21 iun. 2023 | 14:41

Reacția lui Victor Ponta după achitarea lui Piedone. Politicianul era premier la tragedia din Colectiv

Politică
Reacția lui Victor Ponta după achitarea lui Piedone. Politicianul era premier la tragedia din Colectiv
Au trecut 8 ani de la tragedia de la Colectiv!

Noaptea de 30 octombrie 2015 a devenit una din cele mai negre nopți în România, după drama petrecută la clubul Colectiv. Bilanțul imediat, după incendiu, este la fel de dramatic ca și cel care era anunțat în lunile și anii care au urmat. Tot atunci guvernul condus de Victor Ponta era demis, iar autoritățile locale de sector făcute responsabile de tragedia de la Colectiv, alături de proprietarii locației și toți ceilalți implicați în evenimentul care a degenerat în acel incendiu devastator. Printre ei se afla și primarul sectorului 4 de atunci, Cristian Popescu ”Piedone”, care astăzi a fost eliberat, după ce ÎCCJ i-a anulat condamnarea din dosarul Colectiv. Au apărut și primele reacții, inclusiv reacția lui Victor Ponta după achitarea lui ”Piedone”.

Au trecut 8 ani de la tragedia de la Colectiv

Ceea ce se dorea a fi un concert de lansare a unui album de muzică rock, avea să devină cel mai sumbru și negru moment din istoria recentă a României. Evenimentul, ținut într-un spațiu impropriu, la care s-au adăugat și artificiile și efectele pirotehnice, avea să rămână în conștiința multora dintre noi, și mai ales a victimelor care au reușit să scape și a familiilor celor decedați, ca o tragedie de proporții.

Vezi și: Protest la 6 ani de la tragedia Colectiv. Ce au făcut rudele şi prietenii victimelor pe treptele Curţii de Apel Bucureşti

Noaptea de 30 octombrie 2015 a ma însemnat ceva, și anume lipsa de reacție a autorităților în cazuri de astfel de situații, lipsa de interes și responsabilitate a altor factori, precum și demiterea forțată a guvernului condus atunci de Victor Ponta, în data de 4 noiembrie 2015, în urma unui miting de protest ce a adunat aproximativ 25.000 de oameni în Piața Victoriei.

Vezi și: Fenomenul îngrijorător din spitalele românești ce pune în pericol sănătatea pacienților. Medicii avertizează aparținătorii bolnavilor

Primul bilanț al acelei tragice nopți era de 64 de persoane decedate, dintre care 26 în interiorul clublui, iar alta decedată în drum spre Urgență. Un alt bilanț, al răniților, anunța că erau cel puțin 186 de persoane, mai mult de jumătate, 146, fiind spitalizate. Dar, în afară de gravitatea arsurilor, au mai apărut și alte complicații ce aveau să genereze un alt scandal, la fel de mare, cel al infecțiilor nosocomiale din spitale, mulți dintre răniții de la Colectiv murind tocmai datorită acestor infecții.

Vezi și: Tragedia Colectiv, la un pas să se repete. Un alt pompier a cerut mită

Cristian Popescu ”Piedone”, patronii Colectiv, și alții, în fața justiției

Primar al sectorului 4 la acel moment, Cristian Popescu ”Piedone”, era considerat unul din principalii vinovați, în ochii bucureștenilor, precum și a celor care s-au ocupat de dosar, alături de alți angajați din primărie, reprezentanții firmei care s-a ocupat cu montarea și utilizarea efectelor pirotehnice, și, bineînțeles, patronii clubului Colectiv. ”Piedone”, avea să-și dea și el demisia ca urmare a mitingului din 4 noiembrie, ulterior fiind pus de procurori sub acuzare.

Vezi și: Patronul Colectiv, de negăsit. A primit 11 ani și 8 luni de închisoare

Au apărut și speculațiile pe marginea catastrofei de la Colectiv, unele voci susținând că, de fapt, totul fusese un plan elaborat, despre care se știa foarte bine. Printre cei care au susținut această idee a fost și Florin Chilian, care spunea că ar trebui anchetat inclusiv Klaus Iohannis, având în vedere declarațiile sale după demisia lui Victor Ponta, oficialul spunând atunci că ”A trebuit să moară oameni ca să schimbăm Guvernul ăsta”.

Dar, după un proces care a durat mai bine de 6 ani, pe 12 mai 2022, timp în care Cristian Popescu ”Piedone” devenea, din nou, primar, dar la Sectorul 5, Curtea de Apel București dădea o sentință în acest dosar, iar fostul primar primea 4 ani de închisoare cu executare, iar ceilalți implicați luau între 2 și 11 ani de închisoare, pedeapsa cea mai mare fiind dată lui Alin George Anastasescu, unul din patronii clublui, acesta executând o pedeapsă de 11 ani și 8 luni de închisoare.

Dar, în toți acești ani, printre puținii care și-a susținut permanent nevinovăția a fost chiar fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu ”Piedone”, făcând același lucru și pe timpul încarcerării sale.

Vezi și: Prima reacție a lui Piedone, după ce a primit 4 ani de închisoare. ”I-am deranjat, că le-am stricat pușculițele”

Dar, astăzi, o nouă decizie, dedata asta de la Înalta Cute de Casație și Justiție, pune pe jar familiile victimelor de la Colectiv, magistrații luân decizia de a-l elibera pe Cristian Popescu ”Piedone”, anulând condamnarea din dosarul Colectiv.  au apărut și primele reacții, una dintre ele dată pentru Impact.ro de către Eugen Iancu și-a pierdut fiul, pe Alex, în vârstă de 22 ani, la trei săptămâni după ce băiatul a scăpat din incendiul de la Colectiv:

”Era, dacă pot să spun așa de așteptat de la prima decizie. În momentul în care eliberezi directoarele dar reții primarul, era normal.

Justiția și-a făcut treaba față de ….să spunem că în mod normal trebuiau arestate și directoarele. Ele erau principalele vinovate, ele au depus semnăturile peste care primarul a semnat. Din punctul meu de vedere s-a lăsat calea de eliberare de la început.

A fost doar o arestare pentru a închide gura străzii. Să ne arate că, domnule noi condamnăm. Eu eram sigur că se va întâmpla asta încă de anul trecut.”, spune pentru impact.ro Eugen Iancu.

Vezi și: Primarul Piedone nu are absolut nicio vină. Ce dezvăluiri a făcut Ponta, după ce edilul a fost condamnat la 4 ani de închisoare

A venit și reacția lui Victor Ponta după achitarea lui ”Piedone”

Tot în cursul zilei de astăzi, fiind implicat în evenimentele din 30 noiembrie 2015, în calitatea sa de șef al guvernului, Victor Ponta s-a grăbit să comenteze decizia ÎCCJ de astăzi, de a-l elibera pe Cristian Popescu ”Piedone”:

”Până la urma judecătorii restabilesc adevărul juridic – sigur că un Primar nu este vinovat legal când se întâmplă un accident tragic în unitatea să administrativ teritorială !

Dar cine dă înapoi anii şi tot ce s-a pierdut? Ce păţesc cei care, din interes pur politic, au manipulat opinia publică şi au instigat procurorii?

Sunt mai sigure azi cluburile şi locurile de distracţie ale tinerilor? Avem mai multe pături şi capacitate de a trata victimele? Ştim toţi răspunsurile – din păcate”, a transmis Victor Ponta, într-o postare pe Facebook.

Vezi și: Toboșarul care a suferit arsuri grave în Colectiv face primele declarații după sentință. ”Cei din mormânt nu au linişte oricum”

După un an și aproape o lună de la încarcerare, Cristian Popescu ”Piedone” va fi eliberat din închisoare, dar nu se știe dacă va reveni în administrație, sau se va retrage. Amintim că la momentul deciziei de închisoare, acesta era deja primar la Sectorul 5, după alegerile locale din 202, dar ca urmare a deciziei Curții de Apel București, era nevoit să demisioneze.

Parteneri
Limită la retragerile de numerar. Câți bani cash poți să scoți de la bancomat în România
Redactia.ro
Supă cu găluște, rețetă din anul 1940. Așa o făceau străbunii să iasă grasă, gustoasă și găluștele nu se sfărâmau deloc
Click.ro
Propunerea INDECENTĂ primită de Prințesa Diana de la un celebru miliardar. E INCREDIBIL ce a putut să-i spună!
Vocea.biz
Viața bate filmul! Și-a lăsat bona însărcinată, în timp ce aceasta avea grijă de copilul lui și al soției sale. Protagonistul e un actor cunoscut, urmărit de milioane de români la TV!
Unica.ro
Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Frig, ploi și ceață
EVZ.ro
Simona de la Insula Iubriii, mesaj tranșant pentru ispita Anamaria. Consideră ca ar fi fost interesată de Claudiu și după terminarea competiției: “Nu sunt pansamentul nimănui”
Spynews
Retragere numerar. Schimbare la bancomate. Se aplică la toate ATM-urile
Capital.ro
Acasă la Medana și Alin Oprea. Doar în filme mai vezi așa ceva Fără exagerare, imaginile din casa lor întrec orice închipuire
Avantaje
RUSIA MUTĂ AVIOANELE cu RACHETE BALISTICE! Pregătiri de RĂZBOI
Mediaflux
Simona de la Insula Iubriii, mesaj tranșant pentru ispita Anamaria. Consideră ca ar fi fost interesată de Claudiu și după terminarea competiției: “Nu sunt pansamentul nimănui”
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
O femeie s-a speriat când a aflat ce vrea să îi facă soțul în dormitor, fără reținere. Soția a dezvăluit totul
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro