În primele zile ale acestei luni, EBU, forul organizator al Eurovision, a anunțat lista cu țările care vor participa anul viitor. Din păcate, printre marile absențe de la Eurovision 2024 este și România, iar artiști importanți au reacționat imediat. Printre ei, Marcel Pavel și Nicola, care ne-au declarat, în exclusivitate, că sunt dezamăgiți profund de absența României la Eurovision 2024.
În ediția de anul viitor vor participa 37 de țări europene la Eurovision 2024, dar nu și România, precum și alte câteva țări.
Află despre: Mihai Trăistariu anunță că va participa la Eurovision, după ce s-a aflat că România s-a retras EXCLUSIV
Deși ar putea părea surprinzătoare decizia EBU, ea este de fapt una previzibilă, iar argumentele acestei afirmații sunt cât se poate de reale, cel puțin din punctul EBU de vedere. Primul motiv este scandalul în urma căruia România era acuzată, printre altele, de falsificarea voturilor la ediția din 2022, EBU vorbind atunci de nereguli mari la procesul de jurizare.
Ulterior delegația României, în frunte cu TVR, membră a EBU, încerca să demonstreze că acuzațiile erau nefondate, rezultatul fiind schimbarea regulilor de vot, dar și participarea României la ediția de anul trecut.
Citește și: România, între eșec și performanță la Eurovision. Cine a reușit să facă istorie pe scena celebrului concurs
Cel de-al doilea motiv, la fel de plauzibil, este slaba poziționare a României, prin reprezentantul ei, WRS în 2022, și anul trecut prin necalificarea în finală, prin prezența lui Theodor Andrei cu piesa „D.G.T. (Off and on)”.
Toate aceste situații au dus la o posibilă decizie a EBU, dar și lipsa unei confirmări deoarece TVR se afla încă în discuții cu privire la participarea la Eurovision 2024. Dar, zilele acestea, EBU avea să confirme lista celor 34 de țări, România fiind exclusă, motivul invocat de EBUfiind că ”TVR nu a fi plătit taxa de participare”, care anul trecut se ridica la suma de 180.000 de euro.
Citește despre:
Aflarea acestei vești a devenit virală, iar mai mulți artiști, foști participanți la competiția muzicală europeană, au reacționat imediat, la aflarea veștii, precum și a motivelor reale pentru excluderea României. Printre aceste reacții, au venit și cele semnate de Marcel Pavel și Nicola, dezamăgiți profund de absența României la Eurovision 2024.
”Prin absența participării României la Eurovision 2024, uite așa ne izolăm cultural, încă o dată, e un gest de izolare, se numește mai exact izolare culturală. Începem să ne stingem, ușor, ușor, ca nație, ca popor, numai știri negative aud despre țara asta.
Mai scosesem și noi capul în lume, eram un pic mai bine, acum nu mai sunt fonduri nici pentru Eurovision? Unde se duc banii, se duc în altă parte? În ultimii zece ani, Eurovision a devenit un comerț ieftin muzical. Dar, totuși, de ce să nu participăm, e întrebarea mea? E foarte important să fim acolo!!!! De ce se găsesc bani pentru toate bazaconiile și pentru Eurovision, nu?
Avem voci bune, dar probabil mulți sunt dezamăgiți și nu mai prezintă nimeni interes pentru acest concurs muzical”, ne-a declarat Marcel Pavel, exclusiv pentru Playtech.
Nicola, ca și Marcel Pavel, participantă la Eurovision-ul din 2002, cu melodia „I Do”, avea și ea să reacționeze pe marginea acestei povești, declarându-ne în exclusivitate că „românii și-au pierdut interesul.”:
„Am aflat această veste tristă… Este un concurs măreț, care a lansat foarte multe talente și este un mare pas înapoi pentru România. Ca fost reprezentant al României la acest concurs și simplu observator de-a lungul anilor, am sesizat că nu știu de ce românii au început să își piardă interesele pentru el.
Motivele nu le cunosc. Nu cred că se trage doar de la anul trecut. Personal, cred că românii și-au pierdut interesul treptat, până la deloc. E foarte trist. E un concurs mare care a făcut nume mari: Loreen, Abba, alții, au ajuns departe. Nu poate decât să mă întristeze. Îmi pare rău pentru România, dar asta e situația.
