China este de azi în carantină, lucru care a început să sperie pe toată lumea. Virusul se răspândește extrem de rapid, iar Organizația Mondială a Sănătății recomandă tuturor țărilor monitorizare activă, prevenție și pregătiri pentru o eventuală intervenție în cazul epidemiei. Cât de expuși sunt românii și care sunt primele simptome ale acestei boli?
Situația din China a alarmat o lume întreagă. La momentul actual, posibilitatea transmiterii la nivel european este un risc moderat. Primordial este identificarea semnelor acestui virus, pentru ca persoana în cauză să fie tratată din timp. „Primele simptome sunt cele ale unei infecții respiratorii, asemănătoare cu gripa, ascensiune febrilă, un sindrom respirator, dificultate la respirație și tuse. Boala a înregistrat până acum cazuri medii și ușoare, dar alerta este legată și de posibilitatea ca în cursul evoluției și transmiterii interumane, gravitatea bolii să crească”,a susținut dr. Alexandru Rafila, Președintele Societății Române de Microbiologie.
Sursa citată a subiniat faptul că dacă cineva face o gripă sau o răceală nu trebuie să se gândească la faptul că este infectat, că a luat coronavirusul. Boala se transmite prin contact direct, la fel ca și gripa. Din păcate, în acest moment nu există un vaccin pentru virusul care a făcut prăpăd în China.
Dr. Tudor Ciuhondaru, europarlamentar și membru în Comisia de Sănătate a Parlamentului European, a susținut ieri că alerta este globală, iar că noul virus identificat în China amenință și Europa.
„În doar o lună numărul pacienților s-a triplat (1700), la fel și al deceselor iar 9 pacienți sunt în stare critică. S-a dovedit și posibilitatea transmiterii virusului de la o persoană la alta. Virusul face parte din familia coronavirusurilor (din care fac parte SARS și MERS) ce pot infecta oamenii, animalele și păsările. Sunt 6 tipuri de virus ce pot infecta oamenii: 4 comune (229E (alpha coronavirus), NL63 (alpha coronavirus), OC43 (beta coronavirus), HKU1 (beta coronavirus)) la care se adaugă MERS și SARS”
Tudor Ciuhondaru