Protest la 6 ani de la tragedia Colectiv. Ce au făcut rudele şi prietenii victimelor pe treptele Curţii de Apel Bucureşti

Au trecut șase ani de la tragedia care a îndoliat România. În incendiul de la Colectiv și-au pierdut viața 65 de tineri veniți să se distreze într-o seară ce trebuie să fie distractivă. La șase ani de la evenimentul tragic Colectiv, nimeni nu a fost pedepsit, iar ancheta bate pasul pe loc, deși sunt dovezi suficiente. În semn de protest, rudele şi prietenii victimelor decedate în acea seară fatidică de 30 octombrie 2015 au făcut un gest cutremurător.

Protest inedit la 6 ani de la tragedia Colectiv

Sunt șase ani de la Colectiv, tragedia care a schimbat radical viețile familiilor victimelor. În incendiul care s-a aprins ca o torță au pierit 65 de oameni, iar imaginile apărute la scurt timp după eveniment au șocat o lume întreagă.

Dezamăgiți de cum decurge ancheta în cazul Colectiv, rudele și prietenii victimelor care și-au pierdut viața în urmă cu șase ani, au organizat un protest pe treptele Curţii de Apel Bucureşti. Acoperiți cu pânză albă, aceștia s-au întins pe treptele Curţii de Apel Bucureşti, unde au fost aprinse lumânări şi au fost aşezate fotografii ale victimelor.

Rudele şi prietenii victimelor s-au învelit în pânză albă

Un flashmob a avut loc, sâmbătă, chiar în ziua în care se împlinesc șase ani de la tragedia Colectiv. Mai multe persoane au protestat pe treptele Curţii de Apel Bucureşti, faţă de tergiversarea unei soluţi definitive în cazul Colectiv. De asemenea, pe scări au așezate şi fotografii ale celor consideraţi vinovaţi pentru ceea ce s-a întâmplat în acea seară de 30 octombrie 2015, dar şi pentru dramele celor care au ajuns apoi în spitale şi au fost ucişi de infecţiile nosocomiale. La acest flashmob au putut fi zărite poze cu Victor Ponta, Cristian Popescu Piedone (fostul primar al Sectorului 4), dar şi cu fostul ministru al Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

”Pe 30 octombrie 2015 pierdeam copii şi părinţi, fraţi şi surori, prieteni şi iubiţi, ne indignam de arbitrariul pierderii lor şi ne revoltam împotriva responsabililor fără responsabilitate. Constant, de 6 ani aceiaşi oameni ne repetă că ”avem de toate” în timp ce, la fel de fără apărare ca atunci, uitaţi aşezaţi pe paleţi şi abia acoperiţi cu cearşafuri albe, suntem prinşi în deriva unui sistem de sănătate fără griji şi fără vinovaţi şi a unei justiţii a amânării şi omisiunilor. Şi anul acesta, ca în fiecare din ultimii 6, ieşim în stradă să cerem dreptate pentru Colectiv şi pentru noi”, au precizat organizatorii evenimentuui, printre care se regăsesc „Corupţia ucide” şi „Asociația Colectiv GTG 3010”.

La finalul protestului, portretele victimelor au fost purtate până la clubul Colectiv.

65 de tineri au pierit în incendiul de la Colectiv

65 de persoane şi-au pierdut viaţa în incendiul izbucnit în seara zilei de 30 octombrie 2015, în clubul Colectiv, unde formaţia Goodbye to Gravity susţinea un concert. Recent, Alexandra Furnea, una dintre supravieţuitorii incendiului, a constatat că, la şase ani de la dezastrul în care zeci de oameni au murit, „în 2021, în România, suntem tot în 2015”.

Mesajul emoționant al unei supraviețuitoare

Aceasta a făcut trimitere, într-o postare publică, la procesul „Colectiv”, despre care susţine că „s-a transformat într-un simulacru de justiţie al cărui scop este acela de a trage, în fel şi chip, de timp pentru a amâna pronunţarea unei sentinţe, spre a menaja sensibilităţi politice şi de stat”, dar şi la victimele incendiilor produse în spitale, în ultimele luni, pacienţi despre care scrie că au ars „ca nişte torţe însufleţite ce aruncă lumini crude, sfredelitoare, asupra corupţiei şi a delăsării în care ne complăcem”.