Doar publicul știe motivele, doar el știe de ce își pierde interesul pentru ceva. România, ai pierdut ceva foarte frumos!”, a declarat Nicola pentru Playtech Știri.
Află despre: „Corupția de la Eurovision România trebuie oprită.” Ce cântăreață a decis să rupă tăcerea
O altă reacția au primit și colegii de la Ego.ro, prin declarațiile artistei Elena Gheorghe, și ea fostă participantă la Eurovison, ediția din 2009, ediție la care presa britanică avea să o acuze pe artistă de playback, atunci când a interpretat pe scena concursului melodia „The Blkan Girls”:
„Prestația din România a stârnit speculații potrivit cărora cântăreața vulpiței ar fi putut face playback. În timp ce femeile îmbrăcate sumar au cântat, o figură singuratică a fost văzută în umbră, dar România a insistat că era doar o cântăreață de acompaniament.
Această speculație a fost alimentată de Norton, care a dezvăluit că regulile competiției prevăd că toți artiștii trebuie să fie prezenți pe scenă, dar că regulile nu spun nimic despre posibilitatea ca alții să mimeze. Nu este de mirare că concursul a avut parte de spectacole ciudate.”, scriau jurnaliștii de la Daily Mail în 2009.
Vezi și: Anunțul făcut de Elena Gheorghe după 12 ani de căsătorie. Ce se întâmplă în relația cu soțul său
În interviul exclusiv acordat celor de la Ego.ro, artista s-a declarat și ea extrem de dezamăgită de cele anunțate, declarând că:
„Îmi pare rău să aud asta. Trist. Nu știu exact care a fost motivul, ce s-a întâmplat acolo, nu sunt în măsură să judec, dar, din punctul meu de vedere, al unui artist care a paticipat, e mare păcat.
Avem artiști și compozitori foarte talentați și era un mod de a ne promova talentele în Europa”, a declarat Elena Gheorghe, exclusiv pentru Ego.ro.
În lista anunțată de EBU pentru anul viitor, așa cum precizam, sunt 14 state europene eliminate din competiție, inclusiv România, după cum urmează:
Citește despre:
Aproximativ 40 de țări sunt așteptate să ia parte la competiția de anul viitor din Suedia. Numărul maxim de țări care pot participa la concursul de anul viitor este de 44, în timp ce în marea finală vor participa cel mult 28 de țări care vor lupta pentru râvnitul trofeu Eurovision.
Un număr maxim de 38 de țări se vor lupta într-una dintre cele două semifinale, iar late 10 țări din fiecare semifinală vor merge în Marea Finală, astfel încât 20 de națiuni se vor alătura țării câștigătoare a Eurovision 2024, Suedia și celor cinci mari țări participante, Spania, Regatul Unit, Germania, Italia și Franța.
În total, 37 de țări și-au confirmat până în prezent participarea la viitorul concurs Eurovision 2024 de la Malmo, Suedia. Termenul limită pentru ca radiodifuzorii să își depună cererile de participare s-a încheiat la 15 septembrie 2023, în timp ce perioada de grație pentru ca țările candidate să își retragă cererea fără a se confrunta cu o penalizare financiară s-a încheiat la 11 octombrie 2023.
Descoperă detalii:
EBU a mai anunțat că este foarte puțin probabil ca noi țări debutând în Suedia. Atât Kosovo, cât și Kazahstanul sunt dornice să intre în concurs, dar nu respectă regulile și regulamentele EBU pentru a participa la concurs. EBU a publicat și lista țărilor confirmate pentru ediția de anul viitor, după cum urmează:
Vezi și:
Deși nu se știe sigur dacă decizia de a nu plăti taxa aparține TVR, sau EBU a luat decizia de a nu accepta prezența României, este regretabilă oricum situația. Iar așa cum declarau cei trei artiști, un alt factor a fost și lipsa de interes. Deși România nu va mai participa, reamintim că Euovision 2024 este programat să se desfășoare pe 7, 9 și 11 mai la Malmö, în Suedia, țara câștigătoare a ediției din 2023, prin artista Loreen, cu piesa „Tattoo”.