în centrul Chinei. Reuşita lor reprezintă o etapă crucială în procedura de creare a unui vaccin. Cel care a făcut anunțul a fost Xu Wenbo, directorul Institutului pentru boli virale din cadrul Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din China, într-o conferinţă de presă.
Autorităţile din provincia Guangdong din sudul Chinei au emis un decret prin care i-au somat pe toţi rezidenţii să poarte măşti medicinale atunci când ies din locuinţe, în contextul eforturilor complexe depuse de oficialii chinezi pentru a preveni răspândirea virusului pe teritoriul ţării.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a recunoscut „situaţia de urgenţă din China”, însă a apreciat că este „prea devreme” pentru a vorbi despre o stare de urgenţă globală din cauza acestui virus. Peste 1600 de persoane au fost infectate cu coronavirus iar peste 50 au fost ucise până acum de virusul mortal.
Epidemia de coronavirus ar fi izbucnit din provincia chineză Wuhan, fiind posibilă odată cu consumul de carne de șarpe. A fost o primă variantă verificată de către autorități, dar se pare că nu ar fi tocmai cauza reală.
Odată cu creșterea alarmantă a numărului de pacienți infectați cu coronavirus, oamenii de știință au încercat identificare, pe parcursul ultimelor zile, a cauzei exacte. În presă au apărut informații potrivit cărora de vină pentru această boală care a provocat zeci de decese ar fi fost consumul de carne de șarpe. Acestei ipoteze i s-a mai adăugat și o alta, fiind vorba de varianta consumului de carne de liliac.
Totodată, declanșarea epidemiei foarte serioase din China, ce a izbucnit în provincia Wuhan, a reprezentat și o încercare din partea medicilor de găsire a unui antitot. Se dorește depistarea animalului de la care provine virusul. Medicii chinezi au dat inițial vina pe șerpi, dar acest lucru este în prezent contestat.
„Nu sunt dovezi că şerpii ar fi cauza”, a declarat David Robertson, un virusolog din cadrul Universității din Glasgow, potrivit Digi24.
„Nu au nicio dovadă că șerpii au fost infectați cu acest virus și că au devenit gazda”, a susținut și virusologul Paulo Eduardo Brandao, de la Universitatea din Sao Paulo.
Primele îmbolnăviri cu coronavirus au fost semnalate încă din luna decembrie, a anului trecut. Virusul mortal din China face parte dintr-o familie ce se numește coronavirus și include și sindromul acut respirator sau SARS, dar și sindromul respirator din Orientul Mijlociu. Au mai fost depistate și patogenii responsabili ce provoacă gripa obișnuită. Legate de primele cazuri a fost și asocierea pacienților cu o piață de fructe de mare din Wuhan, acolo unde un animal misterios ar fi provocat îmbolnăvirea.
Un pasager care pare a fi infectat cu coronavirus, maladia care a făcut zeci de victime în ultimele zile, a fost identificat pe Aeroportul din București. Autoritățile au dispus imediat măsuri de urgență pentru identificarea exactă a diagnosticului și izolarea bărbatului.
UPDATE: Raed Arafat susține că pacientul care a ajuns în România și care a fost suspectat că ar fi infectat cu virusul ucigaș din China nu ar avea de fapt acest virus. „Pasagerul a fost in China acum trei luni, aceasta este informatia pe care o am. Deci nu este cu coronavirus. Confirmati informatia cu cei de la ministerul Sanatatii”, a declarat Raed Arafat, secratar de stat pentru Departamentul de Situații de Urgență.