07 dec. 2023 | 15:27

”Unde se duc banii? În altă parte?” Marcel Pavel și Nicola, dezamăgiți profund de absența României la Eurovision 2024 EXCLUSIV

Diverse
”Unde se duc banii? În altă parte?” Marcel Pavel și Nicola, dezamăgiți profund de absența României la Eurovision 2024 EXCLUSIV
Euovision 2024 este programat să se desfășoare pe 7, 9 și 11 mai la Malmö, în Suedia

În primele zile ale acestei luni, EBU, forul organizator al Eurovision, a anunțat lista cu țările care vor participa anul viitor. Din păcate, printre marile absențe de la Eurovision 2024 este și România, iar artiști importanți au reacționat imediat. Printre ei, Marcel Pavel și Nicola, care ne-au declarat, în exclusivitate, că sunt dezamăgiți profund de absența României la Eurovision 2024.

România eliminată de la Eurovision 2024, un dezodământ previzibil?

În ediția de anul viitor vor participa 37 de țări europene la Eurovision 2024, dar nu și România, precum și alte câteva țări.

Află despre: Mihai Trăistariu anunță că va participa la Eurovision, după ce s-a aflat că România s-a retras EXCLUSIV

Deși ar putea părea surprinzătoare decizia EBU, ea este de fapt una previzibilă, iar argumentele acestei afirmații sunt cât se poate de reale, cel puțin din punctul EBU de vedere. Primul motiv este scandalul în urma căruia România era acuzată, printre altele, de falsificarea voturilor la ediția din 2022, EBU vorbind atunci de nereguli mari la procesul de jurizare.

”Unde se duc banii? În altă parte?” Marcel Pavel și Nicola, dezamăgiți profund de absența României la Eurovision 2024 EXCLUSIV

WRS la Eurovision 2022

Ulterior delegația României, în frunte cu TVR, membră a EBU, încerca să demonstreze că acuzațiile erau nefondate, rezultatul fiind schimbarea regulilor de vot, dar și participarea României la ediția de anul trecut.

Citește și: România, între eșec și performanță la Eurovision. Cine a reușit să facă istorie pe scena celebrului concurs

Cel de-al doilea motiv, la fel de plauzibil, este slaba poziționare a României, prin reprezentantul ei, WRS în 2022, și anul trecut prin necalificarea în finală, prin prezența lui Theodor Andrei cu piesa „D.G.T. (Off and on)”.

”Unde se duc banii? În altă parte?” Marcel Pavel și Nicola, dezamăgiți profund de absența României la Eurovision 2024 EXCLUSIV

Theodor Andrei, la Eurovision 2023, cu piesa „D.G.T. (Off and on)”

Toate aceste situații au dus la o posibilă decizie a EBU, dar și lipsa unei confirmări deoarece TVR se afla încă în discuții cu privire la participarea la Eurovision 2024. Dar, zilele acestea, EBU avea să confirme lista celor 34 de țări, România fiind exclusă, motivul invocat de EBUfiind că ”TVR nu a fi plătit taxa de participare”, care anul trecut se ridica la suma de 180.000 de euro.

Citește despre:

Dan Negru, mesaj acid la adresa TVR după anunțul că România nu va participa la Eurovision 2024: “Erau bani aruncați pe geam” EXCLUSIV

Marcel Pavel și Nicola, dezamăgiți profund de absența României la Eurovision 2024

Aflarea acestei vești a devenit virală, iar mai mulți artiști, foști participanți la competiția muzicală europeană, au reacționat imediat, la aflarea veștii, precum și a motivelor reale pentru excluderea României. Printre aceste reacții, au venit și cele semnate de Marcel Pavel și Nicola, dezamăgiți profund de absența României la Eurovision 2024.

”Prin absența participării României la Eurovision 2024, uite așa ne izolăm cultural, încă o dată, e un gest de izolare, se numește mai exact izolare culturală. Începem să ne stingem, ușor, ușor, ca nație, ca popor, numai știri negative aud despre țara asta.

Mai scosesem și noi capul în lume, eram un pic mai bine, acum nu mai sunt fonduri nici pentru Eurovision? Unde se duc banii, se duc în altă parte? În ultimii zece ani, Eurovision a devenit un comerț ieftin muzical. Dar, totuși, de ce să nu participăm, e întrebarea mea? E foarte important să fim acolo!!!! De ce se găsesc bani pentru toate bazaconiile și pentru Eurovision, nu?

Avem voci bune, dar probabil mulți sunt dezamăgiți și nu mai prezintă nimeni interes pentru acest concurs muzical”, ne-a declarat Marcel Pavel, exclusiv pentru Playtech.

Vezi și: Marcel Pavel, mesaj dur, înainte de Eurovision: „Trimiți să reprezinte România un începător?”. Ce sfat are pentru Theodor Andrei EXCLUSIV

Artista Nicola spune că „românii și-au pierdut interesul”

Nicola, ca și Marcel Pavel, participantă la Eurovision-ul din 2002, cu melodia „I Do”, avea și ea să reacționeze pe marginea acestei povești, declarându-ne în exclusivitate că „românii și-au pierdut interesul.”:

Am aflat această veste tristă… Este un concurs măreț, care a lansat foarte multe talente și este un mare pas înapoi pentru România. Ca fost reprezentant al României la acest concurs și simplu observator de-a lungul anilor, am sesizat că nu știu de ce românii au început să își piardă interesele pentru el.

Motivele nu le cunosc. Nu cred că se trage doar de la anul trecut. Personal, cred că românii și-au pierdut interesul treptat, până la deloc. E foarte trist. E un concurs mare care a făcut nume mari: Loreen, Abba, alții, au ajuns departe. Nu poate decât să mă întristeze. Îmi pare rău pentru România, dar asta e situația.

Doar publicul știe motivele, doar el știe de ce își pierde interesul pentru ceva. România, ai pierdut ceva foarte frumos!”, a declarat Nicola pentru Playtech Știri.

Află despre: „Corupția de la Eurovision România trebuie oprită.” Ce cântăreață a decis să rupă tăcerea

Elena Gheorghe: „Îmi pare rău să aud asta.”

O altă reacția au primit și colegii de la Ego.ro, prin declarațiile artistei Elena Gheorghe, și ea fostă participantă la Eurovison, ediția din 2009, ediție la care presa britanică avea să o acuze pe artistă de playback, atunci când a interpretat pe scena concursului melodia „The Blkan Girls”:

„Prestația din România a stârnit speculații potrivit cărora cântăreața vulpiței ar fi putut face playback. În timp ce femeile îmbrăcate sumar au cântat, o figură singuratică a fost văzută în umbră, dar România a insistat că era doar o cântăreață de acompaniament.

Această speculație a fost alimentată de Norton, care a dezvăluit că regulile competiției prevăd că toți artiștii trebuie să fie prezenți pe scenă, dar că regulile nu spun nimic despre posibilitatea ca alții să mimeze. Nu este de mirare că concursul a avut parte de spectacole ciudate.”, scriau jurnaliștii de la Daily Mail în 2009.

Vezi și: Anunțul făcut de Elena Gheorghe după 12 ani de căsătorie. Ce se întâmplă în relația cu soțul său

În interviul exclusiv acordat celor de la Ego.ro, artista s-a declarat și ea extrem de dezamăgită de cele anunțate, declarând că:

„Îmi pare rău să aud asta. Trist. Nu știu exact care a fost motivul, ce s-a întâmplat acolo, nu sunt în măsură să judec, dar, din punctul meu de vedere, al unui artist care a paticipat, e mare păcat.

Avem artiști și compozitori foarte talentați și era un mod de a ne promova talentele în Europa”, a declarat Elena Gheorghe, exclusiv pentru Ego.ro.

Câte țări au fost eliminate de la Eurovision 2024, conform EBU

În lista anunțată de EBU pentru anul viitor, așa cum precizam, sunt 14 state europene eliminate din competiție, inclusiv România, după cum urmează:

  1. Belarus: Radiodifuzorul național belarus, BTRC, a fost exclus din EBU și, prin urmare, nu mai poate participa la competiția de anul viitor. Prin urmare, nu vom vedea Belarus participând la Eurovision 2024.
  2. Slovacia: RTVS a confirmat pentru ESCToday că nu intenționează să revină în competiție în 2024, dar ia în considerare o posibilă revenire în competiție în 2025.
  3. Maroc: a debutat la concursul Eurovision în 1980 și nu a mai participat de atunci, nu ne așteptăm ca această țară din nordul Africii să participe la concurs nici anul viitor.
  4. Rusia: trebuia să participe la concursul Eurovision Song Contest din 2022 de la Torino, dar a fost exclusă de la participare de către EBU în urma ultimelor evenimente din Ucraina. Radiodifuzorii ruși au fost suspendați de EBU. Prin urmare, nu vom vedea țara revenind în competiție nici anul viitor.
  5. Bosnia și Herțegovina: nu va reveni în competiție nici anul viitor, BHRT a confirmat vestea tristă pentru ESCToday. Țara balcanică a onorat ultima dată competiția în 2016 și nu a mai concurat de atunci din cauza unui embargo financiar implementat de EBU din cauza datoriilor sale, iar radiodifuzorul gazdă al țării a fost afectat de constrângeri financiare mari.
  6. Andorra: nu va reveni în competiție nici în 2024. Națiunea fără ieșire la mare s-a retras din competiție în 2010 și nu a mai revenit de atunci. Radiodifuzorul național din Andorran, RTVA, a confirmat pentru ESCToday că țara nu va participa la concursul Eurovision 2024.
  7. Muntenegru: nu va reveni în competiție nici în 2024. Țara balcanică s-a retras din concurs în 2023 și va lipsi pentru al doilea an consecutiv.
  8. Monaco: nu va reveni în concurs nici anul viitor. Microstatul s-a retras din competiție în 2007 și nu a mai revenit de atunci. Ultima dată când Monaco a participat la concursul Eurovision a fost în 2006, pe atunci radiodifuzorul național monegasc TMC fiind responsabil pentru participarea microstatului la Eurovision.
  9. Ungaria: a decis să se retragă din competiție în 2020 și nu a mai revenit de atunci. Nici revenirea țării în competiție în 2024 nu este probabilă.
  10. Turcia: s-a retras din competiție în 2013, invocând faptul că nu a fost de acord cu noile reguli ale competiției și nu a mai revenit de atunci. Nu ne așteptăm ca Turcia să revină în concurs nici anul viitor.
  11. Macedonia de Nord: s-a retras din competiție în 2023 și nu va concura la următorul concurs Eurovision Song Contest 2024. Țara va fi absentă din concurs pentru a doua oară consecutiv.
  12. Bulgaria: s-a retras din competiție în 2023 și nu va concura la viitoarea ediție Eurovision 2024 de la Malmo, Suedia. Țara va fi absentă din concurs pentru al doilea an consecutiv.
  13. Muntenegru: s-a retras din competiție în 2023 și nu va participa la ediția din 2024 a concursului Eurovision din Suedia. Țara balcanică va fi absentă din concurs pentru al doilea an consecutiv.
  14. România: TVR nu a plătit taxa de înscriere, de 180.000 de euro (cel puțin atât era anul trecut)

Citește despre:

Mihai Trăistariu a prevestit retragerea României de la Eurovision: ”Televiziunea s-a supărat, că nu mai merită” VIDEO EXCLUSIV

Care sunt țările participante la Eurovision 2024, conform EBU

Aproximativ 40 de țări sunt așteptate să ia parte la competiția de anul viitor din Suedia. Numărul maxim de țări care pot participa la concursul de anul viitor este de 44, în timp ce în marea finală vor participa cel mult 28 de țări care vor lupta pentru râvnitul trofeu Eurovision.

Un număr maxim de 38 de țări se vor lupta într-una dintre cele două semifinale, iar late 10 țări din fiecare semifinală vor merge în Marea Finală, astfel încât 20 de națiuni se vor alătura țării câștigătoare a Eurovision 2024, Suedia și celor cinci mari țări participante, Spania, Regatul Unit, Germania, Italia și Franța.

”Unde se duc banii? În altă parte?” Marcel Pavel și Nicola, dezamăgiți profund de absența României la Eurovision 2024 EXCLUSIV

Loreen, din Suedia, a câștigat Eurovision 2023, cu piesa „Tattoo”

În total, 37 de țări și-au confirmat până în prezent participarea la viitorul concurs Eurovision 2024 de la Malmo, Suedia. Termenul limită pentru ca radiodifuzorii să își depună cererile de participare s-a încheiat la 15 septembrie 2023, în timp ce perioada de grație pentru ca țările candidate să își retragă cererea fără a se confrunta cu o penalizare financiară s-a încheiat la 11 octombrie 2023.

Descoperă detalii:

Scandal după finala Eurovision 2023. Britanicii au luat foc, ce au scris după ce s-a anunțat câștigătoarea

EBU a mai anunțat că este foarte puțin probabil ca noi țări debutând în Suedia. Atât Kosovo, cât și Kazahstanul sunt dornice să intre în concurs, dar nu respectă regulile și regulamentele EBU pentru a participa la concurs. EBU a publicat și lista țărilor confirmate pentru ediția de anul viitor, după cum urmează:

  1. Suedia (țară organizatoare)
  2. Cipru
  3. Finlanda
  4. Spania
  5. Luxemburg
  6. Norvegia
  7. Olanda
  8. Israel
  9. Franța
  10. Danemarca
  11. Moldova
  12. Austria
  13. Irlanda
  14. Germania
  15. Estonia
  16. Italia
  17. Azerbaidjan
  18. Lituania
  19. Serbia
  20. Islanda
  21. Elveția
  22. Portugalia
  23. San Marino
  24. Belgia
  25. Malta
  26. Ucraina
  27. Albania
  28. Letonia
  29. Croația
  30. Grecia
  31. Georgia
  32. Polonia
  33. Cehia
  34. Slovenia
  35. Regatul Unit
  36. Armenia
  37. Australia

 

Vezi și:

Horia Moculescu, reacție extrem de dură după eșecul României de la Eurovision: ‘Rezultat final e mizerabil, e o rușine’ EXCLUSIV

Concluzie

Deși nu se știe sigur dacă decizia de a nu plăti taxa aparține TVR, sau EBU a luat decizia de a nu accepta prezența României, este regretabilă oricum situația. Iar așa cum declarau cei trei artiști, un alt factor a fost și lipsa de interes. Deși România nu va mai participa, reamintim că Euovision 2024 este programat să se desfășoare pe 7, 9 și 11 mai la Malmö, în Suedia, țara câștigătoare a ediției din 2023, prin artista Loreen, cu piesa „Tattoo”.

Parteneri
Ce a scris Florin Piersic junior în timp ce tatăl său este în spital. Mesajul său a stârnit un val de reacții
Redactia.ro
Bucurie mare pentru Ileana Stana Ionescu! Soțul actriței ne-a dezvăluit marele secret
Click.ro
GALERIE FOTO Cele mai extravagante ținute de la Met Gala 2024. Un bilet la dineu a costat 75.000 de dolari
Digi24
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice
Digi24
Ce a povestit Sebastian Țopescu, fiul regretatului Cristian Țopescu, la 6 ani de la moartea tatălui său
Unica.ro
Florin Piersic, supus unor investigații complexe. Decizia luată de medici
EVZ.ro
Ce se întâmplă dacă un om cade într-o gaură neagră. Rezultatele NASA sunt uluitoare
Spynews
Ion Iliescu va fi înmormântat în cimitirul Sfânta Vineri! Și-a pregătit locul de veci
Capital.ro
A intrat în funcțiune "Mamutul", cel mai mare aspirator planetar! Curăță aerul și trimite carbonul în pământ, dar activiștii de mediu îl critică
Antena 3
A recunoscut că este din nou singură! Motivul pentru care vedeta noastră și iubitul ei și-au spus „Adio”. E prima dată când vorbește despre asta
Avantaje
Vom fi OBLIGAȚI să REPARĂM electrocasnicele STRICATE. CÂND se va APLICA
Mediaflux
Trei zodii pentru care luna mai va fi decisivă. Apar schimbări radicale în viața lor, la care nu s-ar fi așteptat
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Chefi la cuțite, 7 mai 2024. Alexandru Săbădeanu, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia, a fost eliminat din sezonul 13
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro