Problemele din sistemul medical românesc nu se termină niciodată, iar pacienții se tem din ce în ce mai tare să se interneze în spitalele de stat. Infecțiile nosocomiale sunt în topul temerilor românilor, atunci când vine vorba de a păși pragul unităților medicale. În ultima vreme a apărut un nou pericol care pândește bolnavii internați, iar medicii și personalul medical avertizează aparținătorii acestora. Care sunt noile probleme care cresc gradul de îmbolnăvire al pacienților?
Bacteriile și virușii pe care mulți pacienți le contactează în spital reprezintă o mare problemă a degradării stării de sănătate a persoanelor deja bolnave. În multe cauze, din cauza virușilor rezistenți și la cele mai puternice antibiotice, pacienții au ajuns să sufere de probleme grave de sănătate, ajungând inclusiv la deces.
Pe lângă infecțiile care circulă prin spitale, din cauza lipsei de igienă sau a sterilizării, există un nou motiv pentru care pacienții se îmbolnăvesc. Este vorba de bolile și virușii tranmiși de către vizitatorii pacienților, persoane care au acces în spital, dar care fentează regulile de igienă menite să-i protejeze pe cei dragi.
„Din păcate la noi să știti că nu se ține cont de foarte multe reguli. Se ține cont de „cu tupeu înainte” din păcate. Am trecut prin COVID. Odată am fost la o clinică și am luat COVID din cauza unor persoane care nu purtau mască”, spune o pacientă de la spitalul Universitar.
De exemplu, Diana Iacob, medic primar Boli Infecțioase, a atras atenția cu privire la neglijența aparținătorilor care își vizitează rudele vulnerabile, fără a le proteja. Specialistul a povestit că aceste persoane poartă masca obligați până în momentul în care ajung în salonul pacientului, iar acolo o scot și intră în contact direct cu acesta, fără nicio barieră de protecție. Din păcate, pentru un pacient care suferă de pneumonie, un banal virus, precum cel gripal, îi poate fi fatal.
„E foarte important să poarte mască și să poarte pe toată durata spitalizării. Foarte mulți vin, o țin la intrare, urcă, ajung la mama la tata și acolo îl iau în brațe, îl pupă, evident își dau jos masca.
Rugămintea foarte mare este să o poarte pentru că ei pot transmite orice fel de virus, pot fi asimptomatici când au venit, peste 2-3 zile dezvoltă simptome și în acelasi timp poate și părintele ajunge să fie asimptomatic”, a transmis sursa citată, potrivit Digi24.
Din păcate, atât medicii, cât și pacienții, sunt dezamăgiți de lipsa responsabilității anumitor persoane, care nu conștientizează riscurile fatale la care îi expun pe pacienți. De exemplu, anul trecut, la Spitalul Marius Nasta, infirmierele au fost nevoie să solicite intervenția forțelor de ordine pentru a calma un pacient recalcitrant căruia i se solicitase doar să respecte regulile de protecție.
„Cel putin săptămânal chemăm Poliția pentru aparținători care nu înteleg. Sigur nu vorbesc de marea majoritate, dar ajunge să fie un caz, două care să creeze un dezechilibru în managementul cazurilor, în managementul de spital pe care îl avem și crează situații neplăcute și pentru ceilalți pacienți internați”, spune Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta.