Joi seară, 11 mai, România a ratat calificarea în finala Eurovision 2023. Theodor Andrei, reprezentantul României de anul acesta, a cântat piesa „D.G.T. (Off and on)”, la Liverpool, în Marea Britanie. Din păcate, artistul nu a reușit să treacă de semifinala a doua a concursului muzical internațional. Nu este prima dată, însă, când țara noastră ratează calificările pentru marea finală Eurovision! În ultimii ani, mai mulți artiști cunoscuți au cântat în cadrul concursului, dar puțini au rămas în istorie!
România are parte numai de ghinioane atunci când vine vorba de Eurovision! Nici anul acesta, țara noastră nu a reușit să se califice în marea finală care va avea loc sâmbătă, 13 mai, în Regatul Unit, pe Liverpool Arena.
Tânărul artist Theodor Andrei, cel care a fost desemnat să reprezinte țara noastră la Eurovision, nu a trecut de cea de-a doua semifinală a concursului muzical, care a avut loc pe 11 mai. Solistul a cântat melodia pe ritm de rock „D.G.T. (Off and on)”, compusă chiar de el. Deși a încercat din răsputeri să-și de talentul vocal şi prezenţa scenică, Theodor Andrei nu a ajuns în finala Eurovision.
După prestația de pe scenă, cei de la BBC au comentat în mod ironic piesa lui Theodor Andrei. Potrivit jurnaliștilor străini, România nu avea mari șanse să treacă de semifinala 2 și să se califice în finala Eurovision 2023.
„Conceptual, melodia, descrie o relaţie toxică şi lupta de a alege între pasiune şi autoconservare. Andrei, care are doar 18 ani, trăieşte în psihodramă, sună când trist, când sordid, cu remuşcări şi furios. Dar când cântă replici de genul „I’m begging you, take off your clothes and step on me”, este cu adevărat supărător. Pronostic: Eliminat în semifinala doi”, a fost verdictul dat de cei de la BBC.
De-a lungul timpului, România a trimis la Eurovision o diversitate de artiști, însă nu toți au reușit să obțină rezultatele mult dorite pentru țara noastră. Eurovision a luat naștere în anul 1956 și este unul dintre cele mai longevive concursuri muzicale din lume. Iată cele mai bune clasări ale artiștilor noștri pe scena de la Eurovision!
Prima dată când a debutat România la Eurovision a fost în anul 1994, atunci când Dan Bittman și trupa Holograf au interpretat piesa „Dincolo de nori”. La vremea respectivă, Holograf a reușit să ocupe locul 21 din 25. Începând de atunci, România a trimis în competiția muzicală numeroși artiști talentați, dar puțini au reușit să obțină performanțe notabile.
În 2000, trupa Taxi a reprezentat România la Eurovision la Stockholm, Suedia. A fost prima piesă în limba engleză ‘The Moon’ cu care România defila la marele concurs. Atunci, Taxi s-a clasat pe locul 17 din 24 de participanți, obținând un total de 25 de puncte, drept urmare, România nu a mai participat în anul 2001.
În urmă cu mai bine de 20 de ani, Monica Anghel și Marcel Pavel s-au clasat pe locul 9 la Eurovision 2002, cu piesa ‘Tell Me Why’. Concursul s-a ținut în Tallinn, Estonia, și a fost câștigat de lituanianca Marija Naumov.
Un an mai târziu, în 2003, Nicola a obținut locul 10 la Eurovision, cu melodia ‘Don’t Break My Heart’. Concursul s-a desfășurat în Riga, Letonia, iar câștigătoare a fost Sertab Erener din Turcia.
Și Sanda Ladoși ne-a reprezentat la Eurovision cu piesa ‘I Admit’ în 2004. Aceasta a obținut locul 18 și doar 18 puncte.
Citește și: Dan Negru este dezamăgit după ratarea calificării în finala Eurovision: „Mi-e rușine”
Abia în anul 2005, țara noastră a reușit să ocupe pentru prima oară locul al treilea în competiție, la Kiev, Ucraina, câștigătoarea de atunci fiind Helena Paparizou din Grecia. Este vorba despre piesa „Let me try”, ce a fost interpretată pe scena Eurovision de Luminița Anghel și trupa Sistem.
În semifinalele de atunci, România s-a calificat pe primul loc, acumulând 235 de puncte, depășind Republica Moldova cu o diferență de doar 28 de puncte.
Mihai Trăistariu se află și el în topul celor mai bune clasări ale României la Eurovision. În 2006, la Atena, solistul a reușit să claseze România pe locul al patrulea, cu piesa ‘Tornero’. Câștigătoare a fost trupa Lordi din Finlanda.
În 2008, România a fost reprezentată de Nico și Vlad Miriță cu melodia ‘Pe-o margine de lume’, la Belgrad. Au încheiat pe locul 20, cu 45 de puncte. Deși melodia a avut rezultate slabe, piesa celor doi artiști a primit premiul special Eurovision Marcel Bezençon Composer Award pentru cea mai bună compoziție înscrisă în concurs.
În anul 2009, Elena Gheorghe cu piesa „The Balkan Girls” a obținut locul 19 la Moscova.
În 2010, Paula Seling și Ovidiu Cernăuțeanu au încercat să egaleze performanța Luminiței Anghel și a trupei Sistem. Drept urmare, melodia ‘Playing with Fire’ i-a adus României un nou loc 3 la Eurovision și 162 de puncte. Competiția muzicală s-a desfășurat în Oslo, Norvegia, iar câștigătoare a fost Lena din Germania.
Timp de 7 ani, țara noastră a avut rezultate foarte slabe la Eurovision sau nu s-a calificat deloc în marea finală a competiției.
În 2017, tinerii Ilinca Băcilă și Ales Florea au reușit să spargă gheața și și-au adjudecat locul 7 la Eurovision. Piesa ‘Yodel It’ a fost cântată în arena din Kiev, Ucraina, dar câștigător a ieșit portughezul Salvador Sobral.
La Torino, Italia, în 2022, România l-a trimis pe WRS, pe numele lui real Andrei Ursu, la Eurovision. Artistul de 30 de ani a reușit să califice țara noastră în marea finală, dar câștigătoare a fost Kalush Orchestra din Ucraina.
Citește și: Dan Negru este dezamăgit după ratarea calificării în finala Eurovision: „Mi-e rușine”
În anul 2016, țara noastră a trecut printr-o rușine imensă, după ce a fost descalificată de la Eurovision din cauza datoriilor Televiziunii Române către EBU, organizatoarea evenimentului. TVR datora către EBU peste 10 milioane de euro, bani proveniți din perioada 2011 – 2012.
„Este regretabil faptul ca suntem obligati sa luam aceasta masura. Suntem dezamagiti ca toate incercarile noastre de a rezolva aceasta problema nu au primit nici un raspuns din partea guvernului roman.
În ultimele săptamani, EBU a luat act de sugestia Ministerului Finantelor ca TVR poate fi plasata in procedura de insolventa, care la randul sau poate conduce la o restructurare profunda a difuzorului. EBU este o asociatie non-profit care reprezinta 73 de posturi publice de televiziune din 56 de tari. Continuarea gradului de indatorare al TVR pune in pericol stabilitatea financiara a EBU insasi”, declara directorul general al asociației, Ingrid Deltenre.
Citește și: Horia Moculescu, reacție extrem de dură după eșecul României de la Eurovision